Kot bodoči starši se morda sprašujete, ali je obisk šole za starše obvezen. Odgovor na to vprašanje je preprost: ne, ni obvezen.

V Sloveniji šole za starše niso obvezne, so pa zelo priporočljive. Večina porodnišnic in zdravstvenih domov ponuja brezplačne tečaje za bodoče starše, kjer se obravnavajo teme, kot so priprave na porod, pravilno dojenje, nega novorojenčka, poporodna depresija in druge. Obisk takšnih tečajev je povsem prostovoljen, a mnogi starši se za to odločijo, saj pridobijo dragocene informacije in veščine, ki jim pomagajo pri starševstvu.

Šola za starše je namenjena pripravi na porod in starševstvo. Informacije in veščine, ki jih pridobite v šoli za starše, vam lahko pomagajo, da se bolje pripravite na prihod vašega otroka, da razumete, kaj se dogaja z vašim telesom med porodom, in da se naučite, kako najbolje skrbeti za svojega novorojenčka.

Poleg tega se v šoli za starše srečate z drugimi bodočimi starši, kar je odlična priložnost za izmenjavo izkušenj in skrbi, ter tudi za oblikovanje novih prijateljstev.

Z drugimi besedami, obisk šole za starše ni obvezen, je pa lahko zelo koristen. Na koncu je odločitev, ali obiskati šolo za starše ali ne, povsem vaša. Starševstvo je osebna pot in vsak starš mora najti tisto, kar deluje najbolje zanj in za njegovo družino.

Kaj je šola za starše?

Šola za starše je program izobraževanja, namenjen staršem in bodočim staršem. Tečaji, seminarji in delavnice ponujajo koristne informacije in nasvete o različnih vidikih nosečnosti, poroda, novorojenčkov in zgodnjega otroštva.

Kdaj je pravi čas za obisk šole za starše?

Večina bodočih staršev začne obiskovati šolo za starše med nosečnostjo, vendar se čas začetka lahko razlikuje. Nekateri pari se lahko odločijo za obisk šole za starše še pred zanositvijo, medtem ko drugi začnejo obiskovati po rojstvu otroka. Vsak par je edinstven, zato je tudi pravi čas za obisk šole za starše odvisen od individualnih potreb in okoliščin.

Uradna predavanja šole za starše

Šole za starše ponujajo nabor predavanj, ki obravnavajo različne vidike starševstva:

  1. Tečaj za zgodnjo nosečnost
  2. Telesna dejavnost v nosečnosti
  3. Zobozdravstvena preventiva
  4. Psihološka priprava na porod in starševstvo
  5. Priprava na porod
  6. Poporodno obdobje in dojenje
  7. Nega novorojenčka
  8. Gibalni razvoj otroka

Spletna šola za starše

Napredek tehnologije omogoča staršem dostop do izobraževanja preko spleta. Spletna šola za starše, kot je www.solazastarse.com, ponuja veliko več predavanj kot uradne šole za starše, ki so na voljo kadar koli in kjerkoli. Ta fleksibilnost je idealna za zaposlene starše, ki nimajo časa za obisk tradicionalne šole za starše.

Kaj vsebuje spletna šola za starše?

🎓 Vadba v nosečnosti 

🎓 Vsi pregledi v nosečnosti 

🎓 Nega zob v nosečnosti

🎓 Priprava na porod 

🎓 Protibolečinska sredstva za porod 

🎓 Potek poroda v Sloveniji 

🎓 Lajšanje porodne bolečine z dihom 

🎓 Vse o matičnih celicah 

🎓 Vse o dojenju 

🎓 Prva pomoč za dojenčka 

🎓 Poporodno obdobje in pregledi 

🎓 Vse o dojenju 

🎓 Nega novorojenčka

🎓 Prva pomoč dojenčka

🎓 Jok dojenčka 

🎓 Vročina, krčki, polivanje, zaprtje

🎓 Uvajanje goste hrane 

🎓 Razvoj dojenčka od rojstva do hoje 

🎓 Navezovanje otroka in matere

🎓 Varna vadba po porodu 

🎓 Skrb za prve zobke

🎓 Uvajanje v vrtec 


📚 Priročnik: Najino prvo leto (140 strani)

📚 Priročnik: 10 skrivnosti za lažji porod

📚 Priročnik: Priprave na dojenje


📝 Seznam za porodnišnico

📝 Seznam stvari za novorojenčka

📝 Porodni načrt


🎁 + Darilo: Set porodnih afirmacij

🎁 + Darilo: Recepti za uvajanje goste hrane

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki