Humanitarno društvo ADRA Slovenija se skupaj z mrežo koordinirano odziva na potrebe, ki nastajajo pri krizi zaradi vojnega konflikta v Ukrajini in prihoda beguncev v obmejnih državah. Odziv bo potekal v več fazah, trenutno se nahajamo v prvi fazi urgentnega odziva. V tej fazi, ko so materialna sredstva v državah neposrednega udarca še na voljo in je dostop do območij otežen, je najbolj primerna oblika pomoči finančna. Ta omogoča, da se odziv na terenu dinamično prilagaja najbolj nujnimi urgentnim potrebam. Potrebe na terenu se izjemno hitro spreminjajo, zato je denarna pomoč v tej fazi najbolj učinkovit način odziva saj obenem pomaga spodbujati lokalno ekonomijo prizadetih držav in prispeva k ohranjanju gospodarske stabilnosti.

Pomoč v obliki materialne pomoči in pošiljanja večjih konvojev pomoči na teren v tej fazi ni smotrna. Izkušnje iz odzivov na naravne in druge nesreče kažejo, da takšna pomoč večkrat otežuje odziv na terenu. Logistične ovire pri organizaciji prevoza pomoči in težave, ki nastanejo pri sprejemu pomoči, skladiščenju in distribuciji večkrat obremenijo lokalno osebje na terenu. Mednarodna mreža ADRA je stališča, da je takšna pomoč v tem trenutku finančno nesmiselna in lahko na terenu povzroča več škode kot koristni. Pričakuje se, da bo takšna pomoč potrebna v drugi fazi odziva, v kolikor se bo na terenu pojavilo pomanjkanje, obenem je verjetno, da bomo takšno zbiranje pomoči organizirali tudi za odziv v Sloveniji ob prihodu večjega števila beguncev.

Vse informacije na tem področju bomo redno objavljali na spletnih medijih. ADRA se že učinkovito in organizirano odziva v Romuniji, Madžarski in Poljski, kjer v partnerstvih pomagajo pri oskrbi več kot 500.000-ih beguncev, ki so v teh dneh zbežali iz Ukrajine.

Kaj posamezniki lahko naredite danes:

1. Izpolnite anketni vprašalnik o tem, na katerem področju bi se bili potencialno pripravljeni aktivirati v primeru povečanih potreb.

2. Potrudite se s finančno donacijo, ki bo dinamično in hitro zadostila potrebe na terenu, to lahko naredite na sledeče načine:

👉 Pošljete SMS z besedo LJUDJE5 na 1919 in prispevajte 5€ za odziv na terenu.

👉 Nakažete pomoč s kreditno oziroma debetno kartico preko Paypal

👉 Nakažete pomoč na:
IBAN: SI56 0284 3026 3945 425
BIC: LJBASI2X
Referenca: SI00 2022
Ime prejemnika: HD ADRA Slovenija, Njegoševa 15 1000 Ljubljana
Namen: Ukrajina
Koda namena: CHAR

Delite informacije na spletnih omrežjih s prijatelji in znanci in poskrbite za dobro obveščenost.

Članek je povzet iz uradne ADRA strani: adra.si/ukrajina

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki