Malčki so izjemno radovedni. Svojo novo okolico raziskujejo z rokami, veliko stvari, ki jih obkroža, pa konča v njihovih ustih. Poskrbeti moramo torej, da je čim več predmetov, ki se jih malček dotakne, čistih, prav tako pa še za ustrezno čistočo doma. Predvsem je pomembno, da že ob prihodu novega družinskega člana prilagodite svoja merila čistoče; od zdaj se boste morali sprijazniti vsaj s prstnimi odtisi na steklenih in drugih površinah.

Čistoča ne bo več stvar estetike, pač pa higiene in funkcionalnosti, zato se bo spremenila tudi strategija čiščenja. Pozorni bodite predvsem na prostor in pripomočke za pripravo hrane. Če imate doma tudi hišne ljubljenčke, boste morali zdaj še več skrbi namenjati čiščenju njihovih igrač, skled, predvsem pa njihovemu stranišču in prostoru za spanje.

Da bi ob omejenem času in večkrat precej nizki ravni energije lahko še kaj očistili, vam bomo pomagali z nekaj učinkovitimi namigi.

  1. Karkoli počnete, ko ste gotovi, najprej pospravite. Čeprav ta nasvet ob malem junaku (ali več njih) lahko zveni skoraj nemogoče, je to edino zagotovilo, da se ne boste sami na koncu dneva utopili v neredu. Naj vam kdo pomaga, če se le da.
  2. Vsaka stvar naj ima svoje mesto. Morda eno najpomembnejših pravil, ki vam bo pomagalo, da boste počistili hitreje, stvari vedno našli na svojem mestu in si na splošno olajšali življenje.
  3. Določite prioritete čiščenja. Skrb za malčka zahteva veliko časa, zato je za vaše duševno blagostanje pomembno, da ugotovite, katere vrste nereda vas najbolj in katere najmanj obremenjujejo.
  4. Poskusite malčka vključiti v različna hišna opravila. Če bodo najmlajši sčasoma začeli pospravljati za sabo, to ne bo zgolj razbremenilo vas, ampak jih bo naučilo odgovornosti ter jim v življenje prineslo rutino, ki jih bo krepila.
  5. Priskrbite si ustrezne čistilne pripomočke. Dom boste veliko hitreje očistili ustrezno opremljeni in si tako prihranili veliko časa in energije zase in za družino.
  6. Zmanjšajte število igrač. Poskrbeti morate namreč za njihovo čistočo, predvsem v prvem letu, ko se večina le-teh znajde v ustih dojenčka. Vsakodnevno čiščenje cele gore igrač vam bo vzelo dragoceni čas, ki bi ga lahko porabili drugje. Seveda bodite pri tem obzirni in se znebite le tistih igrač, za katere vaš otrok ne kaže več velikega zanimanja.
  7. Spodbujajte igro zunaj. Nasvet, ki sicer pride v poštev nekoliko pozneje, a je vseeno na mestu. Če se bodo otroci igrali zunaj, bo to pomenilo manj pospravljanja v gospodinjstvu, najmlajši pa bodo na svežem zraku gotovo uživali.
  8. Stvari postavite izven dosega vašega malčka. Presenečeni boste, koliko pospravljanja in čiščenja si boste prihranili. Radovednost, ki žene malčka k raziskovanju, vodi tudi v nered, ki vam na koncu dneva ne bo ušel.

Malčki bodo v svojem igrivem zagonu mladega raziskovalca poskrbeli, da boste imeli roke polne dela. Na to se boste morali navaditi. Od zdaj naprej bo pojem čistoče, predvsem pa reda, nekoliko drugačen, a še vedno je vaš dom lahko dovolj čist in urejen za prijetno bivanje.

Da bo čiščenje doma lažje in morda celo zabavno, ne spreglejte široke ponudbe kuhinjskih aparatov in pripomočkov, ki jih, od četrtka 24. 6. dalje, lahko najdete v Lidlovih trgovinah po vsej Sloveniji.


 

 

 

 

ČLANEK JE OGLASNA VSEBINA

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki