V Sloveniji so uši znova na pohodu. Kako zaščititi naše otroke? Kis, lak za lase, spreji? Pršilo za zaščito lahko pa pripravite tudi doma in prav dobro deluje! Na srečo te grozne male živalice res ne marajo določenih vonjev.

Eterična olja, ki smrdijo ušem

Kokosovo olje, olje čajevca, sivke, evkaliptusa, rožmarina, limonske trave in poprove mete so vonji, za katere se splošno verjame, da odganjajo uši. Uporaba katerega koli šampona in balzama z vonjem kokosa je preprost način za povečanje obrambe. Za še boljšo zaščito dodajajte čajne žličke olja čajevca in olja sivke ali katerega koli od zgoraj omenjenih vonjev v stekleničko bi moralo dodatno pomagati.

Izbirajte res le naravna eterična olja, ki so primerna za aplikacijo na kožo (seveda ustrezno razredčena v osnovnem olju!). Priporočamo eterična olja slovenskega proizvajalca Favn.

Domače pršilo za zaščito

Otrokove lase in nahrbtnik vsak dan poškropite z domačim pršilom, preden se odpravite v šolo. Za pršilo nakapajte 10 kapljic eteričnega olja rožmarina in 10 kapljic eteričnega olja sivke v 0,4 dcl etanola, da se eterična olja razredčijo in nato prilijte 0,6 dl vode. Vse skupaj prelijte v stekleničko z razpršilom. Za dodatno okrepitev lahko dodate olje čajevca, vendar se vam ta vonj morda ne zdi tako prijeten.

Opomnik za otroke

Spomnite svoje otroke, naj nikoli ne delijo glavnikov, krtač, lasnih dodatkov, klobukov ali oblačil. Naj se otroci ne objemajo in stiskajo. Če ima otrok že izkušnjo razuševanja, bo verjetno lažje prepričati otroka, da tega ne počne.

Spnite dolge laske

Dolge lase spnite nazaj – zelo koristne so tudi kitke in sponke za vsa štrleča pramena. Laske lahko nasprejate tudi s klasičnim sprejem za lase, ki uške že tako odganja. Je pa nezdrava redna uporaba, ker vsebuje škodljive kemikalije v aerosolu. Bolša je uporaba eteričnih olj, ki učinkovito smrdijo uškam.

Ukrepi, če so uši že prisotne

Če ima vaš otrok uši, se nemudoma obrnite na pediatra, ki vam bo svetoval primerno sredstvo ali metodo za uničenje uši. V lekarni obstaja veliko sredstev za razsuševanje in razuškovanje. Zelo pomembno je, da sredstvo na glavi pustite delovati dovolj časa – preberite navodila!

OBVEZNO: Takoj sporočite v šolo ali vrtec, da starši primerno ukrepajo pri svojih otrocih in s tem prekinemo podajanje uši!


Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki