Jok je običajen pojav pri dojenčkih. Mnogokrat se zgodi, da ne vemo, zakaj do njega pride in zakaj se neha. Nekateri dojenčki jokajo več kot drugi, to še ne pomeni, da je z njimi kaj narobe.

Ne skrbi, da boš razvadila svojega dojenčka. Ko dojenček joka, mora vedeti, da je tam nekdo, ki ga bo potolažil in bo poskrbel zanj. Če je dojenček v varnem okolju in je zanj poskrbljeno, ni razloga za skrb. Če je jok neustavljiv več kot eno uro ali imaš občutek, da je otrok zbolel, se posvetuj z zdravnikom.

Kaj narediti, če tvoj dojenček joka? Najprej preveri, ali je dojenček morda lačen, žejen, utrujen, moker, mu je vroče ali ga zebe, ga tiščijo obleke, ali je preveč tesno zavit v odejico. Poskusi, ali pomagajo duda, crkljanje, objem ali božanje. Poskusi z ritmičnim zibanjem, hojo, vožnjo z avtom, vožnjo v vozičku, gugalnico, nošnjo v kengurujčku. Pomagata lahko tudi sprememba položaja ali pomirjujoča glasba/zvok. Upoštevaj dejstvo, da je novorojenček že družabno bitje, ki mu lahko pomagajo tvoja pozornost, govor, nasmeh ali igra.


Jok dojenčka: zaprtje, polivanje, kolike ali vročina? >


Skrb za tvojega dojenčka je večinoma prijetna, včasih pa zelo naporna. Če dojenček ne neha jokati, je normalno, da si izčrpana. Zapomni si, da nisi sama in da je jok res težko prenašati. Če se ti zazdi, da joka ne moreš več prenesti, položi otroka v posteljico in se usedi. 20-krat globoko vdihni in izdihni. Spomni se, kako zelo rada imaš svojega dojenčka. Pokliči sorodnika/co, prijatelja/ico ali soseda/o, ki mu/ji zaupaš in ga/jo prosi za 30 minut varovanja. Med tem časom se dobro odpočij in si vzemi čas za umiritev in polnjenje baterij. Ta nasvet podeli z vsemi, ki kdaj varujejo tvojega otroka. NIKOLI ne stresaj dojenčka, saj ga lahko poškoduješ!

Živčni sistem dojenčka je neposredno povezan s prebavo

Dojenčki velikokrat jokajo in težko spijo, ker imajo probleme s prebavo – napenjanje in krčki. Te težave lahko ublažimo, če mamica pije čaj iz komarčka, janeža in kumine. Čajček lahko po žličkah dodajate tudi dojenčku. Kombinacija komarčka, kamilice in poprove mete prispeva k normalni prebavi in pomaga pri izogibanju blažjim prebavnim motnjam, kot je napihnjenost.

Kako pomirimo dojenčka

Ko želiš umiriti svojega dojenčka, se loti ene pomirjevalne tehnike naenkrat. Če prva ne deluje, nadaljuj z naslednjo. Kmalu boš ugotovila, katera tehnika deluje na tvojega dojenčka in kdaj.

Nekaj tehnik, ki pomirijo jokajočega dojenčka:

 1. stik koža na kožo,
 2. položi dojenčka na svoj prsni koš in globoko in počasi dihaj (umirjenost je nalezljiva),
 3. zamenjaj pleničko,
 4. poj ali poslušaj umirjeno glasbo,
 5. vklopi sušilnik ali sesalec,
 6. nahrani dojenčka,
 7. še enkrat podri kupček,
 8. preveri dojenčkovo temperaturo, da ni povišana,
 9. odpravita se na sprehod,
 10. vozita se z avtom,
 11. zazibaj dojenčka v objemu, zibki ali na gugalniku,
 12. hodi po stanovanju z dojenčkom v pokončnem položaju (glavica na tvoji rami),
 13. okopaj dojenčka v topli kopeli,
 14. nežno masiraj dojenčkove roke in noge,
 15. nosi dojenčka v eni roki, obrnjenega na trebuh, in ga z drugo roko božaj po hrbtu,
 16. zatemni prostor, poskrbi za tišino in pusti dojenčku malo
 17. prostora, poskušaj se ga ne dotikati,
 18. naj dojenčka poskuša umiriti druga oseba, morda si nervozna in utrujena,
 19. pokliči pediatra,
 20. pokliči nekoga, ki mu lahko zaupaš, in ga prosi za pomoč.

BioGaia ProTectis Baby kapljice vsebujejo kompleks mikroorganizmov z vitaminom D3 in so primerna in varna izbira za vsakega otroka. D3 vitamin pripomore k absorbciji kalcijevih ionov iz prebavnega trakta. Ti so za otroka izrednega pomena, saj pripomorejo k normalni izgradnji kosti.


Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino. Ob koncu pa obema podelimo tudi potrdilo o opravljenem tečaju.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki