Zadnje čase se veliko govori o vitaminu D. Verjetno veš, da je zelo pomemben za zdravje kosti, saj pomaga pri absorpciji kalcija. Vpliva tudi na zdravje srca, imunski sistem, razpoloženje in sladkor v krvi. Nove raziskave kažejo, da je pomemben tudi za zdravje mehurja.

Ko vitamin D zaužijemo s hrano, z vitaminskimi dodatki ali ga dobimo soncem, je le-ta neaktiven. Da postane aktiven, mora v našem telesu priti do dveh različnih reakcij. Med tem procesom nastane prebavni produkt, poznan kot kalcitrol. Kalcitrol naj bi bil pomemben za več kot 2000 genov oziroma skoraj desetino vseh človeških genov. Mogoče si zdaj lahko predstavljaš, zakaj je vitamin D tako pomemben za tvoje zdravje.    

Vitamin D pravzaprav ni vitamin – je skupina prohormonov. Dve glavni obliki sta vitamin D2 (ali ergokalciferol) in vitamin D3 (kolekalciferol). Vitamin D je topen v maščobah, torej bo absorbiran in procesiran samo v prisotnosti maščobe, zato se lahko shranjuje v naših maščobnih celicah. To pomeni, da lahko naše telo, četudi ga je potrebno pojesti ali dobiti s soncem, presežek vitamina D shrani za kasneje, ko ga potrebujemo.     

Na žalost pa nas večina ne poje zadostnih količin vitamina D (ali ne poje zadosti v kombinaciji z maščobo in ostalimi potrebnimi dejavniki za procesiranje). Še več, na soncu ne preživimo več dovolj časa. Zato strokovnjaki ugotavljajo, da nas ima večina izmed nas nezadostno količino vitamina D. Povečanje vrednosti vitamina D je ena izmed najpomembnejših stvari, ki jih lahko naredimo za naše zdravje. Vitamin D ne pomaga samo pri imunskem sistemu, zdravju srca in pri preprečevanju raka, pomemben je tudi za medenično dno in mehur. 

Vrednost vitamina D vpliva na medenično dno in zdravje mehurja

Mišice medeničnega dna so skupina mišic, ki širi medenico. Pomagajo jo držati v pravilnem položaju. Z leti ali zaradi porodov lahko mišice medeničnega dna oslabijo in pripomorejo k upadanju  organov in tudi k občasnemu uhajanju urina. 

Študija z Univerze v New Yorku je dokazala povezavo med višjo vrednostjo vitamina D in manj težavami z medeničnim dnom. V nacionalni zdravstveni in prehranski študiji, kjer so med letoma 2005 in 2006 sodelovale nenoseče ženske, starejše od 20 let, so ugotovili, da od 1881 žensk kar 23 % poroča o težavah z medeničnim dnom. V študiji so namignili, da je to posledica nizke vrednosti vitamina D.

Vitamin D ni pomemben samo za kosti, pomaga tudi pri mišični moči – vključno z mišicami medeničnega dna in mišicami za kontroliranje mehurja. 

Koliko vitamina D potrebujem?

Na žalost odgovora na to vprašanje ne moremo posplošiti. Potrebno se je testirati s t. i. testom 25-hidroksivitamin D (25(OH)D), s katerim preverimo vrednost vitamina D. Test krije zavarovalnica in se opravi z odvzemom krvi. Priporočamo ti, da test opraviš.   

Priporočljiva vrednost je 50 nmol/L ali nanomolov na liter, vendar strokovnjaki pravijo, da je najboljša vrednost višja, nekje 75 nmol/L. Po mnenju strokovnjakov telo vrednosti vitamina D pod 100 nmol/L porablja sproti, kakor hitro je ustvarjen. Pri nekaterih telo začne med vrednostmi 100 nmol/L in 125 nmol/L vitamin D shranjevati, pri drugih ne. Pri 125 nmol/L telo pri vseh shranjuje vitamin D v maščobi in mišičnem tkivu, kar je zelo dobro. 

Trenutno velja, da vrednost vitamina D pod 125 nmol/L kaže na »kronično pomanjkanje«, zato so priporočljive vrednosti med 125 nmol/L in 200 nmol/L. Do testiranja se lahko držiš naslednjega napotka: temnejši in večji si, manj si dnevno izpostavljeni soncu, več vitamina D potrebuješ. V povprečju večina ljudi dnevno potrebuje vsaj 70 enot vitamina D na kilogram telesne teže. To je samo ocena in ni nadomestek za testiranje, saj na končni vnos vplivata tudi dednost in absorpcija.   

Da se vitamin D učinkoviti porablja, potrebujemo tudi druge faktorje, kot so cink, boron, vitamin K2, genestein, magnezij in majhen odmerek vitamina A. Mnogim izmed nas primanjkuje magnezija, saj le-tega in kalcija ne zaužijemo v enakih količinah. Namesto tega je vnos magnezija dosti manjši od vnosa kalcija. Če ti primanjkuje magnezija, potem se vitamin D ne procesira učinkovito, zato ga je potrebno nadomestiti tudi z magnezijem. 

Na recept ponavadi prejmemo vitamin D2, ki v tvojem telesu ni tako učinkovit. Ciljni prehranski nadomestki so pomembni za krepitev in podporo medeničnega dna in mišic mehurja. Zato v svojo dnevno prehrano vključi Vitamin D3.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki