Fizične spremembe na telesu so prvo, kar pri nosečnicah opazimo. Predvsem večji trebušček, lepe lase in sijočo kožo. Zanimivo pa je, da so pravzaprav morda še večje spremembe ravno tiste, ki so očem skrite.

Meseci preden spoznaš svojega malčka so idealna priložnost za osebnostno rast in razvoj – priložnost, da se povežeš s svojim telesom, se pripraviš na izzive, ki jih prinaša porod in se prepustiš mislim o tem, kakšen odnos si želiš imeti z dojenčkom.

Spreminjajoča se čustva nosečnice in novopečene mamice

Ponujamo ti nekaj načinov kako boš ta čas intenzivih sprememb kar najbolje izkoristila in se ob vsem tem še odlično počutila.

Vsak dan si vzemi vsaj nekaj minut, da se povežeš z bitjecem, ki raste v tebi in občuti hvaležnost za čudež, ki se pravkar odvija v tvojem telesu. Pusti skrbem, da vsaj za ta čas odplavajo stran. Svoje možgane izuri, da bodo res zaznavali trenutni moment – gre za veščino, ki ti bo tudi kasneje pomagala ceniti malenkosti in radosti materinstva.

Pomisli na vse izjemne spremembe, ki se pravkar dogajajo v tebi. Če mogoče do sedaj nisi povsem sprejemala svojega telesa in si se prevečkrat osredotočila na dele, ki ti niso najbolj všeč, je sedaj idealen čas, da to spremeniš. V mislih (ali pa kar na glas 😉 ) ponovi mantro “Moje telo je zakon!” vsakič, ko greš mimo ogledala ali izložbe.

Poišči in pogovori se z mamicami, ki so že šle skozi to izkušnjo. Povprašaj jih vse, kar te zanima o nosečnosti, porodu in zgodnjem obdobju po porodu. Če imaš kakšne strahove ali tremo, dileme, te bodo zagotovo najbolj pomirile njihove osebne izkušnje. In morda boš čez kakšno leto ravno ti tista, ki bo v dobro voljo spravila drugo bodočo mamico.

Na internetu in v tvoji bližini poišči nosečnice s podobnim rokom poroda, mamice z majhnimi otroki ali pa Društvo za laktacijo in dojenje, ki večkrat organizirajo srečanja, enkrat letno tudi v sklopu svetovnega dneva dojenja. 

Bodi odprta za nova znanja in dognanja. Z odprtimi rokami sprejmi dejstvo, da se imaš v bližnji prihodnosti veliko novega za naučiti in spoznati. Nosečnost in materinstvo sta povsem novi obdobji, ki s seboj prinašata novo življenje. Naj bo to povod, da večkrat posežeš po knjigah, ki te bodo pripravili na izzive, ki so pred teboj. Dober primer je knjiga 10 P-jev za uspešno dojenje, kjer na lahkoten in zabaven način spoznaš različne plati dojenja, v knjigarnah ali knjižnicah pa boš našla tudi ogromno literature na področju priprave na porod, o dojenčkih ali o starševstvu. 

Prakticiraj čuječnost. Spoznaj, kaj pomeni biti čuječa in elemente čuječnosti vpelji v svoje vsakodnevno življenje. Biti čuječa nosečnica in kasneje mamica pomeni:

  • Biti popolnoma prisotna tukaj in zdaj (v nasprotju s premlevanjem preteklosti ali zaskrbljenostjo kaj prinaša prihodnost),
  • Opuščati obsojanje ali vrednotenje – sprejemati sebe in druge takšne kot smo in imeti realna pričakovanja,
  • Zavedati se svojih čustev ter potreb in čustev ter potreb drugih – ko boš dodobra poznala svoja hotenja in želje, jih boš tudi lažje zadovoljila,
  • Spoznati, da si za svojo dobro voljo in počutje odgovorna sama, 
  • Biti sposobna nadzorovati svoja čustva – s tem boš kljub nihanju hormonov imela manj težav z nihanjem razpoloženja, saj se boš zavedala, da so različna čustvena stanja zgolj prehodno obdobje in boš morda že čez nekaj trenutkov situacijo videla v lepši luči,
  • Biti sočutna do sebe in drugih – tako boš starševstvo dojemala kot daljše potovanje, polno lepih in hkrati napornih dogodkov, ki ti popestrijo dneve v tolikšni meri in na način, ki ga prej nisi poznala. 

Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki