Preberite nekaj namigov o domači pripravi otroške hrane, ki vam bodo pomagali ohranjati neoporečnost in varnost hrane.

Hrano za dojenčke lahko z malo časa in truda pripravite na enostaven in varen način. Doma narejena otroška hrana je bolj zdrava kot uporaba otroške hrane, ki jo lahko kupite v trgovinah, končni rezultat pa je okusen nabor živil, ki jih tam preprosto ne morete dobiti. V nasprotju s prepričanjem nekaterih, je izdelava domače otroške hrane zelo varna, če upoštevate nekaj preprostih navodil.

Ena od prednosti, ki jo imajo na voljo podjetja, ki proizvajajo otroško hrano, so naprave za industrijsko sterilizacijo in čiščenje. Kljub temu pa tudi v primeru, da do tovrstnih naprav nimate dostopa, to ne pomeni, da se pri domači pripravi hrane ne morete zavarovati pred patogenimi organizmi ali drugimi nezaželenimi vsiljivci. Spodaj navajamo nekaj preprostih in relativno hitrih namigov, ki bodo zagotovili, da bo hrana vašega dojenčka varna.

Priprava: vi, površine za pripravo in pripomočki

Vedno si najprej temeljito umijte roke. Da, to se zdi samoumevno, a opomnik nikoli ni odveč. Prepričajte se, da so vsa orodja in površine, ki jih uporabljate, kot so pulti, pripomočki, lonci in ponve, deske za rezanje in električni mešalniki temeljito očiščeni, najbolje z antibakterijskim milom (uporaba naravnega antibakterijskega mila je dobra možnost za tiste, ki ne marajo komercialnih čistil).

Nikoli ne uporabljajte iste rezalne površine za meso in sadje/zelenjavo. Imeti morate rezalno desko, na kateri pripravljate izključno meso in desko, ki jo uporabljate samo za pripravo sadje/zelenjave.

Varne metode za pravilno pripravo hrane

Sadje in zelenjava:

Sadje in zelenjavo, ki jo boste uporabljali za pripravo otroške hrane, vedno pazljivo operite in očistite. Tudi če olupkov ali kože ne uporabljate in tudi če kupujete biološko pridelana živila, je pomembno, da jih vedno operete.

Pred kuhanjem je pomembno, da živila olupite in odstranite vse koščice in semena. V določenih primerih tega ne rabite storiti, vendar je to odvisno od starosti otroka, vrste sadja/zelenjave, ki ga pripravljate in od načina kako živilo pripravite.

Uporaba lesene rezalne deske je varnejša od plastične. Dokazali so, da je bakterije lažje očistiti/odstraniti z lesenih rezalnih desk.

Meso:

Pri pripravi in/ali ravnanju z mesom morate imeti vedno čiste roke ali uporabljati plastične rokavice, kadar je le mogoče.

Če boste najprej pripravljali meso in nato začeli pripravljati druga živila, si pred pripravo drugih živil vedno umijte roke. Po pripravi mesa, zlasti po rokovanju s perutnino, vključno z jajci, si vedno umijte roke.

Pri pripravi ne uporabljajte istih površin ali pripomočkov, ki ste jih uporabljali ali jih imate namen uporabljati za sadje ali zelenjavo. Uporaba lesene deske za rezanje je varnejša od plastične, saj je bakterije lažje očistiti/odstraniti z lesenih rezalnih desk.

Meso je potrebno odtajati v hladilniku ali mikrovalovni pečici in nikoli na pultu. Dojenčku nikoli ne dajte surovega ali napol pripravljenega mesa, perutnine, rib in jajc. Z drugimi besedami, dojenčki in malčki lahko jedo samo meso, ki je dobro pečeno.

Da bi bilo meso, kot so perutnina in rdeče meso, vključno z ribami, karseda varno, jih je potrebno pripraviti kot je prikazano*:

  • Vse vrste rdečega mesa pripravite tako, da je njihova temperatura v sredici vsaj 71,1°C. Temperaturo preverite s termometrom za meso.
  • Belo perutninsko meso pripravite tako, da je središčna temperatura mesa vsaj 76,6°C, temno perutninsko meso pa mora imeti središčno temperaturo vsaj 82,2°C. Temperaturo izmerite s termometrom za meso.

Ribe pripravljajte tako, da bo njihova središčna temperatura 71,1°C. Temperaturo preverite s termometrom za meso.

Drugi nasveti in varnostni ukrepi za pripravo varne hrane

Puščanje živil na pultu ali pri sobni temperaturi: surove ali kuhane hrane ne puščajte na pultu pri sobni temperaturi dlje kot 2 uri.

Ne pustite, da se zamrznjena živila odtajajo, saj jih ne smete ponovno zamrzniti, ne da bi jih prej pripravili. Zamrznjeno hrano je potrebno ohranjati pri temperaturi 0°C ali manj.

Kuhano in pripravljeno hrano za dojenčke je treba hraniti v hladilniku največ 48-72 ur preden jo uporabimo ali zamrznemo.

Živila hranjena v zamrzovalniku imajo različne čase skladiščenja; modro je, da kocke zamrznjene otroške hrane porabimo v roku 1 (enega) meseca.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki