Vneto grlo je med najpogostejšimi tegobami, še posebej pozimi. Povzročijo ga vnetja, kot so prehlad, gripa, bakterijsko vnetje grla. Vneto grlo je precej boleče, vendar mine v tednu dni. 

Ne zdržiš cel teden? Naj ti pomaga ena izmed teh domačih zdravil. 

1. Slana voda

Slana voda ti ne bo pomagala v trenutku, vendar je učinkoviti zdravilo za ubijanje bakterij, sprosti sluz in blaži bolečino. Preprosto premešaj pol žličke soli s kozarcem mlačne vode in grgljaj.

2. Med

»Med je eno izmed najboljših zdravil za vneto grlo, saj njegove naravne antibakterijske sestavine blagodejno vplivajo na rane, bolečina se takoj zmanjša. Med ubija bakterije in pomaga pri vnetjih,« pojasnjuje ameriška zdravnica dr. Charlotte Smith. 

Če te zraven vnetega grla muči še kašelj, bo med blažil tudi le-tega. Zmešaj dve žlici medu s kozarcem mlačne vode ali čaja in dobro premešaj. Po potrebi mešanico spij nekajkrat na dan. 

Vendar dr. Smith opozarja, da medu ne dajaj otrokom, mlajšim od enega leta. 

3. Limona

Podobno kot slana voda in med so tudi limone odlične za vneto grlo, saj redčijo sluz in blažijo bolečino. Vsebujejo veliko vitamina C, ki krepi imunski sistem in s tem pomaga, da se lažje obranimo vnetij. Zmešaj eno žlico limoninega soka v kozarec mlačne vode in spij tekočino.  

4. Huda omaka

Morda se sliši čudno, da bi za vneto grlo uporabili hudo omako, vendar je dokazano, da le-ta pomaga. Narejena je iz paprike, ki imajo veliko kapsaicina. Kapsaicin pomaga pri vnetju in lajša bolečino. Verjetno bo na začetku peklo, vendar bo grgljanje par kapljic hude omake v mlačni vodi pomagalo pri vnetem grlu.  

5. Čaj

Poznamo več vrst zeliščnih čajev, ki pomagajo pri vnetem grlu. Čaj iz klinčkov in zeleni čaj imata antibakterijske in protivnetne značilnosti, ki pomagajo pri vnetem grlu. Malinov, kamilični in metin čaj so odlični pri blaženju bolečine in zmanjšanju vnetja. Kamilični čaj tudi vlaži, zato je odličen za hripav glas. Metin čaj lahko odreveni tvoje grlo in zmanjša bolečino. Pri izbiri najboljšega čaja za vneto grlo preveri tudi vsebnost kofeina. »Za okrevanje je pomemben počitek. Če se pripravljaš na spanec, izberi čaj brez kofeina,« priporoča dr. Smith.  

6. Vlažilec zraka

Če imaš vneto grlo večkrat na sezono oz. se le-to povečuje, je verjetno čas za vlažilec zraka. Suhi zrak, še posebej v mrzlih zimskih dneh, je lahko vzrok za vneto grlo. Vlažilec zraka bo vlažil zrak in odprl tvoje sinuse. Za dodatno moč dodaj čajno žličko ali dve raztopine peroksida ali mentolove kreme.

Česa se je potrebno izogibati

Dokazano je, da vsa ta domača zdravila lajšajo bolečino. Pri vnetem grlu pa se je potrebno tudi izogibati določenim stvarem.

»Pri vnetem grlu se izogibaj hrani, ki jo je težko požirati. Priporočam, da dokler bolečina ne mine, ješ juhe in mehko hrano,« pravi dr. Smith. 

Dr. Smith dalje priporoča: »Če si poskusil domača zdravila in ne pomagajo, pokliči zdravnika. Zdravnika obišči tudi, če imaš ob vnetem grlu še vročino, mrzlico, če težko požiraš in ne moreš piti tekočine, saj so to lahko znaki resnejših bolezni.«

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki