Kako pravilno namestita avtosedež?

Raziskave kažejo, da ste starši izredno skrbni pri izbiri avtosedeža. Varnost malčka je za vas ključna, ampak je dosegljiva le, če sedež pravilno namestite v vozilo, malčka pa pravilno pripnete vanj.

Da bo vožnja varna od prvega dne dalje, vama, oči in mami, v nadaljevanju ponujamo nekaj koristnih napotkov:

✔ Izognita se nepravilni namestitvi sedeža v vozilo

Pri montaži bodita pozorna na to, da uporabita vse dele, ki so po navodilih proizvajalca vozila ter avtosedeža potrebni za pravilno pritrditev. Če vama ob koncu namestitve v rokah ostanejo odvečni deli, preberita navodila in ponovite vajo.

Upoštevajta morebitne opozorilne znake nepravilne namestitve sedeža v vozilo. V kolikor oprema vozila in oprema varnostnega avtosedeža omogočata, sedež pritrdita na Isofix, uporabita Top Tether in s tem zagotovita čvrstejšo pritrditev sedeža v vozilo in s tem manjši pomik sedeža v primeru trka ali naglega zaviranja.

Za malčka bo najvarnejša pozicija na zadnji klopi. V vozilih, ki imajo na tri ločene sedeže, je najvarnejša pozicija sredinski sedež, ki je z vseh smeri najbolj oddaljen od robov vozila. V nasprotnem primeru izberita pozicijo za voznikom.

✔ Obvezno izklopita airbag!

Če avtosedež namestita na sovoznikov sedež (lupinica obvezno v nasprotni smeri vožnje!), morata nujno izklopiti varnostni meh, da ob morebitnem trku in aktivaciji meha ne pride do poškodb otroka.

✔ Prilagodita višino opore

Ta je prilagodljiva in omogoča, da sedež raste z vajinim malčkom. Oporo namestita tako, da zaobjame področje od ramen navzgor. Malčkova glava pa naj bo varno v sredini opore.

✔ Zategnita varnostni pas

Varnostni pasovi naj bodo zategnjeni dovolj močno in naj bodo čim bolj v stiku s telesom – med telesom in pasom naj ne bo več kot za en prst prostora. Pasove prilagodita višini otrokovih ramen, pri večjih otrocih, ki več ne uporabljajo avtosedeža, pa nujno preverita, ali so pravilno pripeli varnostni pas vozila.


Brezplačno osebno svetovanje

Vabljena na brezplačno osebno svetovanje, na katerem bosta iz prve roke izvedela še več o izbiri, namestitvi in pravilni rabi avtosedeža ter o vseh izdelkih, ki jih bo potreboval malček v prvem letu starosti.

S strokovnimi nasveti in informacijami  vam bo pomagalo prodajno osebje v naših izbranih poslovalnicah. Prijavite se tu >

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki