Pogosto se zgodi, da moji sorodniki govorijo o trenutkih iz mojega otroštva, ki pa se jih jaz nikakor in nikakor ne morem spomniti. Zanimivo je, kako sem nekatere trenutke preprosto pozabila. Seveda pa obstajajo tudi trenutki, ki se jih spomnim do pike natančno, ne glede na to, koliko sem bila takrat stara. Spomnim se mamine reakcije, ko je umrl dedek, pa tistih nekaj tednov, ko je moj oče delal v drugi državi in je zamudil moj šolski nastop in način, kako je mama pozdravila očeta, ko je prišel domov iz službe.

Vredno je razmisliti o temu, kaj si bodo naši otroci zares zapomnili, saj si nedvomno ne bodo zapomnili vsega.

Tukaj je 7 stvari, ki jih bodo otroci zapomnili o vas:

1. IZKUŠNJE, KI JIH BODO DOŽIVELI SKUPAJ Z VAMI

Verjetno si ne bodo zapomnili vsake igračke, ki ste jo kupili, ali kolikokrat ste jim kupili sladoled. Nekatere stvari pa bodo v njihovih misli ostale za zmeraj, čeprav ne bomo nikoli zares vedeli, zakaj si nekatere stvari zapomnimo toliko bolje od drugih. Namesto predmetov si bodo zapomnili izkušnje, ki so vas povezovale, npr. tistikrat, ko sta šla sama na sladoled in uživala v medsebojni družbi še bolj kot v sladkobi sladoleda.

2. TRENUTEK, KO STE ZANJE ODLOŽILI TELEFON NA STRAN

Pogosto se nam zgodi, da si tako močno želimo nek določen trenutek posneti ali slikati, da nismo zares prisotni pri tem, kar se dogaja. Ko odložimo telefon ali katero drugo napravo na stran, bomo lahko 100% prisotni v dogajanju in otrok bo začutil našo pozornost in ljubezen. In to so trenutki, ki na koncu zares štejejo.

3. VAŠE POZITIVNE BESEDE

Seveda je lepo, da otroku čim pogosteje poveste, da ga/jo imate radi, ampak ni treba, da se pri tem konča. Obstaja še toliko besed, ki jih lahko izrečete svojemu otroki in pozitivno vplivate nanj. Npr. ponosna sem nate ali zaradi tebe je naša družina še lepša ali dobra oseba si. Vse te besede in fraze lahko v otroku spodbudijo samozavest in zavedanje, da ima njihovo življenje vrednost.

4. VAŠE REAKCIJE V TEŽKIH TRENUTKIH

Otroci se bodo v težkih trenutkih obrnili k vam, saj sami še niso pripravljeni na vse, kar jih lahko doleti. Ko pride do težke situacije – npr. do bolezni ali smrti v družini – si bodo zapomnili, kako ste takrat govorili z njimi, kako so se zaradi vas počutili bolj varno in zaščiteno in kako ste reagirali vi.

5.TRENUTKE, KO VAS NI BILO OB NJIH

Čeprav se to sliši zelo negativno, je v resnici tudi pozitivno. Seveda si bodo zapomnili tiste trenutke, ko so vas potrebovali, pa vas ni bilo – to je del življenja, saj ne morate biti zmeraj ob njih – ampak zapomnili si bodo tudi tiste trenutke, ko so doživeli nekaj res pomembnega in so komaj čakali, da pridejo domov in vam povejo ali takrat, ko so prvič prenočili pri prijateljih, ne da bi vas poklicali in želeli iti domov. To so trenutki, ki si jih bodo kot samostojni odrasli zapomnili.

6. NAČIN, KAKO SE VI IN VAŠ PARTNER OBNAŠATA DO DRUGIH ODRASLIH (IN EN DO DRUGEGA)

Otroci ves čas spremljajo vaše obnašanje in se od vas učijo. Če bodo videli, kako naskrivaj govorite grdo o nekom ali to osebo opravljate, bodo mora to interpretirali kot normalno in primerno vedenje, ki ga bodo slej ali prej kopirali. Pomemben pa je tudi odnos z vašim partnerjem. Od vas se bodo naučili ljubezni, skrbi in spoštovanja.

7. KAKO STE SE OBNAŠALI POD STRESOM

Življenje seveda ni zmeraj brez skrbi in enostavno, ampak otroci se bodo od vas hitro naučili, kako reagirate na stresne situacije. Če boste vsaki taki situaciji pustili, da vam pride do živega, se tudi oni ne bodo znalo dobro odzvati na stres, ko bodo odrasli.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki