Ko se pri otroku pojavi alergija na pršice, zaradi tega trpi celotna družina. Kot starše nas najbolj skrbi, ko otrok potoži zaradi težav z dihanjem, istočasno pa lahko začnemo opažati utrujenost in tudi izzive v šoli, ki jih sprva niti ne povežemo s pršicami.

Simptome alergije je pri otrocih potrebno jemati resno 

Se tvoj otrok zbudi utrujen, razdražljiv ali ima simptome, podobne prehladu? Lahko gre za alergijo na pršice, ki se sicer pojavlja pri 15% do 25% prebivalstva po vsem svetu.

Alergija na pršice povzroča več kot zgolj izcedek iz nosu in srbečico oči pri otroku. Neprijetni simptomi lahko privedejo do slabega spanca, kar vpliva na zbranost otrok v šoli in na odnose s prijatelji in družinskimi člani, saj se kaže v obliki večje razdražljivosti.

Občutljivost na pršice se kaže tudi kot nočno kašljanje ali piskajoče dihanje, težave z dihanjem ali celo napadi astme. Raziskave kažejo, da lahko izpostavljenost alergenom iz pršic v zgodnjih letih povzroči astmo kasneje v otroštvu.

Vplivi in ​​posledice alergije na pršice 

Občasno kihanje in nekaj zamašenosti nosu nista edini posledici alergije na pršice. Občutljivost na alergene pršic in izpostavljenost 7 – 8 ur dnevno le-tem vsako noč vpliva ne le na fizično zdravje, tewmveč tudi na duševno zdravje celotne družine, tudi otrok.

Primarni simptomi: zamašen nos, kihanje in draženje

Zbuditi se zjutraj s srbečimi očmi in izcedkom iz nosu ni prijetno. Toda, predstavljaj si, da se tako družina zbuja dan za dnem ali celo leto za letom.
Neposredni simptomi, ki jih povzroča pretiran imunski odziv na alergene pršic, vključujejo:

 • alergijski rinitis (zamašen, izcedek iz nosu)
 • kihanje
 • rdeče, srbeče oči (konjunktivitis)
 • astma (sopenje, težave z dihanjem)
 • rdeč, luskast kožni izpuščaj (atopijski dermatitis)

Dolgoročno soočanje z enim ali več temi simptomi lahko zmanjša tvoje počutje ali počutje otroka, ki je občutljiv na pršice, kar vodi do več sekundarnih simptomov.

Sekundarni simptomi: motnje spanja in razpoloženja

Prva posledica zgoraj omenjenih simptomov je zmanjšana kakovost spanja. Tričetrt alergikov se pritožuje nad težavami s spanjem, kar pogosto povzroči vrsto dodatnih fizičnih in psiholoških izzivov:

 • kronična utrujenost in dnevna zaspanost
 • težave s koncentracijo v službi ali šoli
 • nižja poklicna ali akademska uspešnost, absentizem
 • slabši medsebojni odnosi
 • motnje razpoloženja
 • nezdrav videz (podočnjaki, pordelost, zatekanje obraza)
 • strah pred športnimi aktivnostmi zaradi utrujenosti.

Raziskave so pokazale, da ima izguba produktivnosti zaradi simptomov alergije (približno 20%!) pomembne zdravstvene in socialno-ekonomske učinke, zlasti z naraščanjem primerov alergij; do 30% odrasle populacije trpi za alergijskim rinitisom.

Učinkovitost vožnje pri odraslih, ki trpijo zaradi alergij, je znatno oslabljena, prav tako kognitivne funkcije pri opravljanju zahtevnejših nalog.

Vplivi simptomov alergije, kot sta rinitis in rinokonjunktivitis pri mladostnikih, so lahko drugačni kot pri odraslih in imajo dolgoročne učinke na akademske dosežke in vsakodnevne dejavnosti.

Alergije se lahko z leti poslabšajo

Ko se alergije ne zdravijo, lahko simptomi, kot je rinitis, postanejo hujši in se celo razvijejo v astmo. Kronične težave s spanjem, vnetja in utrujenost, ki so posledica nerešene alergije na pršice, lahko dolgoročno vplivajo na zdravje in počutje celotne družine.

V boj z alergijo z odstranitvijo pršic iz otrokovega okolja

S strukturiranim pristopom lahko otroku zagotoviš zdravo okolje in življenje brez simptomov alergije na pršice in njihovih posledic. Sledi tem trem korakom za dom brez alergenov iz pršic.

Korak 1: V družini odpravite vir alergenov.

Korak 2: Medicinsko čim prej zdravite simptome, da se ne razvijejo v hujše stanje.

Korak 3: V domu omejite prisotnost pršic.

V ta namen Ewopharma predstavlja izdelek ExAller®, 100% naravno mešanico eteričnih olj melise in limonske trave, ki vam pomaga pri odstranjevanju pršic iz vašega okolja. Vas zanima kako? Lahko si preberete v nadaljevanju…

ExAller®: Edinstven in inovativen način delovanja

ExAller® je inovativen, popolnoma naraven izdelek za odstranjevanje pršic. Raztopino preprosto razpršite po rjuhi, kjer bo s posnemanjem agregacijskih feromonov privabila pršice iz notranjosti vzmetnice. Po 1 do 2 urah rjuho, polno pršic, operite v pralnem stroju pri temperaturi 60 stopinj in s tem odstranite pršice.

ExAller® klinično dokazano omogoča odstranitev 99 % pršic iz vaših vzmetnic ali drugega oblazinjenega pohištva. Rezultat? Bistveno olajšanje simptomov alergije na pršice.


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki