Še predobro se spominjam prvega nosečniškega pregleda pri ginekologu. Bila sem neskončno srečna, vzhičena in radovedna, a prav toliko prestrašena in nevedna; pri 24ih sem bila prva v krogu svojih kolegic in prijateljic, ki sem pričakovala otroka in se vsa presrečna soočala z vprašanji, na katera prej niti pomislila nisem.

Prvi obisk ginekologa

Ko sem stopila skozi vrata čakalnice, se mi je po glavi ves čas podilo le eno vprašanje “Bo vse vredu?”. Zame je bil to (samo še en) ginekološki pregled, vse skupaj pa se je v bistvu začelo že pri sestri. Koliko ste stari, kdaj se dobili prvo menstruacijo, prvi dan zadnje menstruacije, koliko ste tehtali pred nosečnostjo, koliko ste visoki, kadite, pijete, ste na kakšni medikamentozni terapiji, zdravstvene anamneze ožjih družinskih članov, prvo tehtanje v nosečnosti, merjenje krvnega tlaka, napotnica za odvzem urina in krvi, vprašanja o prehrambenih navadah in življenjskem stilu. Zdelo se mi je, da do ultrazvoka sploh ne bom prišla, a sem vendarle dočakala pregled in ob pogledu na fižolček na ekranu mi je zaigralo srce. Glasno bitje srca in ginekologove besede, da je zarodek zdrav, so me pomirile in me navdale z nepopisno srečo. Odslej bodo vse moje misli, vse moje početje, vsak trenutek vsakega dneva usmerjeni vanj. Takrat sem bila nekaj trenutkov v svojem svetu, zame je bilo pregleda konec, v resnici pa se je, ko sem sedla na stol nasproti ginekologa, naval informacij šele začel. `Poskrbite za zdravo in raznoliko prehrano, izogibajte se toplotno neobdelani hrani, surovim mesninam, mačkam, živilom, ki vsebujejo surova jajca, svežim sirom, otroškim boleznim, veliko pijte, vsaj 2 – 3 litre vode na dan, dovolj počivajte. Priporočamo vam pregled nuhalne svetline, razmislite o jemanju prehranskih dopolnil, še posebej pomembna je folna kislina, skrbite za dovolj telesnega gibanja, delajte vaje za mišice medeničnega dna`, in tako naprej. Poleg materinske knjižice sem iz ordinacije odnesla še cel kup letakov, zloženk in listkov s telefonskimi številkami. To je bilo priporočeno gradivo, v katerem bom našla vse informacije o nosečnosti, o pregledih, tveganjih, težavah in prehrani v tem blaženem obdobju.

Jaz pa sem se zadeve lotila bolj resno kot študija rimskega prava, ki mi je kot stari greh viselo za vratom. Zelo strogo sem oklestila svoj jedilnik. Izločila sem vsa odsvetovana živila, pa tudi vsa živila, ki bi lahko potencialno vplivala name ali otroka. Glede na to, da še nisem prebolela toksoplazmoze, se mi je to zdelo nujno. Odločila sem se tudi, da bom šla na pregled nuhalne svetline; želela sem vedeti, če je z otrokom vse v redu, hkrati pa sem želela izvedeti tudi spol – vse mamice še predobro veste, kako mučna je neučakanost v času nosečnosti in seveda nisem želela izpustiti nobene priložnosti, da vidim svoje dete. Prav tako sem se odločila, da bom jemala folno kislino. Kar je priporočljivo, kar je lahko koristno, je bilo zame nujno. Nisem si želela kasneje očitati, da nisem naredila dovolj, da nisem bila dovolj skrbna, da nisem bila dovolj pazljiva ali da nisem jemala nečesa, kar bi lahko otroku in meni koristilo, samo zato, ker se mi je zdelo nepomembno ali nepotrebno.

Folna kislina – da ali ne?

Sprva sem se poglobila v to, kaj je folna kislina in v katerih živilih se nahaja, nato pa sem se lotila nakupa, primerjala sem različne tablete in kapsule, ki so bile dostopne na tržišču in se odločila, da bom preizkusila vsaj dve ali tri različne znamke. Na forumih in družbenih omrežjih so namreč mnenja uporabnic zelo različna in zato sem menila, da je najbolje, da sama ugotovim, kaj mi ustreza.

Folna kislina ali vitamin B9 pomaga pri nastajanju novih celic v telesu in je pomembna za vse ljudi, hkrati pa preprečuje napake na možganih zarodkov ter pomaga pri razvoju hrbtenjače in lobanje, zaradi česar jo priporočajo tudi nosečnicam. Še posebej pomembna je v prvem trimesečju, ko poleg tega da pozitivno vpliva na razvoj živčevja, pomaga tudi pri preprečevanju zajčje ustnice, srčnih in žilnih obolenj, zapiranju nevralne cevi in razvoju drugih funkcij v telesu. Nekatere ženske začnejo z jemanjem že pred zanositvijo, saj je predvsem po jemanju kontracepcijskih tablet nivo folne kisline v telesu zelo nizek,  druge šele nekaj tednov po zanositvi, uživanje pa je priporočljivo celotno obdobje nosečnosti in še nekaj mesec po porodu, saj ugodno vpliva na oskrbovanje telesa s snovmi, ki jih žensko telo po porodu in v času dojenja še posebej potrebuje ter pomaga pri odpravi slabokrvnosti in depresivnosti, ki sta po porodu precej pogosti. . Ginekolog mi je celo svetoval, dače bi ponovno načrtovala nosečnost, bi bilo najbolje, da začnem jemati folno kislino že v času načrtovanja. Vem, da vas je veliko imelo v nosečnosti težave z jemanjem folne kisline, ker pri posameznicah vpliva na počutje, na apetit, nekatere zaradi nje bruhajo, drugim povzroča vrtoglavico, draži zgago in podobno, a jaz teh težav nisem imela. Ne v prvi in ne v drugi nosečnosti, pa sem jemala kar štiri različne znamke folne kisline.

Za jemanje sem se odločila prav zaradi vseh pozitivnih učinkov, ki jih ima oziroma bi jih naj imela na razvoj ploda in splošno počutje ženske. Sem tiste vrste človek, ki raje naredi kaj več kot premalo in tako mirno spi z zavedanjem, da je naredil vse kar je bilo v njegovi moči. Merjenje nuhalne svetline, nakup folne kisline, 3D ali 4D ultrazvok se mi ne zdijo samo še en strošek, temveč investicija v svoje in otrokovo zdravje.

Proti koncu druge nosečnosti (zadnje tri mesece) in še tri mesece po porodu, sem jemala Novalac prenatalne kapsule, ki so se izkazale za zelo učinkovite. Gre za zelo kvalitetne tablete, ki vsebujejo aktivno folno kislino in visokoabsorptivno obliko železa, ki ne draži želodca. S tem sem dobila ustrezno količino železa in nisem potrebovala nobenega drugega dodatka.  Glede na to, da sem čez dan skrbela za dva malčka, dveletno prvorojenko in novorjenčka ter počela še cel kup drugih stvari, mi nikoli ni zmanjkalo energije, nisem bila pretirano utrujena in tudi težav s slabokrvnostjo , vrtoglavico ali slabim počutjem nisem imela. Večino dni mi ni uspelo kuhati in tudi pojesti več kot obrok ali dva na dan, včasih sem spala samo dve ali tri ure na noč in podnevi sem bila ves čas v pogonu, pa je bila moja krvna slika 6 tednov po porodu odlična in moje telo je zelo dobro okrevalo. Mogoče je temu botrovala zdrava prehrana čez celotno nosečnost, mogoče splošno fizično počutje pred porodom, mogoče folna kislina, a prepričana sem, da je zmagovalna kombinacija vsega.

Ob morju z družino.

Ne glede na to, kako zelo nas zasipavajo s takšnimi in drugačnimi informacijami, s pričakovanji, naprednejšimi preiskavami in testiranji, prehranskimi dodatki in pripomočki, sem prepričana, da je v poplavi vseh teh predlogov tudi nekaj takšnih, ki so zares dobronamerni, koristni in vredni svojega denarja, le čas si je potrebno vzeti in najti tiste prave. Če ti ene tablete povzročajo slabost, ne pomeni, da ti jo bodo tudi druge; najdi takšne, ki ti bodo ustrezale. Dve nosečnosti, dva pregleda nuhalne svetline, dva 3D ultrazvoka in skupno 24 mesecev jemanja folne kisline. Izplačalo se je in bilo je vredno. Nikoli se nisem ozirala na mnenja tistih, ki so menili, da je vse to nepotrebno, ker sem bila prepričana, da s tem počnem nekaj koristnega za svoje in otrokovo zdravje in ker sem se odločila, da je nosečnost preveč čudovito obdobje, da bi ga preživela v dvomih in skrbeh. In, če bi šla po tej poti še enkrat, še trikrat ali še petkrat, bi se vselej odločila enako.

Ko sem z materinsko knjižico polno papirjev zapuščala ordinacijo, sem bila malce zmedena. Mislila sem, da bom 9 mesecev le spala, jedla in božala rastoči trebušček, pa sem še preden je trebuh sploh začel rasti, dobila cel kup študijskega gradiva (kot da tiste debele bukve s faksa niso bile dovolj) in bila postavljena pred nešteto odločitev. Ne skrbi, to se zgodi le prvič, v drugo je vse potekalo zelo hitro, saj sem točno vedela, da bom vse naredila tako kot prvič.


Avtor: Gabrijela Ajhmajer Neuvirt, www.mamintwist.com

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki