Ena najpogostejših glivičnih okužb, s katerimi se srečujejo ženske, je okužba zunanjega spolovila in nožnice, strokovno imenovana vulvovaginalna kandidaza. Kar tri četrtine žensk se z glivično okužbo sreča vsaj enkrat v življenju, zelo pogosto tudi v nosečnosti. Na srečo se jo da hitro in preprosto ozdraviti z zdravili, ki so v lekarnah na voljo brez recepta.

Glivice in bakterije so stalne prebivalke našega telesa, tudi zunanjega spolovila in nožnice, a se v določenih pogojih lahko pretirano razmnožijo in nam povzročajo neprijetnosti. Najpogosteje, v več kot 80 odstotkih, je povzročiteljica okužbe glivica iz rodu kandide Candida albicans, ki je pri zdravih osebah normalno prisotna v prebavilih, ustni votlini in zunanjem ženskem spolovilu. V določenih pogojih pa se glivica namnoži in poruši ravnovesje vaginalne flore ter predstavnicam nežnejšega spola povzroča neprijetne težave.

Življenjske navade (hrana z veliko sladkorja, uporaba tamponov, tesna oblačila, tvegani spolni odnosi, slaba ali pretirana higiena), zdravila in kontracepcijska sredstva ter bolezni, ki oslabijo imunski sistem, in druga telesna stanja vplivajo na možnost za razrast glivic in s tem povečujejo verjetnost za glivične okužbe. Tako je tudi v nosečnosti, ko se hormonsko ravnovesje spremeni, vulvarna in vaginalna kandidaza bolj pogosta.

Glivične okužbe ženskih spolovil ne sodijo med spolno prenosljive bolezni, saj jih lahko imajo tudi ženske, ki nikoli niso imele spolnih odnosov.

Kako prepoznati glivično okužbo?

Seveda so simptomi tako, kot so si predstavnice nežnejšega spola različne med seboj, pri vsaki ženski nekoliko drugačni. V grobem pa so za glivično okužbo značilni:

 • srbenje,
 • bel, gost in grudast izcedek iz nožnice, ki je brez neprijetnega vonja,
 • rdečica in pekoča bolečina zunanjega spolovila,
 • otekanje zunanjega spolovila,
 • bolečina pri uriniranju in spolnih odnosih.

Večina žensk simptome glivične okužbe prepozna in jih zdravi doma. Če pa se z okužbo srečujete prvič in niste prepričani, za katere vrste okužbe gre, je priporočljivo obiskati zdravnika, ki bo postavil pravo diagnozo. Tako bo tudi zdravljenje bolj učinkovito.

Kako zdraviti glivično okužbo?

V lekarnah so na voljo preizkušena, varna zdravila brez recepta, ki odpravljajo simptome glivične okužbe. Eno takšnih je tudi Lomexin, ki ga že 30 let uporabljajo za zdravljenje glivične okužbe nožnice in zunanjega spolovila pri ženskah med 16. in 60. letom. Vsebuje fentikonazolijev nitrat, ki zelo uspešno deluje proti glivicam, zlasti pri okužbah s kandido. Ta učinkovina deluje na celice glivic in zavira njihovo razmnoževanje.

Lomexin odpravi simptome vulvovaginalne okužbe, kot so srbenje, pekoč občutek in vaginalni izcedek. Lomexin je antimikotik (zdravila za zdravljenje glivičnih okužb) s širokim spektrom delovanja in nudi dolgotrajno zaščito.


Zdravilo se uporablja lokalno. Na voljo je v obliki vaginalnih kapsul dveh jakosti, ki se jih tik pred spanjem vstavi čim globlje v nožnico, in vaginalne kreme s priloženimi aplikatorji. Ta je namenjena notranji uporabi pri okužbi nožnice (vaginitisa) in za zunanjo uporabo pri okužbi zunanjega ženskega spolovila (vulvitisa). Poleg tega je zdravilo v obliki kreme namenjeno tudi lokalnemu zdravljenju partnerja. Velja pa opozoriti, naj se nosečnice in doječe matere pred uporabo zdravila posvetujejo z zdravnikom. Vsekakor pa je dobro pred uporabo natančno prebrati navodila za uporabo zdravila, ker vsebuje pomembne podatke.

Kaj pa preventiva?

Največ bomo naredile s pravilno higieno in dobrimi navadami, s čimer se lahko izognemo vaginalnim okužbam. Kako?

 • Glivice ljubijo vlažno in toplo okolje, zato uporabljate materiale, ki pustijo koži dihati, kot
  je bombažno perilo,
 • izogibajte se tesnim oblačilom,
 • zmanjšajte vnos sladkorja in bele moke, izogibajte se kofeinu, alkoholu in kajenju,
 • poskrbite za pravilno higieno intimnih predelov: mila s kislim pH, brez dišav, vaginalnih
  deodorantov in prh, ki lahko spremenijo floro in pH nožnice,
 • izogibajte se tamponov,
 • po odvajanju se obrišite v smeri od nožnice proti zadnjični odprtini.

Poleg naštetega je pomembno tudi vsakodnevno obvladovanje stresa, ki je veliki sovražnik našega zdravja, in seveda zdrava prehrana.

ČLANEK JE OGLASNA VSEBINA

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki