Se tudi ti odločaš za nakup nosilke pa si v poplavi informacij kar malce zmedena, če bi odgovarjala tvojemu otroku in življenjskemu slogu vaše družinice? V nadaljevanju preberi izkušnjo mamice, ki je nosilke dlje časa uporabljala, morda najdeš kakšno koristno informacijo iz prve roke, ki ti pomaga pri odločitvi.

“Niso nosilke samo za lene starše?”

Pred nekaj desetletji sem si kot najstarejši otrok v družini z nekaj mlajšimi bratci in sestricami mislila, da so ljudje, ki uporabljajo nosilke, leni, saj ne želijo držati svojih dojenčkov. Mlajše brate in sestre sem sama lahko z veseljem nosila ves dan. Vendar pa sem mnogo let pozneje, ko sem imela svojega prvega otroka, ugotovila, da je vloga večje sestre brez pravih odgovornosti precej drugačna od vloge mame, ki je morala poleg skrbi za novega dojenčka vsak dan poskrbeti še za kopico drugih nalog.

V času moje prve nosečnosti sem za darilo dobila nosilko Baby Bjorn in od svoje tašče 30 let staro nosilko Snugli. Kasneje sem (pri starejših starostih otrok) obe z veseljem občasno uporabljala.

Mimogrede, si vedela, da nosilke niso novost na trgu, temveč so obstajale že pred polovico stoletja? Pri razvoju nosilk je imela ključno vlogo Ann Moore, pediatrična medicinska sestra iz Kolorada, ki je s prijatelji in znanci ustvarila prvo nosilko, imenovano Snugli, za katero so dobili patent leta 1969. Nekaj let kasneje so na univerzi Columbia v Koloradu že poročali o “Snugli učinku”, ki govori o tem, da je vokalizacija dojenčkov pri nošenih otrocih dosti hitrejša, kot pri nenošenih. Leta 1976 so Snugli predstavili evropskemu trgu, 3 leta pozneje pa japonskemu. Do leta 1985 se je v nosilkah Snugli po vsem svetu nosilo že več kot 1,5 milijona dojenčkov! 

Vsakodnevna uporaba nosilke pri majhnemu dojenčku

Kljub dvema podarjenima nosilkama pa nisem pomislila, da bi katero od njiju vsakodnevno uporabljala v obdobju, ko je otrok še čisto majhen. Ko sem prebrala knjigo dr. Sear o povezovalnem starševstvu, sem se odločila, da bom preizkusila tudi to. Dojenček je bil takrat star 3 mesece. Po prebiranju izkušenj drugih mamic po spletu sem naročila nosilko Ergo Baby in moje življenje se je povsem spremenilo.

Kar naenkrat sem lahko šla kamorkoli, kadarkoli. Ko sem pri sinovih sedmih mesecih ugotovila, kako ga spraviti na hrbet, sem lahko v dnevu delala praktično vse. Ko se nam je pridružil drugi otrok, sem 13-kilogramskega 2,5-letnika zavihtela nase in tudi, ko je bil za njim naporen dan, je bil takoj boljše volje. Tudi sama pri sebi sem opazila, da sem v trenutku pomirjena, ko svoj obraz odložim na njegovo glavo in se takoj poveževa. Ne predstavljam si, kako bi to dosegla brez nosilke.

Želela sem preizkusiti čim več različnih

Od rojstva prvorojenca do druge nosečnosti sem se že povsem zaljubila v nosilke. Kljub temu, da sem bila z Ergo nosilko zelo zadovoljna, sem se začela ponovno zanimati za nakup druge. Prvi razlog je, da Ergo za dojenčke do 4. meseca potrebuje poseben vložek, ki ga jaz nisem imela. Drugi pa je, da sem se v iskanju najbolj primerne nosilke ugotovila, da obstaja ogromno različnih, zato sem se želela pred nakupom prepričati, katera je res najboljša.

Hvaležna sem, da imam zelo razumevajočega in potrpežljivega moža, ki dovolj zasluži, da podpira moje (včasih nore) ideje o nakupih, ki jih sicer sam niti ne razume najbolje. Na “baby shower” zabavi sem dobila Beco nosilko in Moby Wrap, nato pa sem si za darilo ob materinskem dnevu kupila še Sling z obročem. Sama sem si naredila tkani trak, za vsak slučaj pa sem si za v avto, če bi kdaj potrebovali na dopustu ali krajših izletih, kupila še Mei Tai nosilko.

Rezultat je bil, da sem bila bila popolnoma navdušena nad Moby Wrap nosilko, v kateri sem od rojstva naprej drugega otroka nosila vsakodnevno prvih 6 mesecev. Za tem sem se, vsem nakupom navkljub, vrnila k Ergo nosilki. Do rojstva tretjega otroka sem si ponovno zaželela preizkusiti nekaj novega, misleč, zagotovo so v zadnjih letih nosilke še kako izboljšali. Kupila sem še K’Tan, ki je sicer zelo podobna Moby nosilki, a enostavnejša za nastavitev, in Bobo 4G (ki je prednodnica nosilke Boba 4GS), ki je podobna Ergo nosilki, a ima nekaj dodatnih prednosti, kot je nastavek za manjše dojenčke in nastavke, kamor dojenček odloži noge.

Kaj sem ugotovila v svoji “obsedenosti” z nosilkami 

Popolna nosilka ne obstaja.

Obstaja ogromno nosilk, ki so super. Ali obstaja nosilka, ki se lahko uporablja od rojstva do tretjega leta starosti, je enostavna za shranjevanje na poti, ko želite imeti čim manj prtlage, in ima veliko možnosti položajev nošenja? Sama take nisem našla. Nekatere nosilke so super za majhne dojenčke, nekatere odlične za večje otroke, nekatere so najboljše za vmesno starost. Nekatere so zelo udobne, a je njihova namestitev bolj zapletena. Druge je enostavno namestiti, pa potem niso najbolj udobne. V eni je zelo enostavno dojiti, v drugih precej težje, poleg tega se mnogo otrok ne doji, zato je praktično nemogoče eno nosilko označiti za najboljšo. Po mojih izkušnjah popolna nosilka ne obstaja, obstaja pa popolna nosilka za določeno obdobje in situacijo. Sama sem tako hkrati uporabljala več različnih.

Vsak otrok ima različne želje.

Ne samo, da popolna nosilka ne obstaja, ves čas je potrebno imeti v mislih tudi, da so nekateri otroci raje v nosilkah, kot drugi. Tudi oni svojo najljubšo nosilko, ne samo mamice. Ne obstaja nosilka, za katero bi lahko rekli, da jo bodo oboževali vsi otroci, stari od 0 do 6 mesecev. Včasih se v objemu radi nosijo na določen način (obrnjeni proti tebi, stran od tebe, v bolj sedečem ali ležečem položaju) in enako je z nosilko. V različnih obdobjih imajo lahko svoje najljubše položaje. Pri mojih otrocih je bilo tako, da je bil moj prvi otrok v stresu in nemiren, če sem ga v nosilki obrnila navzven, moja trenutna 4-mesečnica pa v tem najbolj uživa. Poleg tega jih pogosto uporabljajo tudi očetje, ki imajo lahko različne želje.

Vsaka nosilka je dobra nosilka.

Kljub dejstvu, da popolna nosilka ne obstaja, pa sem vsako nosilko lahko uporabila, da je služila svojemu takratnemu namenu. Poleg tega, starejši, kot je otrok, bolj je prilagodljiv za različne načine nošenja. Vseeno pa sama pri novorojenčku nisem obupala nad nosilko, če se je otrok pritoževal v nosilki enkrat ali dvakrat. Vztrajala sem in poskusila večkrat in malček je bil vsakič v nosilki zadovoljen za nekoliko daljši čas. Ugotovila sem, da pomaga, če je otrok sit, vztrajala pa sem tudi zato, ker sem poznala koristi nošenja tako za otroka, kot mamico in sem si res želela, da otrok začne v njej uživati, kar nam je kmalu tudi uspelo.

Za doječe mamice so nosilke SUPER.

Mamice, ki so svoje otroke kdaj dojile, vedo, da manjši, kot je otrok, večja je verjetnost, da se bo želel dojiti tisti trenutek, ko to potrebuje in želi, ne glede na situacijo. Zagotovo se je tudi tebi že zgodilo, da sta stala v vrsti v trgovini in se je dojenček v želji po dojenju začel glasno jokati. Ob tem mi je bilo vedno nelagodno, saj bi najraje vse pustila in mu ugodila, a to žal ni vedno možno. Iskreno, z nosilko teh težav nisem več imela, saj lahko dojiš praktično kadarkoli, kjerkoli. Nakupovanje z 2-letnikom, 4-letnikom in 4-mesečnico, ki se ravno prebuja in želi podojiti? Ni problema, nosilko in otroka sem samo malce prilagodila, čez položila tetra pleničko (tako, da je imela še vedno dovolj prostora za zrak in dihanje) in že je bila pristavljena, istočasno pa sem lahko hodila po trgovini s starejšima otrokoma. Da bi šla v trgovino brez nosilke? Ha ha ha ha ha.

Katero bi priporočala sama

Po mojih bogatih izkušnjah z različnimi nosilkami, bi, v primeru, da bi se morala odločiti za 2, izbrala en wrap – Moby ali K’Tan, in eno strukturirano nosilko,  Bobo 4GS ali Ergo. Če bi lahko izbrala samo eno za celotno obdobje, bi izbrala Beco Gemini. Če ne bi želela odšteti veliko denarja, bi si sama naredila raztegljiv wrap za 20€. Vseeno pa, kot že omenjeno, teh priporočil ni možno posplošiti na druge družine, saj ima vsaka mamica svoje želje, kot tudi vsak otrok. Predlagam, da nosilk preizkusita več in jo morda posodita prijateljici, če vama v danem obdobju morda ne bo najbolj odgovarjala.


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki