Preberi si zapis mamice, ki ob gledanju nazaj v čas svoje nosečnosti razmišlja, kaj bi lahko naredila drugače ali pa si želi, da bi dojemala z drugačnimi očmi in občutki.

Če pogledam nazaj vem, da bi lahko določene stvari naredila drugače. Zdaj, ko je dojenček že v mojem objemu, obžalujem nekatere odločitve, ki sem jih sprejela, ko sem bila noseča. Ne obžalujem jih dovolj, da bi si zaradi tega zaželela še enega otroka, a vseeno. Če pa bi kdaj prišlo do druge nosečnosti, pa zdaj vem, kaj bi spremenila.

Želim si … da bi se za odločila za nosečniško fotografiranje 

Ne glede na to, kako odveč ti je lahko tvoj trebušček v tretjem trimesečju, si približno teden dni po porodu ne moreš več predstavljati, kakšen občutek je imeti VELIKI trebuh. Sicer se ne boš tako hitro vrnila na svojo prvotno težo, a že čez dober teden boš izgledala samo pol noseča 🙂 Pozabila pa boš, kako neprijetno in naporno je bilo zadnje obdobje nosečnosti.. Nekaj ​​tednov kasneje boš imela nosečnost v spominu kot nekaj posebnega in prijetnega, čez dva meseca pa boš morda že hrepenela po brcah znotraj trebuščka.


Morda si med nosečnostjo komaj čakala, da dobiš nazaj svojo obliko, niti nisi razumela, zakaj se ljudje odločajo za nosečniške fotografije. Sama sebi sem se, zlasti v zadnjem trimesečju, zdela tako obilna, da si nikakor ne bi želela tega ovekovečiti za kasnejše čase.

In kaj mi je potem ostalo? Zgolj kakšen na pol zamegljen selfi ali dva, kjer lahko vidim, da sploh nisem izgledala tako slabo, kot sem si takrat mislila. Še danes me malce žalosti, da se nisem odločila za profesionalno nosečniško fotografiranje ali vsaj tedensko slikanje trebuščka doma.

Želim si … da bi si pred spanjem vsak večer predvajala enako glasbo

Tako, kot se dojenček nauči, da je čas za spanje, ko mu zavrtimo sproščujočo glasbo ali preberemo pravljico, tako lahko “naučimo” tudi svoje možgane. Po tem, ko se vsako noč držimo enakih ritualov, se bomo hitreje znašli v sproščenem stanju, ki vodi v spanje. Pa ne samo to. Nekatere mamice celo pravijo, da tista, na glas predvajana glasba (torej ne v slušalkah), ki je njih uspavala med nosečnostjo, dejansko uspava in pomirja tudi dojenčka.

Želim si … da bi posnela odtis otrokove nogice na mojem trebuščku

Ko se mi je to prvič zgodilo, sem pomislila, da prizor izgleda kot iz kakšnega filma z nezemljani, zato sem za trenutek zaprla oči. Zdaj obžalujem, da tega nisem posnela – vsega, od nogic, do šokiranega obraza bodočega očka.

Želim si … da bi se zavedala, kako kul je, da v meni raste nova oseba

V trebuhu dejansko raste majhen človek. Ponavljam: v tvojem trebuščku trenutno raste človek! Ta stavek preberi še štirikrat in vedi, da je to pravzaprav neverjetno kul. Vem, da pri določenih nosečnicah nosečnost pomeni dooolgo obdobje slabega počutja, nespečnosti, slabosti, izzivov s krvnim sladkorjem ali pritiskom. A vseeno, že samo zaradi zavedanja, kakšnega čudeža so sposobna naša telesa, bi se tekom nosečnosti sama zagotovo počutila bolje, kot sem se.

Želim si … da bi (še) bolj izkoristila dejstvo, da sem noseča

Če sem iskrena, nekajkrat že sem izkoristila nosečnost v svoj prid. Vseeno pa bi to karto “Ne morem, ker sem noseča” lahko uporabila večkrat. Sicer ima tudi “Jaz imam dojenčka” svoje prednosti, vendar ne toliko, kot nosečnost. Zlasti po porodu se sčasoma zna tudi partner naučiti te taktike in se brez slabe vesti kdaj pa kdaj poskuša izogniti skrbi za dojenčka z “tudi jaz nisem spal celo noč”. Takrat se nasmehnita drug drugemu in opomnita, da bo to obdobje minilo tako hitro, da ga bosta še pogrešala (čeprav si takrat to težko predstavljaš).

Želim si … da bi si nadela lepa oblačila in naredila vsaj nekaj luštnih slik

Naredi to takoj po pozitivnem testu nosečnosti, sicer ti morda tvoja najlepša oblačila ne bodo več prav. Na žalost porod ne pomeni, da boš takoj spet videti kot običajno, morda ti katere izmed tvojih najljubših oblačil preden se je pojavil trebušček nikoli več ne bodo pristajale tako kot prej. Zato se lepo obleči in naredi nekaj zabavnih fotografij. Zakaj pa ne? Morda boš želela svojemu otroku kdaj pokazati kakšna si bila pred materinstvom. Morda se bo nasmejal že ob tem, katera oblačila so bila tedaj moderna. Lahko greš tudi korak dlje in te fotografije do konca nosečnosti in še kasneje po porodu objavljaš na socialnih omrežjih, če ne želiš, da drugi izvedo za vajino povečanje družinice.

Želim si … da bi mazala trebušček že od začetka nosečnosti

Otrok iz tedna v teden potrebuje več prostora in tako se mamicam dobesedno razteguje koža. Je vedno tanjša in se hitro poškoduje, poleg tega pa imajo vpliv tudi hormoni, ki se sproščajo v času nosečnosti. Veliko vlogo seveda igra genetika, vendar z ustrezno nego lahko omilimo ali celo preprečimo izsušitev, togost in kožne poškodbe – strije. Strije nastanejo, ko se poškoduje srednja plast kože, ki je po razpadu kolagena premalo prožna. Sprva so temnejše (vijolične barve), saj se zaradi poškodovane kožne plasti vidijo žile. Kasneje pa posvetlijo in postanejo manj opazne. Najpogosteje nastanejo v zadnjem tromesečju nosečnosti – kar 80% nosečnic se spopada z njimi.

Želim si… da bi imela zabavo za dojenčka (“baby shower”)

Vedno sem mislila, da so zabave pred rojstvom otroka zgolj za Američane. V filmih vidimo kupe sladic in balone v roza in modri barvi in kopico vzhičenih prijateljic, ki s svojo vznemirjenostjo ustvarjajo občutek, da je spol otroka najbolj pomembna stvar na celem svetu. Ali pa pisanje sporočilc za nerojenega dojenčka, ki še 6 let ne bo znal brati. Vse to se mi res ni zdelo smiselno.

Vendar pa sem – na žalost šele po porodu – stvari lahko razumela in videla v lepši luči. V bistvu gre za zabavo, kamor povabiš svoje najboljše prijatelje, dobiš darila, ves čas pa se razvajate s hrano. Kaj je lahko boljšega? Ko zdaj razmišljam nazaj, bi se za to vsekakor odločila. Morda celo vsako trimesečje!

Želim si … da bi jasno povedala, katero darilo si želim po porodu

Med Američani je precej priljubljeno, da mamica kmalu po porodu (torej še v porodnišnici) dobi darilo od svojega partnerja. Ko sem bila sama noseča, se mi je to zdela slaba ideja, češ, tega res ne morem zahtevati, zagotovo bo moj dragi sam od sebe prišel na idejo, da mi pokloni nekaj posebnega. No, to se seveda ni zgodilo, meni pa je še danes žal, da nisem jasno izrazila kaj si želim. Saj ni nujno, da gre za nakit, kot je to običaj. Tudi nov snowboard bi bil odlično darilo, kajne?

Želim si … da bi si vzela več časa zase

Poleg vsaki nosečnici dobro poznanih “Spi zdaj, ko še lahko” in “Uživajta, dokler sta še sama” je nasvet, naj si vzame čas zase, zagotovo eden najbolj pogostih. V tistem obdobju so mi šli taki nasveti na živce, saj si nisem želela še več časa zase, želela sem si, da bi se čas premikal hitreje! Ko pa pogledam nazaj, se vsekakor strinjam, da bi bilo bolje, če bi si vzela čas za razvajanje, dobro knjigo ali ogled filma s partnerjem, namesto brskanja po spletu kaj vse gre lahko v nosečnosti narobe.

Želim si … da bi se na porod bolje psihološko pripravila

Moja nepripravljenost na porod se je izkazala kot zelo slaba ideja. Porodne afirmacije so dokazano zelo učinkovite in marsikateri bodoči mamici bistveno olajšajo porod, saj je mentalna priprava na porod izjemno pomembna. Pozabila pa sem, da moraš z afirmaciji in takim načinom razmišljanja začeti že mesece PRED dejanskim porodom. Če bi se začela pravočasno psihično in mentalno pripravljati na samo izkušnjo in potek poroda, bi morda res potrebovala kakšno dozo epiduralne anestezije manj. Ali pa bi bila vsaj malce bolj ljubeča do partnerja med samim porodom, ki je zaradi moje bolečine prejel nekaj grdih besed in zlobnih pogledov.


Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Preberi tudi:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki