Ne glede na to, ali poznaš prijateljico, ki je pred nedavnim imela splav ali pa si se s tem srečala sama, ti lahko  ta članek koristi – predvsem pri sočutju do prijateljice ali sebe. Spodaj je 23 stvari, za katere mamice, ki se jim je zgodil splav in so nato ponovno zanosile, pravijo, da si želijo, da bi jih vedele prej.

1. Poskusiti zanositi po splavu je psihično naporno

Ko poskušaš zanositi po splavu, se vse malce spremeni. Tudi, če si prej takoj zanosila, imaš sedaj morda dvome, če bo do ponovne nosečnosti sploh prišlo. Tudi spolni odnosi nehajo biti “zabavni”, saj jih boš morda vsaj nekaj časa dojemala kot zgolj obvezo na poti do naslednje nosečnosti. Potem moraš čakati doooolga dva tedna, če boš dobila menstruacijo ali ne.

Če ne pride do zanositve, se znajo vrniti občutki žalovanja in ponovno te lahko obide žalost zaradi prejšnjega splava. Najhuje v tem času je, da moraš ponovno čakati dva tedna na naslednjo ovulacijo in za tem spet 14 dni do naslednje menstruacije. Morda boš imela občutek, da čas teče tako počasi, da bi prisegla, da se vmes tudi dejansko ustavi.

2. Ob naslednjem pozitivnem testu morda ne boš tako navdušena

Ko bo prišel čas za test nosečnosti in bo ta pokazal dve črtici, ne bodi presenečena, če te ne bo razveselil enako kot prejšnji. Morda ga boš nekaj časa samo nejeverno opazovala in želela sama pri sebi narediti nekaj vdihov in izdihov preden ga sploh pokažeš partnerju. Ko se boš opogumila, da novico deliš z njim, ne bo nič nenavadnega, če bosta bolj kot vzhičena prestrašena, če vaju tudi tokrat čaka enak razplet. Po slabi izkušnji, ki sta jo imela, je to povsem normalno.

3. Večkrat boš preverjala, če se je pojavilo kaj krvi 

Morda se sliši nenavadno, a po tem, ko veš, da si ponovno noseča, boš ob obisku wc-ja z s strahom preverjala, če se je pojavilo kaj krvi. Tega se ne da zaobiti, tako pač je. Najbolje, da to poskušaš čim prej sprejeti in se navaditi, da boš pred lulanjem vsakič najprej preverila hlačke.

4. Vzljubila boš jutranjo slabost in ostale sicer neprijetne simptome 

Nosečnice navadno tarnajo o slabem počutju zaradi nosečniških simptomov, za nekoga, ki je pred tem dal čez izkušnjo splava, pa so ravno simptomi tisti, ki ustvarjajo dober občutek. Tudi, če ti bo v prvem trimesečju vsako jutro (in popoldne) slabo, ti bo to dajalo občutek varnosti, ki ga boš v tem obdobju še kako potrebovala.

Povsem normalno je tudi, da te odsotnost simptomov prestraši in pomisliš, ali je to znak, da je plodu nehalo biti srce. Lahko te pomirimo, da simptomi prihajajo v valovih. Nekatere dneve se boš počutila boljše, nekatere slabše.

5. Drugi ti bodo govorili, da se ne sekiraj 

Drugi bodo želeli, da se nehaš obremenjevati, da “greš naprej” in nadaljuješ z življenjem, kot da se ni nič zgodilo. Morda te bodo celo prepričevali, da se splav zgodi velikemu deležu žensk, zato sploh ne gre za tako veliko stvar. Seveda pa žalovanje ne deluje tako, ne glede na to, če gre za končanje nosečnosti v šestem tednu, smrt prijateljice ali ožjega družinskega člana. Ne pusti, da mnenje drugih vpliva nate in si dovoli, da občutiš ves spekter občutkov, od žalosti, do jeze ali strahu, kolikor dolgo že bo trajalo.

6. Ko v prvem trimesečju naslednje nosečnosti ne boš čutila gibanja otroka, boš zelo zaskrbljena

Občutenje (oziroma odsotnost) gibanja ploda te bo spravljalo ob pamet vse od pozitivnega testa nosečnosti do poroda. Razumljivo je, da si boš tako zelo želela začutiti prvo brcanje, a dejstvo je, da moraš počakati do določene stopnje v nosečnosti, ko bo tvoj bodoči dojenček dovolj velik in močan.

Vsaka nosečnica to občuti v različnem obdobju, odvisno je tudi od tvoje konstitucije in anatomskih značilnosti. Ravno zaradi tega na splošno velja, da naj bi jih vsaka nosečnica čutila do 25. tedna, lahko pa do tega pride že v 16. tednu. Kljub temu, da to veš, pa je povsem normalno tudi, če te skrbi, da ploda ne čutiš že v prvem trimesečju.

7. Istočasno pa se boš bala dneva, ko boš začela čutiti brcanje v drugem trimesečju 

Tudi, če si si tako močno želela čim prej čutiti brcanje v trebuščku, pa te bo prvih brc lahko istočasno strah. Od tedaj naprej boš lahko vse do poroda v strahu, kadar jih boš občutila manj. Če boš res v strahu, da je z dojenčkom kaj narobe, se pogovori z zdravnico, če lahko opravi pregled, ki te bo pomiril.

8. Povsem normalno je, da te skrbi premikanje ploda

To, da te skrbi premikanje ploda in vsako budno uro v dnevu šteješ število brc, je povsem normalno. Poskusi se pomiriti z zavedanjem, da tako kot ti tudi dojenček v tvojem trebuhu v določenem delu dneva spi ali pa počiva. K gibanju ga lahko vzpodbudiš s tem, da poješ nekaj sladkega in se uležeš.

Mamica, katere prva nosečnost se je končala s splavom, pravi, da je bilo edino, kar ji je bilo v uteho proti koncu nosečnosti, da je pogosto čutila brcanje ploda. Vedi pa, da je tudi takrat lahko tega manj, saj ima zaradi svoje velikosti v trebuhu manj prostora za prosto gibanje.

9. Morda te bo strah zdravniških pregledov 

Zdravniških pregledov se lahko veseliš, saj boš končno spet videla svojega bodočega dojenčka, morda tudi poslušala srčni utrip. A istočasno je lahko vsak obisk zdravnika tudi strašljiv, saj je zdravnik tisti, ki preda slabo informacijo. Nestrpnost pred pregledom je normalna tudi za nosečnice, ki niso imele slabe izkušnje, zato lahko svoje občutke vsekakor deliš tudi z zdravnikom.

10. Ob pogledu na druge nosečnice boš morda začutila ljubosumje in jezo

Ne ustraši se, če v družbi nosečnic po tem, ko je tebe doletel splav, občutiš paleto čustev, ki jih ne bi pričakovala. Morda niti za nosečnost najboljše prijateljice tisto obdobje ne boš morala biti iz srca vesela. Seveda ji privoščiš le najbolje, a istočasno se lahko vprašaš zakaj ti nimaš take sreče in s čem si si to zaslužila. Skratka, povsem normalno je, če občutiš ljubosumje, jezo, strah in še kaj drugega. En nasvet – morda ti bo lažje, če se s prijateljico ali partnerjem pogovoriš o teh občutkih, ne zadržuj jih v sebi.

11. Občutek boš imela, da te nihče ne razume (tudi, če so šli skozi enako izkušnjo) 

V nosečnosti, ki sledi splavu, se lahko vsak dan pojavijo drugi občutki. Tvoje razpoloženje se lahko spreminja vsako uro, morda celo minuto. Enkrat se optimistično veseliš skupne prihodnosti z dojenčkom, drugič s strahom previdno tipaš trebušček, če je vse v redu. Za tem občutiš rahlo špikanje in krče in v trenutku pomisliš, če gre za ponovni splav ali prezgodnji porod.

Tvoje misli se bodo precej razlikovale tudi v različnih tednih nosečnosti, vsako trimesečje bo prineslo svojevrstne upe, a istočasno tudi strahove. Ljudje smo si različni, zato tudi občutkov dveh nosečnic z enako izkušnjo ni možno primerjati med seboj. Pogovor z različnimi ljudmi ti bo morda dobro del, vseeno pa se osredotoči na svoje občutke in jih ne primerjaj z drugimi.

12. K srcu si boš jemala vsak stavek zdravniškega osebja

Medicinska sestra ginekologa lahko postane tvoja najboljša prijateljica. Zlasti, če boš med pregledoma dolge 4 tedne v strahu, če imaš morda sladkorno bolezen ali premalo železa, se bo to v trenutku razblinilo, ko bo preverila stanje in ugotovila, da je vse v redu.

Če bo imela dovolj časa, se lahko pogovorita še o drugih dvomih, ki jih morda imaš. Občutek boš imela, da se lahko njej bolj zaupaš, kot prijateljicam ali partnerju, ki ti ponavljajo stavek “ne sekiraj se, vse bo v redu”. Najverjetneje te to ne pomiri niti pol toliko, kot, ko to izreče medicinska sestra ali zdravnik. 

13. Verjetno boš napotena na pregled desetkrat več, kot se ti zdi potrebno

V primeru splava boš imela v naslednji nosečnosti morda 20 pregledov, preden sploh prideš do 37. tedna (odvisno od zdravnikovega mnenja). To se skorajda sliši pretirano, a če zdravnik tako presodi, je to očitno potrebno in najbolje zate in plod. Vsekakor bolje, da se v času nosečnosti po splavu zvrsti preveč pregledov, kot premalo.

14. Imela boš težave z osredotočenostjo

Uganeš, kaj lahko pričakuješ, če združiš fizične in hormonske spremembe zaradi nosečnosti in občutke strahu ter nemira zaradi predhodnega splava? Težave s koncentracijo. Še dobro, da se sploh spomniš umiti zobe vsako jutro. 🙂

Imej v mislih, so motnje pozornosti v tem obdobju glede na trenutno stanje in pretekle izkušnje povsem normalne, skorajda pričakovane. Če je možno, se poskusi v službi dogovoriti, da pomembnejše naloge namesto tebe opravlja nekdo drug, da ne bi prihajalo do slabe volje zaradi napak.

15. S plodom nove nosečnosti se boš morda sprva težko povezala 

Ko boš začutila povezanost in ljubezen do dojenčka, ki raste pod tvojim srcem, si boš morda isti trenutek rekla, “Nikar se preveč ne navduši, saj veš kako se lahko konča…”. Mamice, ki so šle skozi to situacijo, svetujejo, da kljub temu sprejmeš trenutno nosečnost s odprtimi rokami. Prejšnje nosečnosti ne boš pozabila, če se te trenutne začneš veseliti.

Ravno obratno, morda se bo v tvoj vsakdan prikradla še slaba vest, da ne posvečaš pozornosti trenutno rastočemu plodu. Normalno je, da do teh občutkov pride, poskusi pa se potruditi, da misli zavestno usmerjaš v pozitivno smer in krepiš hvaležnost za trenutno nosečnost. Tako se boš zagotovo počutila bolje.

16. Strah ne izgine niti, ko se bližaš datumu poroda

Določeni datumi te bodo strašili – datum poroda prejšnje nosečnosti, ki se je predčasno prekinila, datum, ko se je to zgodilo, kot tudi predvideni datum poroda dojenčka, ki ga trenutno nosiš. Si pričakovala, da boš vse bolj vzhičena, bližje, kot boš porodu? Ne bodi presenečena, če ne bo tako in se boš bolj, kot z veseljem, soočala s tesnobo in strahom. 

17. Morda boš šla skozi PTSD obdobje 

Kasneje, kot je prišlo do splava v prejšnji nosečnosti, večja je verjetnost, da ti bodo sedaj v trenutni nosečnosti stresni zlasti tisti meseci. Mamice poročajo o ponavljajočih se prizorih in travmatičnih občutkih, ki so se s približevanjem roku poroda še vse bolj okrepili. Kaj jim je najbolj pomagalo v tem PTSD obdobju (posttravmatska stresna motnja)? Pogovor s terapevtom in prakticiranje ljubeče pozornosti in sočutja do same sebe.

18. Dnevi minevajo p o č a s i 

Nosečnost se že sama po sebi lahko zdi zelo dolga, ko pa pričakuješ dojenčka po tem, ko je prišlo do splava, se ti bo kdaj zdelo, da se čas kar ustavi. Tako zelo si želiš, da bi lahko pritisnila gumb “naprej”, da boš imela končno v objemu svojega otročička, da bo čas mineval tako počasi, kot, da si po nesreči pritisnila pavzo.

19. Žalovanje se ne preneha

Nekdo je žalovanje odlično opisal s primerjavo kamenčka v čevlju. Vedno bo tam, le sčasoma ga začneš malce drugače čutiti. Ne glede na to, ali se je nosečnost končala v 5. ali 35. tednu, se boš morda srečevala z daljšim žalovanjem. To bo postalo očitno zlasti takrat, ko bo tvoj dojenček že na svetu in si boš predstavljala, kako bi se skupaj igrala, kakšen starejši bratec bi bil prvi otrok. Včasih se bodo ravno v najlepše trenutke prikradle misli žalovanja.

20. A vsekakor bodo tudi lepi trenutki! 

Seveda pa ni treba, da se konstantno predajaš žalosti in strahu in tesnobi. Morda se moraš za dobro počutje in boljšo voljo le malce potruditi. Sama pri sebi si reci: “Ne, žalost, ne boš zmagala!” in misli preusmeri na sedanji trenutek, sedanjo nosečnost in rastočega dojenčka v trebuhu. Delovanje iz stanja hvaležnosti lahko resnično prinese obilico dobrega, saj boš tako opazila, da je v tvojem življenju veliko lepega, ki si zasluži tvojo pozornost.

21. Misel na porod je lahko strašljiva

Razmišljanje o porodu, približevanje se predvidenem datumu poroda, razmišljanje o tem, kako bo porod izgledal, če se bo odvil naravno, ali če pride do carskega reza,…. Vse te misli ti lahko povzročijo tesnobo in strah, ki utegneta postati večja, kot veselje in pozitivna neučakanost.

Da boš imela več občutka varnosti in nadzora, lahko narediš okviren plan, kako bi želela, da bi dan poroda potekal (če želiš, da te v porodnišnico odpelje partner, najboljša prijateljica, kaj bi želela imeti oblečeno nazadnji fotografiji s trebuščkom, …). Seveda ne moreš vsega nadzorovati, lahko pa se mentalno pripraviš na dan, ki ti bo ostal v lepem spominu, ko boš končno spoznala svojega glasnega, zdravega dojenčka. 

22. Zaslužiš si to! 

Vsaka težka izkušnja nas izoblikuje in okrepi. Veliko si že dala skozi. Več, kot si marsikatera mamica sploh lahko predstavlja. Že zaradi tega si zares zaslužiš najboljše in uspešno nosečnost vse do konca, ki se konča s krepkim, zdravim dojenčkom. Pretekla izkušnja te je oblikovala, da sedaj v sebi nosiš moč za vse nadaljnje izzive, ki vam jih kot družini prinaša življenje.

23. Držanje svojega zdravega dojenčka v rokah je najbolj izjemna izkušnja v življenju 

Mamice, ki so šle skozi izkušnjo splava ali izgubo otroka pravijo, da je bila to daleč  najtežja preizkušnja v življenju, ki je ne bi privoščile nikomur. Vseeno pa sta ves strah in tesnoba v drugi nosečnosti, ki izhajata iz prejšnje nosečnosti, poplačana, ko v roke dobiš dojenčka, ki sta si ga s partnerjem tako dolgo želela.

Marsikatera mamica je v dvomu, če je čustveno dovolj močna, da gre še enkrat skozi nosečnost in vse občutke, ki spadajo zraven. Če si med njimi tudi ti, na internetu poišči skupino nosečnic ali mamic, ki so se srečevale s podobno izkušnjo. Morda pa se opogumiš ravno po tem, ko slišiš nekaj osebnih pozitivnih zgodb.


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki