Če bi mi preizkušanje nosečniškega pasu ponudili med mojo prvo nosečnostjo, se najbrž ne bi javila. Mislim – le zakaj bi si nekdo na tisto svojo že tako napeto izboklino hotel še kaj nameščati? Že tako sem imela včasih občutek, da mi otrokove nožice segajo prav v sapnik, in prav zato sem na celotno prakso povezovanja/podpiranja nosečniškega trebuha gledala z nekakšno sumničavostjo in kančkom trapaste vzvišenosti, češ, »Meni pa tega res ni treba.« Nosečnost se mi je brez posebnih pretresov iztekla do srečnega konca in moje trebušne mišice so tudi po porodu sodelovale kljub temu, da nisem zanosila ravno v rosni mladosti in da sem nazadnje redno telovadila nekje v času olimpijskih iger v Sočiju.

Zdaj, v 34. tednu druge nosečnosti, se na trenutke počutim, kot da se mi želi moje telo oddolžiti z vso ihto maščevati za vso brezskrbnost, lenobo in udobje, ki sem jih neupravičeno uživala do zdaj. Postreglo mi je, med drugim, z znatno več slabosti in bruhanja v prvih mesecih, s celo paleto čudaških prehrambenih preferenc, z zelo radodarno mero krčev v mečih in navsezadnje z neprestanim občutkom, da moj lastni trebuh ni pravilno nameščen na preostanek mojega telesa. Tiščanje, otrdevanje, bolečine, zadihanost, prebavne težave … mi lahko nekdo osveži spomin in mi še enkrat pojasni, zakaj se nosečnosti reče »blaženo stanje«?

Še preden sem dobila priložnost testiranja nosečniškega pasu Nexcare™, sem se torej začela skesano ozirati za možnostmi podpiranja trebuha, ki bi mi malce olajšalo moje tegobe. Splet je, po pričakovanjih, poln nasvetov, kako si trebuh učinkovito podpreti s prevezo iz tkanega traku (ki se običajno uporablja za nošenje otrok), ruto, navadnim šalom iz H&M-a ali kakim drugim dolgim kosom tkanine. Nekaj tehnik prevezovanja sem željno preizkusila in vedno naletela na isti dve težavi – prvič, sprva učinkovita preveza se je kmalu razrahljala in je, drugič, na koncu namesto olajšanja predstavljala le še dodatno motečo plast tkanine okoli trebuha. Kot nalašč za poletje (sploh za tiste, ki nam je že tako neprestano vroče)!

Nosečniški pas Nexcare™ sem torej pozdravila z odprtimi rokami. Na prvi pogled se mi je zdel nekoliko robusten in ker smo bili še odločno v avgustu, sem bila tudi prepričana, da mi bo v njem vroče še veliko bolj kot v moji umetelni prevezi iz šala. Prvo nameščanje je potekalo skoraj brez težav, sem pa poleg priloženih pisnih in slikovnih navodil spremljala tudi filmček, ki ga je na Youtube objavil proizvajalec izdelka:

Pas v resnici sestavljajo trije deli (blazina za pod trebuh, širok pas, s katerim blazino pritrdiš, in dodaten ožji trak, ki se napne po zgornjem delu trebuha), ki so prekriti z ježki ali pa z mehkim materialom, katerega se ježki zanesljivo oprimejo. To pomeni, da si lahko pas namestiš popolnoma po svojih željah in ne, na primer, po vnaprej določenih stopnjah. Najprej si nizko pod trebuh namestiš blazino (nanjo je prišit trak z ježkom, ki blazino drži na mestu, dokler ne namestiš širšega pasu), jo pričvrstiš s pomočjo širokega pasu in nato preko trebuha napneš še dodaten ozek trak. V navodilih omenjajo, da lahko po začetni namestitvi ležeš na hrbet in si širok pas še nekoliko bolj zategneš – v ležečem položaju se namreč trebuh obnaša malce drugače in je toliko lažje zagotoviti dodatno podporo. Sama sem ta korak običajno preskočila, saj se mi je zdelo, da si na ta način pas preveč zategnem in me je vse skupaj začelo hitro tiščati.

Presenetilo me je predvsem, kako zelo lahen je pas kljub temu, da material na prvi pogled izgleda precej »topel«. Prednost pasu Nexcare™ vidim tudi v tem, da v primerjavi z raznimi prevezami iz tkanine pokrije znatno manjši del trebuha in tudi tako pripomore, da je uporabnici manj vroče: zaobjame namreč samo spodnji del trebuha in ga lepo podpre, tisti trak na zgornjem delu pa lahko po želji tudi odstraniš in ga sploh ne uporabljaš. Ko po nekaj nošenjih dodobra izpiliš tehniko nameščanja, lahko povsem pozabiš, da imaš pas na sebi. Med svojim večinoma sedečim delovnikom si ga enkrat ali dvakrat malce popravim in to je to. Opažam znatno manj zoprnega tiščanja, ki me je običajno začelo pestiti nekje sredi dneva, obenem pa veliko udobneje sedim in nimam več občutka, da mi lastni trebuh binglja nekje med gležnji.

V filmčku trdijo, da je pas pod obleko popolnoma neopazen, kar pa moramo vzeti nekoliko z rezervo oz. razumeti, da je vse odvisno od oblačila: pod priljubljenimi nosečniškimi tunikami in oblekami, ki so rezane pod prsmi in nato lepo padejo čez trebuh, se pasu res praktično ne opazi, pod ožjimi oblačili pa se kakopak vidi, da imaš spodaj še nekaj. Na kak posebno vroč dan (ki pa jih v zadnjih tednih tako ali tako ni bilo več veliko) je pas pod mojimi oblačili resda nekoliko opozarjal nase (kot bi vsaka dodatna plast materiala na koži), a so njegove prednosti odtehtale – in to pravim jaz, ki sem večino poletja v vsej svoji pregretosti resno razmišljala, da bi lepega dne dokončno obrnila hrbet korporativni modi in se v pisarni enostavno prikazala v nosečniškem tankiniju.

Na kratko: nosečniški pas Nexcare™ vsekakor priporočam. Pretiranih bolečin v hrbtu sama nimam, menda pa pomaga tudi pri teh. Meni vsekakor lajša neprijetne občutke tiščanja in občasne bolečine v dimljah, uporaba je dokaj enostavna, predvsem pa je povsem prilagodljiv. Resnično sem vesela, da sem ga dobila v preizkušnjo!

Špela Božić


Mnenje ginekologa:

“Med nosečnostjo se žensko telo spreminja. Najbolj opazna sprememba, ko plod raste, je povačanje trebuha. Vedno večji in vedno težji plod povzroči spremembno težišča telesa. Težišče se premakne naprej. Sprememba težišča najbolj vpliva na mišice in medvretenčne diske. Mišice morajo delati veliko več, da uravnotežijo pritisk, ki ga povzroča sprememba težišča. Tudi diski morajo prenašati večji pritisk (na primer ob sklanjanju), pritisk je lahko tudi do 20-krat večji kot običajno. Od 6. meseca nosečnosti dalje se veliko nosečnic sooča z bolečinami v hrbtu ali v predelu medeničnega dna, saj je trebuh že občutno večji, težišče pa je prestavljeno naprej.

Uporaba opore za trebuh lajša tovrstne bolečine. Opora dvigne nosečniški trebuh in tako sprosti težo otroka oz. omogoči, da se teža trebuha lepše porazdeli po večjem delu hrbta. Nudi nežno, a stabilno oporo, kar sprošča nelagodje v predelu hrbta in trebuha. Stabilizira hrbtenico in trebuh ter izboljšuje telesno držo.

Da bi preprečili težave, se svetuje, da je nosečnica že od začetka primerno aktivna, usmerjeno telovadi za mišice hrbta in trebuha ter ima primerno držo.”

Peter Stražar,
dr. med., spec. ginekologije in porodništvaAvtor: Špela Božić, Novopečena mama.

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki