Masaža dokazano pomirja otrokov nevrološki sistem. Če bi dojenčki znali govoriti, bi morda rekli “dotikaj se me, božaj me po hrbtu.” Izkazalo se je, da dojenčki z masažo pridobijo ogromno koristi, vključno z zmanjšanjem stresa (težko je biti dojenček), povečanjem telesne mase, izboljšanjem nevrološkega razvoja in olajšanjem aktivnosti parasimpatičnega živčnega sistema.

V kateri starosti dojenčka se lahko izvaja masaža? 

Masaža se lahko izvaja v skoraj vseh letih, vendar se metode s starostjo bistveno spreminjajo. Na začetku masaža vključuje le dolge osnovne potege po hrbtu, rokah in nogah s počasnimi, ritmičnimi gibi. Masiranje trebuščka se lahko uporablja za pomoč pri plinih in zaprtju. Ko dojenček raste, se lahko dotiki tudi nekoliko prilagodijo v moči pritiska.

Ali obstajajo posebna olja, ki se lahko uporabljajo? 

Olje je pomembno pri masaži dojenčka, saj preprečuje vlečenje kože in omogoča prijetno drsenje roke in prstov po telesu. Najbolje je, da uporabite olje, ki je naravno in brez močnih dišav. Lahka olja, kot so olje grozdnih pečk, sončničnih semen, kokosovo ali mandljevo, so boljša v primerjavi z mineralnimi olji. To zmanjša možnost zamašitve por, reakcij in možnih dolgoročnih neznanih posledic. 

Ali obstajajo točke na telesu, kjer jim masaža najbolj koristi? 

Najbolje je začeti z najmanj občutljivim predelom in se pomikati proti bolj občutljivim predelom. Torej, za začetek počasi gladimo dojenčkov cel hrbet, dokler se ne pomiri in začne uživati. Roke, noge in obraz so najbolj občutljiva področja. Olja ne smete uporabljati na obrazu – to je področje, ki ga lahko gladite in masirate šele, ko je dojenček večji in pokaže pozitiven odziv na dotik.

Ali obstaja nevarnost pri masaži dojenčka? 

Masažo je treba izvajati Z dojenčkom, ne NA njemu. Pomembna je pozornost na dojenčka in njegovo odzivanje. Če masaže ne izvajate na ta način, lahko dojenček postane obrambno naravnan in se bo določenih dotikov podzavestno bal. Masaže ne smete izvajati, če ima dojenček povišano telesno temperaturo ali aktivno okužbo katere koli vrste, saj lahko masaža razširi okužbo. Obstajajo tudi druga posebna zdravstvena stanja, pri katerih je masaža kontraindicirana, vendar niso značilne za večino dojenčkov.

Kolikšen pritisk uporabim? 

Raziskave kažejo, da se dojenčki najbolje odzovejo na nežen, a odločen pritisk – ne premočan in ne premehak! Najbolj primerno je počasno in ljubeče drsenje z oljem po koži.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki