Vedno več se govori o enakosti spolov in vključenosti očetov v starševstvo. To je zelo pomembno, še posebej v prvih mesecih po rojstvu otroka, ko so mamice na porodniškem dopustu. Mnoge mamice v tem obdobju pogrešajo večjo prisotnost in pomoč svojega partnerja.

Biti mama je ena izmed najlepših vlog, ki jih ženska lahko opravlja v življenju. A ob vseh obveznostih in odgovornostih, ki jih prinaša starševstvo, se pogosto zdi, da je skrb za dojenčka in gospodinjstvo naloga, ki večinoma pade na mamine ramena. A naj bo jasno – starševstvo je skupinsko delo.

Oba starša sta odgovorna za vzgojo in skrb za svojega malčka, kot tudi za skupno gospodinjstvo.

Številne mamice se med porodniškim dopustom soočajo s težavami, ki izhajajo iz občutka, da so same odgovorne za vse – od postavljanja, kuhanja, do skrbi za nebogljenega dojenčka. Ta občutek lahko pripelje do občutka osamljenosti in izčrpanosti, ki ga je težko premostiti.

Partner ti lahko pomaga. In njegova dolžnost je, da ti!

To je pogosto povezano s strahom ali nerodnostjo partnerja, ki morda ne ve, kako pomagati ali se vključiti. Vendar pa je pomembno, da se tudi očetje počutijo vključene v to pomembno življenjsko obdobje in da se učijo skupaj z mamico. 

Mamica, nisi edina!

“Ko sva se z možem veselila rojstva najinega sina, sva bila oba navdušena in pripravljena na novo poglavje v najinem življenju. Prvi meseci so bili seveda težki, a mislila sem, da bova skupaj prebrodila vse izzive. Kmalu sem ugotovila, da skoraj vso skrb za dojenčka in gospodinjstvo prevzemam sama. Mož je delal od doma, zato sem mislila, da bova obveznosti lahko delila. Na koncu pa sem se pogosto počutila preobremenjeno in utrujeno. Vse, kar bi si želela, je bilo, da bi se vsaj malo vključil, da bi morda prebral kakšen članek ali knjigo o starševstvu, da bi razumel, kaj preživljam.” – Tina, bralka Nosečke

“Ko sva z možem pričakovala prvega otroka, sem bila prepričana, da bova skupaj opravljala vse naloge, povezane z dojenčkom in gospodinjstvom. Na žalost se ni izkazalo tako. Bil je prisoten, a se je redko dejansko vključil. Ves čas sem imela občutek, da moram skrbeti za vse – od dojenja, previjanja, pomirjanja dojenčka, kuhanja in čiščenja. Res sem si želela, da bi mi vsaj občasno pomagal ali pa da bi se vsaj malo izobraževal o starševstvu.” – Maja, bralka Nosečke

“Ko sem rodila našo hčerko, sem mislila, da bo moj partner z veseljem prevzel del skrbi zanjo. Vendar se to ni zgodilo. Delal je od doma, vendar se ni veliko vključeval v skrb za hčerko ali gospodinjstvo. Nenehno sem se počutila izčrpano in na trenutke celo obupano. Pogrešala sem njegovo podporo in pomoč. Želela sem si, da bi se vsaj malo zanimal za starševstvo, da bi razumel, kaj preživljam.” – Katja, bralka Nosečke

Kako lahko partnerji pomagajo?

Vključitev partnerja v skrb za dojenčka in gospodinjska opravila je ključna. Ni nujno, da partner opravlja vse naloge, temveč je pomembno, da delite odgovornosti in skupaj poskrbite za dobrobit družine.

  1. Nočno hranjenje in uspavanje: Dojenčki pogosto potrebujejo nočno hranjenje in uspavanje. Če je mogoče, naj se oče vključi v te naloge. To bo mami omogočilo, da se spočije in pridobi nekaj potrebne energije.
  2. Skrb za gospodinjstvo: Kuhanje, čiščenje, nakupovanje – vse to so naloge, ki jih lahko opravi partner. Pomembno je, da mama ne nosi vseh teh bremen sama, saj se mora osredotočiti na okrevanje in skrb za dojenčka.
  3. Skrb za dojenčka: Prisotnost očeta je ključna tudi pri skrbi za dojenčka. Previjanje, kopanje, hranjenje, igra – vse to so dejavnosti, ki jih lahko oče prevzame, da bi razbremenil mamo.
  4. Podpora in razumevanje: Čustvena podpora in razumevanje sta ključna za vsako mamico na porodniškem dopustu. Biti tam za pogovor, poslušanje in tolažbo je prav tako pomembno kot fizična pomoč.

NAŠA REŠITEV: Video tečaj za bodoče očke

Če iščeš načine, kako bi vključila partnerja v skrb za dojenčka ali če imaš vprašanja kot so: “Kdo bo previjal otroka?”, “Ali lahko računam na partnerja, da bo nahranil dojenčka ponoči?”, “Je samo moja naloga, da znam pomiriti dojenčka?”, potem imamo zate rešitev!

Naš tečaj za bodoče očke je bogat in obsežen program, namenjen očetom, ki želijo biti bolj vključeni v starševstvo. Tečaj mu bo pomagal spoznati vse, kar mora vedeti pred prihodom dojenčka, in mu dal orodja, ki jih potrebuj za uspešno opravljanje očetovskih nalog.

Zakaj izbrati naš tečaj za bodoče očke?

  • Tečaj je obsežen: Vključuje vse od nosečnosti, poroda in starševstva, do tega, kako pomagati partnerki med nosečnostjo in porodom.
  • Ponuja praktične nasvete: Naučil se bo, kako ravnati z novorojenčkom, kako prepoznati različne vrste joka in kako pomiriti dojenčka.
  • Je zanesljiv: vsebine so pripravljene in podane s strani strokovnjakov, vključno z zdravniki.
  • Dostopen: za ceno samo 25 EUR boste dobili več kot 1 uro strnjenih koristnih informacij.

Podari tečaj svojemu partnerju in olajšaj si porodniški dopust in starševstvo!

V resnici bo to darilo zate, draga mamica 🎁

Če kupuješ partnerju tečaj za darilo, uporabi kodo NOSECKA10 za 10% popusta!

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki