Porod je nekaj čudovitega in izjemnega; končno spoznaš dojenčka, ki je v tebi rasel devet mesecev. Hkrati pa je porod tudi velika sprememba v tvojem telesu in terja svoj davek. Še posebej pri mamicah, ki so rodile s carskim rezom. Po porodu s carkim rezom boš za okrevanje potrebovala več časa kot bi ga po vaginalnem porodu.

Pripravili smo pet nasvetov, kako pospešiti okrevanje, da boš lahko čim več časa preživela s svojim dojenčkom.

1. Počivaj

Carski rez je zahtevna operacija. Tvoje telo bo potrebovalo čas za okrevanje tako kot po katerikoli drugi operaciji. V porodnišnici boš verjetno ostala pet do sedem dni po porodu (ali dlje, če pride do zapletov), za popolno okrevanje pa boš potrebovala do šest tednov.

To pa je lažje rečeno kot storjeno. Skoraj nemogoče si je vzeti več ur za počitek, ko pa tvoj dojenček potrebuje toliko pozornosti.

Verjetno si že slišala tisti dobronamerni nasvet od svojih prijateljev in sorodnikov: ˝Spi, ko bo spal dojenček.˝ Prav imajo. Poskusi spati ali počivati, ko bo spal dojenček.

Prijatelje in sorodnike pa poprosi za pomoč pri menjavi pleničk in pri hišnih opravilih, da se boš lahko čim večkrat ulegla in spočila. Že nekaj minut počitka nekajkrat na dan lahko pomaga.

Poglej tudi: Ne pogrešam svoje postave. Pogrešam sebe. 

carski rez

2. Pazi na svoje telo

Med okrevanjem se ne naprezaj in bodi previdna pri vsakdanjih opravilih. Izogibaj se hoji po stopnicah. Plenice, hrano in ostale stvari, ki jih potrebuješ, imej blizu, da ne boš kar naprej vstajala.

Ne dviguj ničesar težjega od svojega dojenčka. Za pomoč poprosi partnerja, prijatelje ali sorodnike. Med kihanjem in kašljanjem se primi za trebušni predel, da zaščitiš mesto reza.

Morda bo trajalo osem tednov, preden se boš lahko vrnila v svojo staro rutino. S svojim zdravnikom se posvetuj, kdaj boš lahko začela spet telovaditi, delati in voziti. Počakaj tudi s spolnimi odnosi in tamponi, dokler ne dobiš zelene luči od svojega zdravnika.

Poglej tudi: Kdaj lahko po porodu spet začnem s spolnimi odnosi

Izogibaj se zahtevni telovadbi, raje se odloči za počasen sprehod. Gibanje med sprehodom bo pripomoglo k okrevanju in preprečevalo zaprtje in krvne strdke. Med sprehodi pa bo tudi tvoj dojenček lahko spoznaval svet.

Poglej tudi: Poporodna vadba

Nikar pa ne pozabi na svoje duševno zdravje in dobro počutje. Dojenček lahko prinese tudi čustva, ki jih nisi pričakovala. Če se počutiš izčrpano, žalostno ali razočarano, tega ne ignoriraj. O svojem počutju se pogovori s prijateljico, partnerjem, zdravnikom ali terapevtom.

3. Lajšaj si bolečino

S svojim zdravnikom se posvetuj, katera zdravila proti bolečini lahko jemlješ. Posvet je nujen še posebej, če dojiš. Tvoj zdravnik ti bo glede na stopnjo bolečin predpisal zdravila proti bolečini na recept ali svetoval, katera zdravila kupi v lekarni.

Poleg zdravil pa lahko uporabljaš tudi grelno odejo ali blazino, ki bo lajšala bolečino na mestu vreza.

4. Nega rane in šivov

V lekarni lahko dobiš tudi priljubljen silikonski trak Scarban, ki bo zaščitil rano in pomagal pri hitrejšem celjenju. Ta  silikonski obliž zagotavlja, da brazgotine postanejo bolj gladke, fleksibilne in tanjše – in da se problemi (vztrajna pordelost, brazgotinjenje, srbenje, nelagodje in kozmetični problem) zmanjšajo. Silikonski obliž zagotavlja hidratacijo kože (povrhnjice). Povečana hidratacija kože pa zagotavlja hitrejšo obnovo poškodovane kože kjer je območje brazgotine.

5. Pazi na dobro prehrano

Dobra prehrana po porodu ni nič manj pomembna od prehrane med nosečnostjo. Če dojiš, si za svojega dojenčka glavni vir hranilnih snovi. Raznolika in kakovostna prehrana bo poskrbela, da bosta oba z dojenčkom zdrava.

Raziskave so dokazale, da uživanje veliko zelenjave v času dojenja, vpliva na okuse v materinem mleku. To pa vpliva na to, da bo otrok kasneje zelenjavo tudi raje jedel. Veliko pij, še posebej vodo. Dodatna tekočina bo spodbujala mleko in preprečevala zaprtje.

Kdaj poklicati zdravnika

Do šest tednov po porodu so bolečina, rahla krvavitev in izcedki na mestu vreza normalni.

Če pa opaziš katerega izmed spodaj naštetih znakov, pa pokliči svojega zdravnika, saj bi lahko šlo za vnetje:

  • Rdečico, zatekanje in gnoj na mestu vreza
  • Bolečina okoli vreza
  • Vročina višja od 38° C
  • Vaginalni izcedek z neprijetnim vonjem
  • Močna vaginalna krvavitev
  • Rdeče in zatekle noge
  • Težave z dihanjem
  • Bolečina v prsnem košu
  • Bolečina v dojkah

Zdravnika pokliči tudi, če si ves čas žalostna in se ti počutje nikakor ne izboljša. Še posebej, če imaš misli, da bi škodovala dojenčku.

In končno; ne primerjaj se s prijateljicami in sorodnicami, ki so tudi rodile s carskim rezom. Vsak porod je drugačen in vsaka ženska ima drugačne izkušnje. Osredotoči se na svoje okrevanje in daj telesu čas, da se povrne v svoje normalno stanje.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki