Ko pride čas za nakup otroškega avtosedeža je varnost tisti ključni element, ki mu starša namenita največ pozornosti. Seveda pa pri izbiri pravega sedeža ne smeta zanemariti drugih, prav tako pomembnih kriterijev.

V poplavi različnih modelov, velikostnih skupin, barv in specifičnih lastnosti se velikokrat starša stežka odločita, kateri avtosedež bosta izbrala za svojega otroka, posebej, če gre za prvi sedež, za novorojenčka.

Pa vendar, najboljši avtosedež je tisti, ki ustreza otroku, ustreza avtomobilu in je enostaven za namestitev, zato ne ne pozabita! Ne glede na to,  kateri sedež bosta izbrala, prvi korak k varnosti je, da ga uporabljata vedno in povsod – tudi na krajših poteh!


Kako izbrati primeren avtosedež?

Ne glede na to, ali se pripravljata na prihod novorojenčka ali pa se na pot odpravljata z večjim otrokom, je pomembno, da preverita brezhibnost avtosedeža, in, če je potrebno, le-tega zamenjata za novega.

Najbrž se sprašujeta kje sploh začeti? Pravilno izbran avtosedež bo otroku zagotovil udobno, predvsem pa varno potovanje. Nekaj koristnih nasvetov najdeta tudi v nadaljevanju.    

V nadaljevanju smo pripravili nekaj osnovnih napotkov, ki jim je vredno slediti ko se odločata za nakup novega sedeža … zato sedite na varno vožnjo z nami!

 1. Pred nakupom sedeža otroka stehtajta in izmerita. Otrokova višina naj bo merilo, po katerem izbirata sedež za vajinega malčka, dodatno pa upoštevajta še njegovo težo in starost.
  avtosedež
 2. Pri izbiri sedeža bodite pozorna na položaj malčkove glave in ramen. Glava naj ne sega iz območja avtosedeža, pasovi sedeža pa naj bodo nameščeni v višini ramen, ne višje, ne nižje. Če je zgornji položaj pasu nižji od otrokovih ramen, je čas za menjavo avtosedeža za večjega.
  avtosedež
 3. Malček naj sedež preizkusi in pove, kako se v njem počuti -prilagodita naklon sedeža, višino opore za glavo, širino hrbtišča, uporabita poletno prevleko ali zračno podlogo ter druge dodatke za še več udobja.
  avtosedež
 4. Pred nakupom preverita možnosti namestitve sedeža v vozilo. Vsak sedež ni primeren za vsako vozilo. Priporoča se uporaba Isofix pritrditve, ki zagotavlja stabilno namestitev, z manjšo možnostjo napak.
  avtosedež
 5. Pri izbiri sedeža je zato koristno preveriti, kako se je sedež izkazal na preizkusih varnosti in testih materiala. Priporočamo vama neodvisni test nemške avtomobilistične organizacije ADAC.
  avtosedež
 6. Odsvetujemo uporabo starih in rabljenih sedežev, saj ne zagotavljajo enake stopnje varnosti, poleg tega pa materiali, iz katerih so narejeni sedeži, z leti izgubljajo svojo elastičnost in trdnost. V kolikor uporabita rabljen varnostni avtosedež, se prepričajta, da ni bil udeležen v trku. Uporaba takega sedeža je neprimerna, tudi če na njem ni vidnih poškodb.
  avtosedež
 7. Za nasvet in informacije pred in po nakupu se obrnite na strokovno osebje, ki informacije pridobi neposredno od proizvajalca. Seveda so izkušnje prijateljev koristna informacija, ki vama lahko delno pomaga pri odločitvi.

In ne pozabita! Ne glede na to, kateri sedež bosta izbrala, prvi korak k varnosti je, da ga uporabljate vedno in povsod – tudi na krajših poteh!

Baby Center, specialisti za varnost


Brezplačno osebno svetovanje v trgovini Baby Center

Vabljena na brezplačno osebno svetovanje, na katerem bosta iz prve roke izvedela še več o izbiri, namestitvi in pravilni rabi avtosedeža ter o vseh izdelkih, ki jih bo potreboval malček v prvem letu starosti.

S strokovnimi nasveti in informacijami  vam bo pomagalo prodajno osebje v naših izbranih poslovalnicah. Prijavite se tu >

Članek je napisan v sodelovanju s strokovnjaki trgovine Baby Center. 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki