Splošno prepričanje je, da v času menstruacije ni možno zanositi. To sicer res ni najbolj ploden čas v mesecu, a vseeno je to mogoče.

Zgolj zanašanje na preračunavanje plodnih dni v ciklusu ni najbolša napoved za določanje ovulacije. Vsekakor lahko rečemo, da je menstruacija manj ploden čas v mesecu, toda ob nekaterih pogojih lahko kljub temu pride do spočetja.

Kako je sploh možno zanositi med menstruacijo?

Kako bi lahko prišlo do oploditve ravno takrat, ko telo sporoča, da pretekli mesec ni prišlo do zanositve? Sliši se res neverjetno. Pa pojdimo en korak nazaj in poglejmo, kako sploh pride do zanositve. Ob ovulaciji jajčnik sprosti jajčece v jajcevod, kjer lahko živi 24 ur in čaka na oploditev, preden potuje v maternico. Če se jajčece med ovulacijo sreča s spermijem oz. semenčico, temu sledi vgnezditev v steno maternice in nosečnost se razvija naprej. V nasprotnem primeru, ko ne pride do oploditve, se maternična sluznica izloči skupaj z neoplojenim jajčecem in pride do menstruacije. Vse to se ponovi prihodnji mesec.

Večina menstrualnih ciklov žensk traja približno 28 dni, gledano od prvega dne menstruacije do prvega dne naslednjega ciklusa. Ker lahko jajčece preživi 24 ur po ovulaciji in lahko sperma v ženski živi do pet dni, lahko ženska zanosi pet dni pred ovulacijo in en dan pozneje. Ovulacija se ponavadi zgodi 14 dni pred prvim dnem naslednjega cikla, kar v 28-dnevnem ciklusu pomeni, da imaš od konca zadnjega dne menstruacije približno teden dni do prvega dneva ovulacije. 

Kaj pa, če imata s partnerjem nezaščitene spolne odnose zadnji dan menstruacije in če ovuliraš prej, kot bi si to izračunala s pomočjo koledarja? V tem primeru lahko pride do zanositve, saj semenčice v tebi preživijo vse do prvega dne ovulacije in semenčice se združi z jajčecem. Tudi pri ženskah z 28-dnevnim ciklusom se dan ovulacije lahko razlikuje od meseca do meseca, zaradi česar težko vpraprej veš, kdaj bo ta mesec prišlo do ovulacije in koliko dni prej lahko še imata spolne odnose brez oploditve.

Ali lahko zanosiš tik pred menstruacijo?

To ni nemogoče, vendar je malo verjetno – zlasti pri ženskah z rednimi 28-dnevnimi cikli. Ovulacija je običajno zaključena do 19. dne (gledano od prvega dne zadnje menstruacije), kar je teden in pol pred začetkom naslednje menstruacije. Kljub temu je ovulacijo pri ženskah z nerednimi cikli težje napovedati, kar pomeni, da bi se lahko zgodila kasneje. In tudi pri ženskah z rednimi ciklusi se lahko zgodi, da se čas ovulacije razlikuje od meseca do meseca. 

Ali lahko zanosiš med menstruacijo, če je tvoj cikel nereden? 

Če so tvoje menstruacije neredne, je težje napovedati, kdaj boš naslednjič ovulirala, kar pomeni, da je (ne)plodne dneve še težje napovedati.  

Oglejmo si nekaj primerov:

  • Imaš kratke cikle. Nekatere ženske imajo cikle dolge le 21 dni in kljub temu ovulirajo, kar pomeni, da je čas med zadnjim dnem menstruacije in prvim dnem ovulacije res kratek. In, ker, kot že omenjeno, semenčice lahko preživijo v reproduktivnem traktu več dni, lahko v primeru, da imaš spolne odnose med menstruacijo, pride do oploditve, ko se le-te čez nekaj dni srečajo z jajčecem.
  • Menstruacija traja dlje časa.  Medtem, ko tvoja menstruacija traja več dni, kot je to običajno, si vsak dan bližje ovulaciji. Morda do spusta jajčeca iz jajčnika pride celo, ko še krvaviš zaradi neoplojenega jajčeca prejšnji mesec. Tedaj si že spet plodna – in to pomeni, da dejansko lahko zanosiš tudi med menstruacijo. 
  • V času ovulacije se pojavi nekaj krvavitve. Zlasti, če so tvoje menstruacije neredne, si lahko to krvavitev na sredini ciklusa interpretiraš kot menstruacijo, v resnici pa gre za ovulacijo, ko imaš največjo možnost zanositve. 

Ali lahko zanosiš tik po menstruaciji? 

Teoretično lahko zanosiš takoj po menstruaciji, verjetnost zanositve pa je seveda spet odvisna od tega, kdaj nastopi ovulacija. Pri ženskah z 28-dnevnim rednim ciklusom se ovulacija običajno začne na 14. dan (gledano od prvega dne zadnje menstruacije), kar bi bilo dober teden po koncu tedenskega obdobja menstruacije. Če pa imaš ovulacijo zgodaj ali če imaš kratek menstrualni ciklus ali dolgo menstruacijo, je med menstruacijo in ovulacijo dni veliko manj. Ker se semenčice lahko v reproduktivnem traktu zadržijo in preživijo pet dni, lahko s spolnimi odnosi samo dan ali dva takoj po menstruaciji pride do oploditve.

Kratek odgovor se torej glasi: “Da.” Vsekakor je možno, da zanosiš tudi med menstruacijo ali praktično kadarkoli v menstrualnem ciklusu. Če s partnerjem trenutno ne želita povečati družine, se torej ne zanašajta zgolj na (ne)plodne dneve, temveč poskrbita za dodatno zaščito. 


Preberi še:

 
Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki