Mame danes opravijo veliko več dela z veliko manj viri kot mame v preteklosti — in če želimo, da se stvari spremenijo, moramo začeti resnično ceniti delo, ki ga ženske opravljajo kot mame.

Resnica, stara kot čas sama, je ta — vsaka generacija staršev ima svoje edinstvene izzive zaradi družbenih, ekonomskih in političnih okoliščin. Vendar kot ustanoviteljica Nosečke, specializirana za materinstvo, in kot mama, sem prepričana, da so izzivi, s katerimi se starši danes soočajo, bolj kompleksni kot pri prejšnjih generacijah staršev.

Naš svet je bolj povezan, kot je bil kdajkoli. Virtualne platforme posredujejo naše vsakodnevne interakcije. Družbeni mediji preplavljajo vsak vidik našega osebnega in profesionalnega življenja. Elektronske naprave igrajo pomembno vlogo skoraj na vseh področjih. Našo družbeno, politično in ekonomsko krajino oblikuje globalizacija in individualizacija. Vrednote so povezane s potrošništvom.

Kot so starši vedno stremeli, se trudimo biti zgled našim otrokom, kako biti prispevajoči, odgovorni, srečni, zdravi in produktivni posamezniki. Toda hkrati se trudimo opremiti naše male bodoče državljane z veščinami, ki jih bodo potrebovali za soočanje z nepredvidenimi izzivi, ko bodo odrasli, kot je na primer, kako grožnja podnebnih sprememb ali umetna inteligenca, lahko dobesedno preoblikuje njihovo okolje. Preprosto povedano, teža tega znanja je lahko za starše preplavljajoča.

Je bilo vedno tako?

Kratek pregled zgodovine materinstva razkriva povečanje pritiska, s katerim so se starši, še posebej matere, soočali v zadnjih stoletjih. V poznem viktorijanskem obdobju je bilo materinstvo poveličevano kot ključna vloga in legitimno polnočasno delo pri vzgoji naslednje generacije kot “moralnih državljanov”. Z drugimi besedami, matere so opravljale storitev za skupnost.

Ta pojem moralne matere se je začel zmanjševati v 1920-ih letih z vzponom znanstvenih pojmovanj materinstva, kjer so strokovnjaki začeli uveljavljati svojo avtoriteto nad praksami vzgoje otrok. Skozi 1920-a in 1930-a leta je bilo materinstvo videno na dva načina: kot eden najmočnejših stebrov družbenega in političnega reda naroda in da biti mati ni nujno popolnoma vseobsegajoče ter da lahko ženske poleg otrok in doma sledijo tudi drugim dejavnostim in interesom.

Do 1940-ih let je postalo glavno mnenje nekakšno anti-materinstvo, kjer so matere obtoževali za družbene tegobe. Bila je tudi kritika glede načina, kako so ženske popolnoma zgradile svoje identitete okrog svoje vloge kot matere. Različnost, ki je prikazana v tem kratkem povzetku, odraža ambivalentnost, ki so jo feministična gibanja imela glede materinstva. Včasih je bilo materinstvo slavljeno, drugič zavračano.

Naraščajoča pričakovanja za starše

Danes smo v obdobju, ki ga zaznamuje vzpon “intenzivnega materinstva”, ideologije, ki določa ideale, norme in prakse za biti “dobra mati”. Od “dobre matere” se pričakuje, da se žrtvuje, je popolnoma osredotočena na svojega otroka, neskončno potrpežljiva, finančno stabilna in čustveno zavzeta za nalogo materinstva. To je standard, ki je skoraj nedosegljiv.

Ta vzpon intenzivnega materinstva sovpada z gibanjem žensk v plačano delovno silo, kot tudi s spremembami v naši družbi, politiki in ekonomiji. Zanimivo pa je, da raziskave kažejo, da ko matere vstopijo v plačano delovno silo, to nima vpliva na količino časa in dejavnosti, ki jih izvajajo s svojimi otroki in ki pozitivno vplivajo na njihov razvoj. Dejansko, ko pogledamo čas, preživet z interakcijo z otroki (kot so petje, branje, hranjenje in fizična skrb zanje), delovne matere danes preživijo več časa v interakciji z otroki kot so ga preživele gospodinje leta 1970.

To povečanje časa, preživetega ena na ena z otroki in fizičnega dela, povezanega z materinstvom, dopolnjuje tudi duševno delo, ki ga matere opravljajo danes: organiziranje, sestavljanje seznamov, načrtovanje in upravljanje družine ter vsakega njenega člana.

Čeprav je to kritično za delovanje družine, to delo ostaja večinoma nevidno, spolno določeno in podcenjeno. Vrednost tega dela prepoznamo šele, ko ga nihče ne opravlja in se stvari sesujejo. Enako velja za nego na splošno: Nekdo mora opraviti kritično delo skrbi za ranljive ljudi, vendar tega dela ne cenimo ustrezno ali ga celo ne prepoznamo kot delo.

Velik del tega se je vedno štel za “žensko delo”, vendar je zdaj razlika v tem, da ženske prevzemajo tudi več dela zunaj doma in v svojem življenju.

Podpore ne dobimo vedno dovolj s strani družine

Starševstvo v današnjem hitro spreminjajočem se svetu pomeni razmišljati na svojih nogah. Vendar pri tem ne doživljamo skupnosti na načine, kot smo jih nekoč. Razširjena narava družbenih medijev spreminja način, kako se povezujemo s svojimi skupnostmi in doživljamo svoje osebne odnose, čeprav to ni nujno tako negativna napoved, kot bi morda sprva mislili.

V preteklosti, je veljal rek: “Za vzgojo otroka je potrebna vas.” Po porodu, je mamici pomagala cela družina, zbrale so se ženske z vasi in pomagale prvo leto. Mati je po porodu lahko več časa odležala in se spočila. V današnjem času, ko smo razseljeni po celi Sloveniji, veliko mamic nima blizu staršev za pomoč, ali drugih članov družine. Tudi (stari) starši so ponavadi še zaposleni in težko pomagajo.

Spodbudno je, da so današnji očetje bolj vključeni v življenja svojih otrok kot kdajkoli prej.

Opolnomočenje materinstva

Nekateri trdijo, da so feministična gibanja popolnoma pozabila na materinstvo. Določene feministke verjamejo, da so “vse feministične bitke dobile”, vendar je “enkrat, ko ženska dobi otroka, enakopravna pisarniška zabava končana”.

Tako kot smo potrebovali feminizem, da bi bolje prepoznal, razumel in reševal vprašanja LGBTQI skupnosti, žensk barvnih, avtohtonih žensk in invalidnih žensk, potrebujemo tudi feminizem, da bolje razume in naslavlja potrebe mater. To še posebej velja, saj današnje matere opravijo veliko več dela z veliko manj viri kot matere v preteklosti — in če se želimo, da se stvari spremenijo, moramo začeti resnično ceniti delo, ki ga ženske opravljajo kot matere. In moramo jim tudi začeti nuditi veliko več podpore.

A prisotnost izzivov ni izključujoča s prisotnostjo razlogov za praznovanje trenutnega stanja materinstva: Z možnostjo, da stojimo na ramenih velikanov pred nami, se lahko današnji starši počutijo samozavestno v vednosti, da, čeprav se filozofije starševstva spreminjajo, je večno dosleden cilj vzgoje dobrih ljudi najpomembnejši vodilni svetilnik od vseh. In tako kot starši pred nami, vsi počnemo najboljše, kajne?


Avtor: Danaja Oblak, Ustanoviteljica

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki