Starši ne pristanemo na nič manj kot le na najboljše za svoje otroke. In tako je tudi prav. Zapis, ki ga berete, je zelo uporaben za mamice in očke, ki imate nekoliko starejše otroke in ste pri otrokovem zobozdravniku dobili napotnico za obisk ortodonta.

Poglejmo najprej nekaj dejstev. 

V Sloveniji so se čakalne dobe za otroškega ortodonta v zadnjih letih skoraj podvojile. V mnogih primerih se na prvi pregled čaka tudi več kot 5 let.

In že tu nastopi prva težava. Prvi pregled otroka mora biti opravljen pred 16. letom starosti, sicer ortodontska obravnava ni mogoča na stroške ZZZS. 

Dejstvo pa je, da šele na prvem pregledu ortodont lahko oceni, ali otrok sploh potrebuje zobni aparat ter preveri, ali izpolnjuje kriterije za brezplačno zdravljenje na stroške zavarovalnice.

Če otrok te kriterije izpolnjuje, ga ortodont uvrsti v čakalno dobo za namestitev zobnega aparata. 

Toda pozor. Tudi ta čakalna doba je po neuradnih informacijah dolga in v večini primerov se na namestitev aparata čaka 2 do 3 leta.

Skupna čakalna doba, od trenutka, ko v Sloveniji otroka prvič naročite k ortodontu pa do nadomestitve zobnega aparata, tako v nekaterih primerih lahko znaša kar 7 let.

Čakalne dobe so se žal od časa pred epidemijo koronavirusa podvojile. Kljub temu da je država podelila nekaj novih koncesij, se situacija ne izboljšuje. 

Otroški otrodont - z napotnico

Dogaja se ravno nasprotno.

Pogosto se zgodi, da otroka postavite v čakalno vrsto, potem pa ortodonta kar naenkrat ni več. Nekateri ortodonti se upokojijo, drugi iz zdravstvenega doma odidejo med zasebnike. Žal je ortodontov v Sloveniji premalo in lahko mine precej časa, predno mlade paciente prevzame nov ortodont. Tako se čakalne dobe samo še podaljšujejo.

Dolgo čakanje pa prinaša s seboj še kakšno past.

Strokovna direktorica Stomatološke klinike v Ljubljani je v medijih povedla, da je košarica pravic v Sloveniji večja kot v ostalih državah EU in omogoča, da je v ortodontsko zdravljenje vključenih več otrok kot npr. na Nizozemskem ali Hrvaškem.

To pa pomeni, da bi se v času, ko čakate v dolgi vrsti pri ortodontu lahko spremenili pravilniki in bi se nekoliko omejila pravica do ortodontskega zdravljenja in bi lahko vaš otrok ostal celo brez ortodonta. Ker se je ta kriterij pred leti že zaostril, se to lahko kadar koli ponovi.

Ob teh čakalnih dobah se zato mnogi starši odločijo za samoplačniško zdravljenje pri zasebnikih, kar pa ni ravno poceni. Za prvi pregled ste lahko hitro ob 50 evrov, zdravljenje pa vas stane tudi več kot 3.000 evrov. 

Otroški otrodont - z napotnico

Zakaj bi na otroškega ortodonta čakali nekaj let ali plačevali iz lastnega žepa, ko pa obstaja boljša možnost?

Če je otrok star več kot 10 let in mu je večina mlečnih zob že izpadla, je primeren kandidat za začetek ortodontskega zdravljenja.

Mnogi Slovenci žal še vedno ne vedo, da obstaja možnost za 100-% povračilo stroškov ortodontskega zdravljenja.

Iznajdljivi starši zato izkoristijo priložnost, ki jo od leta 2011 nudi evropska zakonodaja, ter odpeljejo otroka k ortodontu v tujino, kjer ni čakalnih dob in lahko otrok dobi zobni aparat že v nekaj dneh.

V večini primerov je zdravljenje v tujini popolnoma brezplačno, saj stroške povrne ZZZS.

Vendar se mnogim zdi “zdravljenje v tujini” preveč zakomplicirano – četudi je vse skupaj res zelo enostavno.

Na tem mestu se upravičeno poraja vprašanje, zakaj potem več Slovencev ne izkoristi možnosti ortodontskega zdravljenja na Hrvaškem in raje doma vztrajajo v čakalnih vrstah?

Kljub strokovnosti tujih ortodontov, ki ne delajo nič slabše od slovenskih, se še najdejo posamezniki, ki mislijo, da je “na drugi strani meje” samo slaba kakovost.

Pa ni tako. Če izberete preverjenega ortodonta, se nimate česa bati. 

Toda, kako najti dobrega ortodonta? Če se odločite za samostojno iskanje ortodonta, vas čaka veliko klicev, pri tem pa tvegate, da naletite na manj prijaznega ortodonta, ki vam bo prodal zgodbo, da ima veliko izkušenj s slovenskimi otroki, čeprav je v resnici nima.

Veliko bolj varna pot je, da se odločite za pot v tujino s pomočjo priporočila ene od posredovalnih agencij.

Naš nasvet

Če si želite pomoč do hitrega ortodontskega zdravljenja, svetujemo da se obrnete na portal www.otroski-ortodont.si, kjer vam bodo brezplačno pomagali. Na tej povezavi pa si lahko preberete celoten postopek, ki bo vašega otroka najhitreje pripeljal do ravnih zob in sproščenega nasmeha.

Da ne boste izgubljali časa z iskanjem agencij in primerjavo med njimi, smo vam pri Nosečki za konec pripravili tudi dve ključni prednosti portala OTROŠKI ORTODONT.

Prva prednost tega portala pred konkurenco je v tem, da je njihova pomoč za vas popolnoma brezplačna. Ob prvem klicu vam bodo prijazno svetovali, kaj morate narediti in vam z brezplačnimi nasveti pomagali tudi, ko boste pripravljali vlogo za povrnitev sredstev pri ZZZS. 

Druga ključna prednost portala OTROŠKI ORTODONT pa je, da vam lahko priporočijo ortodonte z veliko izkušnjami s slovenskimi otroki v različnih krajih na Hrvaškem. Ker je edina slabost čezmejnega zdravljenja pot, ki jo morate opraviti, je res super, če se odpravite na pot k ortodontu, ki je čim bližje vašega doma.

Otroški otrodont - z napotnico
Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki