Kako pravilno uporabljati avtosedež?

Draga mami in oči!  Želimo vama sporočiti, da je pravilna uporaba avtosedeža osnovni PREDPOGOJ za varno avtomobilsko pot – iz porodnišnice, v vrtec ali v šolo, na krajših ali daljših poteh. Zato upoštevajta naslednje:

Sledita navodilom za uporabo

Kako namestiti sedež v vozilo, z varnostnim pasom, z Isofixom? Kaj pa pri sedežih brez Isofixa? Ga obrnemo nazaj ali v smeri vožnje? Kakšen je rok uporabe avtosedeža, kako ga pravilno shraniti v času neuporabe, kam ga odložiti, ko ga več ne potrebujemo? Vse to so vprašanja, na katere najdeta odgovore v originalnih navodilih za uporabo, ki so priložena sedežu ob nakupu in so potrjena s strani proizvajalca.

Ne prenaglita se z menjavo

Naj se vama ne mudi z menjavo obstoječega sedeža za večjega samo zato, ker mislita da se vajin malček v obstoječem sedežu dolgočasi oziroma, ker je že dovolj star za menjavo. Sedež naj po velikosti, teži in standardih ustreza vajinemu malčku, saj bo le tako pot varna.

Nekaj napotkov:

  1. Lupnica (avtosedež skupine 0+) je obvezen kos otroške opreme, ki jo boste uporabila na poti iz porodnišnice, kasneje pa tudi v kombinaciji z vozičkom in za krajše poti v avtomobilu. Priporočljivo je, da čimdlje uporabljate avtosedež, obrnjen v nasprotni smeri vožnje, minimalno pa do 15. meseca otrokove starosti. Za prehod v avtosedež, ki se uporablja obrnjen v smeri vožnje morajo biti izpolnjeni trije pogoji: otrok mora biti star več kot 15 mesecev, tehtati več kot 10 kg in znati mora samostojno hoditi.
    avtosedež
  2. Avtosedež skupine 0+/1, obrnjen v nasproti smeri vožnje, je primeren nekaj mesecev po rojstvu (od cca 4. meseca starosti, odvisno od modela) pa vse do otrokovega 4. leta starosti. Raziskave kažejo, da je otrok v takem sedežu tudi do 5 x varnejši!
    avtosedež
  3. Ko otrok zraste toliko, da njegova glava gleda preko zgornjega dela sedeža, je čas za prehod na večji avtosedež (skupine 1 ali 2/3).
    avtosedež
  4. Avtosedež za večjega zamenjajte tudi takrat, ko je zgornji položaj pasu nižji od otrokovih ramen.

Otroku slecita vrhnja oblačila

Bunde, jakne in debele jope ne sodijo v avtosedež! Malčku bo tako udobneje, svojo nalogo pa bodo lahko opravili tudi varnostni pasovi, ki bodo optimalno zaobjeli malčkovo telo. Pred vožnjo zagotovita, da je kabina vozila primerno ogreta oziroma ohlajena.


Brezplačno osebno svetovanje

Vabljena na brezplačno osebno svetovanje, na katerem bosta iz prve roke izvedela še več o izbiri, namestitvi in pravilni rabi avtosedeža ter o vseh izdelkih, ki jih bo potreboval malček v prvem letu starosti.

S strokovnimi nasveti in informacijami  vam bo pomagalo prodajno osebje v naših izbranih poslovalnicah.  Prijavite se tu >

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki