Kot da smo potrebovale še kakšen razlog za to … Je še sploh kaj lepšega od strmenja v oči tvojega dojenčka? Resno. Ob petju, hranjenju, pestovanju – očesni stik z malim zakladkom je eden najlepših delov materinstva. In za to obstaja čisto pravi razlog, ki ga podpira tudi znanost: Nove raziskave kažejo, da neposredni očesni stik med komuniciranjem z dojenčkom utrjuje vajino medsebojno vez.

Potek raziskave

Ljudje smo po naravi družabna bitja in znanstveniki vedo, da so naši možgani namenjeni komunikaciji z drugimi ljudmi. Pretekle raziskave so že dokazale, da očesni stik med dojenčkom in starši utrjuje njihovo medsebojno vez. S tem v mislih so se raziskovalci odločili, da bodo naredili še korak dlje in raziskali, kaj točno se dogaja v možganih dojenčka in staršev medtem, ko si zrejo v oči.

V dveh majhnih študijah so z  uporabo EEG-ja (elektroencefalografa) merili možgansko električno aktivnost odraslih in dojenčkov. V prvi skupini je 17 dojenčkov gledalo videoposnetek odraslih, ki so peli otroške pesmice. Na posnetku so nekateri odrasli bili z obrazom obrnjeni proti dojenčku in imeli neposreden očesni stik, nekateri so bili obrnjeni malce stran in otroka niso gledali, nekateri odrasli pa so imeli obraz obrnjen stran od dojenčka, vendar gledali dojenčka v oči. V drugi skupini je nova skupina 19 dojenčkov v živo gledala odrasle, ki so peli otroške pesmice. Tudi odrasli v tej skupini so to počeli na različne načine – nekateri so dojenčke gledali z obrazom obrnjenim proti njim, nekateri so dojenčke gledali, vendar so bili z obrazom obrnjeni malo stran, nekateri pa dojenčkov med petjem niso gledali. Potem so raziskovalci pregledali EEG meritve vseh vpletenih.

Odkritje raziskave

V prvi skupini so na možgansko aktivnost dojenčkov najbolj vplivali odrasli, ki so preko ekrana gledali neposredno v dojenčkov obraz (seveda pa dojenčkov pogled ni imel vpliva na odrasle v tej skupini, saj je šlo za posnetek).

Tudi v drugi skupini se je zgodilo enako. Ker so bili odrasli tokrat z njimi v istem prostoru, je bil odziv še močnejši. Dojenčki so se več oglašali pri odraslih, ki so bili v istem prostoru in jih gledali naravnost v oči. Spremenila pa se je tudi možganska aktivnost odraslih.

Raziskovalci so ugotovili, da neposredni očesni stik med komuniciranjem le utrdi medsebojno vez med dojenčkom in starši oz. skrbniki. Z drugimi besedami – očesni stik je ključen del vajine komunikacije!

Kaj to pomeni zate

Najboljši način za utrjevanje vezi med vama je preživljanje skupnega časa ob branju, petju in crkljanju. Izkoristi prav vsako priložnost za očesni stik s svojim otrokom. Ker študije dokazujejo, da se dojenčki najbolj odzovejo na osebni stik, porabi zanj čim več časa.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki