Postala boste mamica, nosečniški trebušček raste in odstranjevanje dlačic, predvsem na intimnih predelih bo precej težje. Kako naprej?

Življenje se ne ustavi, ko zanosite in čeprav se kozmetičarke zavedamo, da si vsaka bodoča mamica ne bo želela depilacije v tem obdobju, bi v članku rada odgovorila na nekaj vprašanj, ki jih večkrat zasledimo v salonu.

Pa pričnimo.

Ali je depilacija med nosečnostjo varna?

Med nosečnostjo lahko dlačice na obrazu ali telesu zaradi hormonskih sprememb pri nosečnici rastejo hitreje in se zdijo debelejše kot običajno. Vas mora to skrbeti? Ne.
V večini primerov se po porodu kmalu povrne stanje hormonov v normalo in posledično tudi dlačice zaidejo nazaj na svojo pot rasti.

Če imate v mislih vprašanje, kako varno odstraniti vaše dlačice, je odstranjevanja dlak z metodo depilacije med nosečnostjo med bolj primernimi izbirami. 

Vseeno pa imam za vas nasvet pred izbiro depilacije. 

Iz izkušenj vam zaupam, da je zaradi hormonskih sprememb v vašem telesu lahko vaša koža bolj občutljiva kot običajno in depilacija med nosečnostjo nekoliko bolj boleča kot ponavadi.


Če depilacijo obiskujete redno, te razlike morda ne boste opazila, če pa je to vaša prva depilacija, potem je sedaj pravi trenutek, da stisnete zobe.


Še nekaj. Ne glede na to kako se odločite in si depilacijo privoščite doma ali boste obiskala salon in svojo kozmetičarko, upoštevajte naslednje nasvete:

  • Depilirajte se, ko so vaše dlačice dolge vsaj 3mm, raje kakšen mm več kot manj.
  • Predel, ki ga boste depilirale, predhodno umijte in dobro osušite.
  • Ker se depilirate sama preverite, da stopljeni vosek ni prevroč. To lahko preverite tako, da vosek nanesete na notranjo stran komolca.

Ne pozabite upoštevati, da je lahko vaša izjemno občutljiva nosečniška koža po depilaciji verjetno tudi bolj razdražena kot običajno.

Zato se tistih nekaj dni priporoča ohlapna oblačila in po potrebi uporabo hladnih oblog ter vlažilne kreme brez olja. Prav tako se izogibajte vroči prhi ali kopeli takoj po depilaciji, saj bo vaša koža hitro pokazala občutljivost.

Ste morda ravno iz poležavanja na morju? 

Potem se nujno izogibajte depilaciji opečene kože ali območij z melazmo, ki je pogosta sprememba na koži med nosečnostjo. Voskanje lahko melazno poslabša, saj lahko dodatno povzroči vnetje kože.


Kaj povzroča melazmo?

Melazmo lahko sprožijo hormonske spremembe med nosečnostjo, ki spodbudijo začasno povečanje količine melanina, ki ga proizvaja vaše telo. Melanin je naravna snov, ki daje barvo lasem, koži in očem.


Odločitev je padla. Naj bo bikini ali brazilska depilacija, svoji kozmetičarki zaupajte veselo novico o nosečnosti in jo prosite naj bo čim bolj nežna.

Je britvica pravi odgovor, če se izogibam depilacije?

Da življenje v času nosečnosti ne bo polno izzivov je britje dlačic vedno zadnja možnost odstranjevanja le-teh, če se vam zdi depilacija pregroba. Ampak britja se res poslužujte samo v skrajni sili. Tudi depilacija, ki bi jo izvajal vaš partner, ker ve ne dosežete več predelov, nikakor ni priporočljiva, če to dela prvič.

Saj me razumete, občutljiva koža, vaši hormoni in začetnik pri depilaciji. Joj, ne!
Da ne bo doma katastrofa.

Ali bi morala prenehati z depilacijo, ker sem noseča?

Odgovor je ne, ni potrebe. Mogoče ste kdaj slišale, da so bodoče mamice prenehale z obiski v kozmetičnih salonih in depilacijo, ko so zanosile. Za takšno odločitev resnično ni nobene potrebe.

Pravzaprav lahko stranke depiliramo vse do 38. tedna nosečnosti, če se le počutijo udobno v svoji novi vlogi. Tudi brazilska depilacija med nosečnostjo velja za popolnoma varen način odstranjevanja dlačic iz intimnih predelov … 

Čeprav je vaša koža morda bolj občutljiva ni nobenega zdravstvenega razloga, da bi se izogibale brazilki.

Imamo eno zlato pravilo, ki ga upoštevamo pri depilaciji bodočih mamic. To je udobje. 

Bi se morala pred porodom obriti ali depilirati? 

Vso skrb lahko prepustite babicam v porodni sobi. Pred porodom bodo babice poskrbele za britje oziroma striženje vaših predolgih dlačic in zagotovo ne boste prva, ki bi prišla na porod neurejena na intimnem predelu. Brez strahu in skrbi.

Babice, porodničarji ter zdravniki so vajeni takšnih in drugačnih intimnih frizuric.

Če že morate same v roke poprijeti britvico naredite to minimalno 48 ur pred odhodom v porodnišnico v izogib morebitnim vnetjem pobritega predela.

Še enkrat bi rada poudarila, da vam nikakor ni potrebno prekiniti redne lepotne rutine samo zato, ker boste kmalu postala mamica.

In kdaj na depilacijo po nosečnosti?

Pravkar ste dobila novo ime, mama. Kot novopečena mamica se sprašujete kako naprej? Zibka je pripravljena, planičke so na dosegu roke in polna pozitivnih emocij, navdušena nad novo vlogo, vlogo mamice prva noč mine kot bi rekel, puf.

Po nekaj dneh in privajanju na novo vlogo prvič pomislite tudi nase. Sedaj je čas, da nekaj časa namenite tudi sebi. Depilacija. Že smem? Je varno? Kaj pa če?   

To so zelo pogosta vprašanja tako bodočih kot novopečenih mamic. Pomemben dejavnik pred kakršnim koli tretmajem je, da se počutite udobno in da je izbrani tretma primeren za tisti trenutek, trenutek za vas. 

Zelo pomembno je, da se zavedate svojih pomislekov saj vam lahko z odgovori na vaša vprašanja pomagamo, da se odločite ali je to pravi trenutek ali želite še nekoliko počakati. 

Vaše dobro počutje in zaupanje sta ključnega pomena, da zagotovimo vašo pozitivno izkušnjo na depilacijo tudi v prihodnje. Kdaj lahko opravite prvo intimno depilacijo po nosečnosti pa je odvisno od vrste poroda in vaše želje ter počutja.

Torej, kdaj smem na prvo depilacijo po porodu?

Žal tukaj ni odgovora, ki bi velja za vsako mamico.

Za nekatere novo imenovane mamice je depilacija po porodu zadnja stvar na katero pomislijo. Pa vendar so tukaj tudi posameznice, ki si želijo čim prej nazaj v kozmetični salon in poskrbeti za svoj intimni predel in se vrniti na normalni tir življenja.

Če ste imela naravni porod velja, da je varno opraviti prvo intimno depilacijo ne prej kot osem tednov po porodu. Osem tednov omogoča novopečeni mamici, da je imela dovolj časa za okrevanje in dobro počutje.

Sem spadajo vse vrste intimnih depilacij, od klasičnega bikinija do brazilske depilacije. 

Če ste imele morda carski rez, je prav tako možno prvo intimno depilacijo opraviti osem tednov po porodu. Pri delu blizu in okoli območja brazgotine je potrebna dodatna previdnost ampak to bo vaša kozmetičarka tako ali tako upoštevala. In ker dlačice ne rastejo na brazgotinah, jih tam zagotovo ne bomo depilirale.

Ali lahko na depilacijo s seboj pripeljem svojega otroka?

Tukaj je odločitev prepuščena vsakemu salonu posebej. Pri nekaterih salonih te možnosti nimajo, medtem, ko vas bodo drugi saloni toplo sprejeli. Pri rezervaciji na termin preverite ali je salon »prijazen do otrok«. 

Pomisliti morate na praktične stvari kot so, ali imajo prostor za shranjevanje vozička ali ponujajo mamicam prijazno uro za termin, ipd… 

Če se naročate na depilacijo pod pazduho, vam priporočamo, da dojite ali iztisnete mleko vnaprej, saj je lahko depilacija neprijetna, če so vaše dojke polne mleka.


Še moj nasvet za mlade mamice, ki prihajajo na depilacijo:

Če prihajate z otrokom, morda pripeljate prijateljico, da lahko nekdo ostane z otrokom, medtem ko ste ve na depilaciji. Za vas bo bolj sproščeno in vaš otrok se bo počutil bolj varno z nekom, ki ga pozna.


Če povzamem, depilacija da ali ne?

Torej, dobra novica za vse tiste mamice med vami, ki ste neučakane in bolj domače s kozmetičarko, se počutite udobno in nimate raztrganin ali šivov, ni nobenega zdravstvenega razloga, da ne bi depilacija bila na vašem spisku mesečnih opravil.

Če ste imele epiziotomijo ali imate šive boste morale počakati, da se šivi popolnoma pozdravijo preden se odločite za obisk salona. Preden bo brazil depilacija na vašem spisku bo moralo preteči vsaj 12 ali kakšen teden več v kolikor težav pri porodu niste imela.

Kot pa sem omenila, velja za tiste mamice, kjer so bile raztrganine del poroda priporočilo, da se počaka vsaj 6 mesecev oz. se pred obiskom salona posvetujete s svojim osebnim zdravnikom ali ginekologom. 

Vseeno pa brez strahu. Če si obupano želite biti urejene se lahko naročite na bikini depilacijo in se tako izognete predelu dokler se ta ne zaceli. Vaša kozmetičarka ne bi smela imeti težav s predeli bikinija in vam tako zagotoviti varno in prijetno izukušnjo na depilaciji.

Danijela Cerovak
dermaestetik in svetovalka za lepoto

Kozmetični salon Neguj.SE
Tacenska cesta 108, 1000 Ljubljana
w. www.neguj.se

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki