Za pare, ki si želijo zanositi, se dva tedna po ovulaciji zdita zelo dolga in čakanje na dan, ko boš lahko naredila test nosečnosti neskončno daleč. Zlasti, če delata na zanositvi že več mesecev. Mamice, ki so šle skozi podobno izkušnjo, vedo, da je vsak dan po ovulaciji priložnost za opazovanje lastnega telesa, če se karkoli dogaja, da bi lahko zaznala nosečnost še preden se na testu pokaže druga črtica oziroma plusek. 

Se tudi ti ob vsakem špikanju v trebuhu ali drugje v telesu vprašaš, če gre za prve simptome nosečnosti? Žal tega ni tako enostavno oceniti, saj so prvi znaki nosečnosti precej podobni znakom pred menstruacijo. Poleg tega je lahko vzrok simptomov povsem drugje, morda si bolj utrujena, ker si  premalo spala ali nisi dovolj hidrirana. Prav tako je od vsake posameznice odvisno kdaj bo zaznala prve znake, saj si lahko noseča tudi, če nimaš nobenih simptomov še več tednov (razen pozitivnega testa nosečnosti).

Dnevi po ovulaciji (DPO): Simptomi po dnevih 

Kot že rečeno, nekatere nosečnice zaznajo prve simptome takoj po zanositvi, nekatere nobenega niti do prvega pregleda pri ginekologu.

Začetni simptomi so zelo podobni simptomom v času ovulacije, pred menstruacijo ali v obdobju jemanja zdravil za povečanje plodnosti. Samo simptomi še niso dovoljšnja potrditev dejanske nosečnosti, zato z deljenjem vesele novice družini in prijateljem počakaj raje vsaj do pozitivnega testa. 🙂 

0 do 7 dni po ovulaciji 

Od prvega dne menstruacije do ovulacije govorimo o tako imenovali folikularni fazi, ki določa dolžino menstrualnega cikla. Ovulacija nastopi, ko se iz jajčnika zaradi hormonskih sprememb sprosti jajčece. Od ovulacije do prvega dne menstruacije pa govorimo o lutealni fazi, ki traja od 11 do 16 dni.  

V prvih dneh lutealne faze ne boš opazila nobenih znakov, saj do nosečnosti pride šele takrat, ko se oplojeno jajčece ugnezdi v steno maternice. Med lutealno fazo se dvigne nivo progesterona, hormona, ki pomaga vzdrževati nosečnost v zgodnjem obdobju. Nivo protesterona je najvišje 6 do 8 dni po ovulaciji, tudi, če ne pride do zanositve.

Progesteron vpliva na fizično in psihično počutje ženske, zaradi česar se čez približno en teden v primeru nosečnosti lahko pojavijo enaki simptomi, kot pred menstruacijo. 

Ko oplojeno jajčece doseže maternico, se ugnezdi na njeno steno. Ta proces imenujemo ugnezditev in šteje kot začetek nosečnosti. Do ugnezditve navadno pride 6 do 12 dni po oploditvi.

V tem obdobju lahko bodoča mamica opazi predvsem naslednje simptome:

 • občutljive prsi,
 • napihnjenost,
 • povečan apetit (po določeni hrani ali na splošno),
 • večjo občutljivost bradavic,
 • glavobole,
 • bolečine v mišicah.

Velja omeniti, da zaradi povečane ravni progesterona, ki je sicer navadno prisotna proti koncu menstrualnega cikla, omenjene simptome lahko te dni opaziš tudi, če nisi noseča.

7 do 10 dni po ovulaciji 

Ko se oplojeno jajčece ugnezdi na steno maternice, približno ena tretjina bodočih mamic opazi vgnezditveno krvavitev. Ta traja dan do dva, je navadno svetlo roza ali rjave barve, krvavitev pa je blaga (ni primerljiva z menstruacijo). 

Velja za ena prvih bolj oprijemljivih znakov nosečnosti, možno pa je, da bo test nosečnosti kljub temu negativen. V tem primeru je šlo najverjetneje za kemično nosečnost, kjer govorimo o spontanem splavu v zelo zgodnji nosečnosti, lahko pa se je krvavitev pojavila tudi iz drugega razloga.

Ob vgnezditvi telo začne  proizvajati nosečniški hormon hCG (human chorionic gonadotropin) ter progesteron in estrogen, odgovoren za zgodnje nosečniške simptome. hCG je tisti hormon, ki ga zazna test nosečnosti in na podlagi njegove prisotnosti pokaže pozitiven rezultat. Tako, kot se simptomi ne pojavijo naenkrat, se tudi zadostna raven hCG hormona ne ustvari v trenutku vgnezditve, zato traja nekaj dni, da ga je v telesu dovolj, da ga nosečniški test lahko zazna.

11 do 14 dni po ovulaciji

Nekaj dni po ugnezditvi je raven hCG hormona že dovolj visoka, da občutiš zgodnje znake nosečnosti. Je pa to tudi stopnja menstrualnega cikla, ko se pojavijo običajni simptomi pred nosečnostjo, zato najverjetneje ne moreš z gotovostjo trditi, da si noseča.

Ženske, ki dovolj dobro poznajo svoje telo, lahko ločijo razliko med klasičnimi simptomi predmenstrualnega sindroma in prvimi simptomi nosečnosti.

Če si noseča, boš morda opazila naslednje:

 • potemnitev bradavic ali prsnega kolobarja,
 • utrujenost,
 • povečan apetit (po določeni hrani ali na splošno),
 • pogostejšo potrebo po lulanju,
 • spremembe v prebavi, kot so krči ali diareja.

Do trenutka, ko boš zaznala več zgodnjih znakov nosečnosti, bo raven hormona hCG v tvojem telesu že dovolj visoka, da ga bo zaznal test. Ni pa nujno, saj se vsako telo odzove malce drugače, zato po opažanju znakov in izostanku menstruacije v primeru, da je bil rezultat negativen, ponovno opravi test čez nekaj dni.

Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki