Ideja o nosečnosti in porodu je lahko kar strašljiva – še posebej, ker ne vemo, kaj sploh se bo zgodilo po tem, ko se enkrat polulamo na tisto palčko in ugotovimo, da zdaj pa gre zares. 

1. SE BODO PO PORODU SPOLNI ODNOSI SPREMENILI?

Da povem po resnici, ja, spremenili se bodo – vendar ne na slabše – samo drugačni bodo. Takoj po porodu boš verjetno imela občutek, da je tam spodaj vse bolj ohlapno, vendar se bo s Keglovimi vajami stanje izboljšalo in stena nožnice se bo vrnila v prvotno stanje.  

Prvi spolni odnos lahko nastopi po prvem ginekološkem pregledu, se pravi 6 tednov po porodu. Zaradi hormonov je lahko nožnica bolj suha. Na začetku boš verjetno čutila nelagodje. To je posebej pogosto, če dojiš – tako da imej pripravljeni lubrikant. Veliko žensk pravi, da ko začetno nelagodje mine, spolni odnosi postanejo boljši kot kdaj koli prej. Spodaj so bolj občutljive in doživijo več orgazmov kot prej.  

2. SE BOM MED PORODOM RAZTRGALA?

Nožnica je velika mišica, ki se med porodom raztegne. Bolj pogosto se raztrga presredek. To je predel med nožnico in anusom. Da se lahko otrok rodi, se mora ta predel zelo razširiti. Manj možnosti je za raztrganine, če ne rojevaš leže/sede, če glavica na plan leze počasi in kontrolirano, in če si se med nosečnostjo masirala in delala vaje. 

3. KAJ JE PRVA STVAR, KI JO JE POTREBNO NAREDITI, KO UGOTOVIM, DA SEM NOSEČA?

Spomni se, kdaj si zadnjič imela menstruacijo. Ta datum vpiši v koledarček na spletu, ki bo izračunal, koliko tednov si noseča. Naroči se pri svojem ginekologu – povej datum zadnje menstruacije, tako da bodo vedeli, kako hitro se moraš naročiti na pregled. Prvi pregled naj bi bil nekje med osmim in desetim tednom nosečnosti. 

Če med načrtovanjem nosečnosti (ali če je nosečnost presenečenje), še nisi začela jemati folne kisline, je zdaj pravi čas. Vsaj do 12. tedna je za zdrav razvoj otroka potrebno na dan vzeti 400 mg folne kisline. Priporočljivo je tudi 10 mg vitamina D na dan. Izogibati se je potrebno dodatkom vitamina A, ki lahko škodi otroku.  

4. KAKO IZBEREM PORODNIŠNICO?

Ni nujno, da se odločiš za porod v porodnišnici. Lahko rodiš doma, v tem primeru pride babica k tebi domov. Kakorkoli, najbolje je, da se pri izbiri porodnišnice posvetuješ s prijateljico ali članico družine in vprašaš za mnenja o določeni porodnišnici. Takrat ni samo pomembno, kako boš rodila, veliko je odvisno tudi od osebja v porodnišnici in okolja na sploh. V nekaterih porodnišnicah imajo zasebne porodne sobe, ki so zasnovane, da spodbujajo naravni porod – s kadjo, zatemnjenim ambientom, nežno glasbo. Vlogo igra tudi razdalja do porodnišnice. Do porodnišnice moraš priti pravočasno, ne glede na dan in del dneva, voziti se moraš med popadki – zato ne izberi porodnišnice, ki je oddaljena 2 uri.   

5. KAJ VZAMEM S SEBOJ V PORODNIŠNICO

Ko se začnejo popadki, si nadani materinski vložek (debele brisačke, ki bodo vpile tekočino), sporoči v porodnišnico, vzemi torbo, ki si jo pripravila za v porodnišnico, ne pozabi na materinsko knjižico in porodni načrt. In seveda, ne pozabi obvestiti partnerja, da gre zares. 

6. KAKO JE ČUTITI, KO TI ODTEČE VODA

Nekatere ženske pravijo, da je kot bi nekaj v njih počilo, od nikoder se lahko pojavi luža vode, lahko pa samo občutiš, kako voda kaplja in curlja. Nekatere imajo občutek, da je vložek cel čas moker, spet druge so čisto premočene in se morajo preobleči in zbrisati tla …

Pozno v nosečnosti se lahko kdaj zgodi, da se polulaš. Zato priporočam, da vložek/hlačke povohaš (čudovito, a ne da?) – ko ti odteče voda, ne vohaš urina. Če sumiš, da ti je odtekla voda, je potrebno takoj poklicati ginekologa ali v porodnišnico, da te pregledajo. 

7. KAKO POGOSTO SE ŽENSKE MED ROJEVANJEM POKAKAJO?

To se ne zgodi tako pogosto – telo je naravnano tako, da se pred porodom očisti in se tako pripravi na porod. Zaradi tega je verjetnost, da boš pred porodom večkrat šla na stranišče. Vendar ne skrbi, če se boš med porodom res malo podelala – babice so zelo diskretne in se bodo hitro znebile dokazov, tako da niti vedela ne boš. 

8. ODSVETUJETE POROD V VODI?

Na splošno je porod v vodi zaželen. Vendar so nekatere ženske, ki zaradi različnih razlogov potrebujejo več medicinske pomoči – na primer tiste, ki so priklopljene na CTG in pri katerih se mora  otrok spremljati med celotnim porodom. Pri teh porod v vodi odsvetujemo. 

9. KAKO NATANČEN JE PREGLED, NA KATEREM IZVEŠ SPOL OTROKA?

Da izveš spol, mora otrok ležati v točno določenem položaju. Spol lahko izveš nekje v 20. tednu nosečnosti. Ko je otrok v pravem položaju in ti ginekolog pove spol, potem je določitev spola 100 % natančna. Težave nastanejo, če otrok ni v pravem položaju, takrat ginekolog ne more določiti spola.  

10. KAKO DOLGO TRAJA POVPREČEN POROD?

Dolžina poroda je odvisna od več različnih dejavnikov – če si pokonci in se med porodom premikaš, od položaja otroka, popadkov, kako pomirjena in sproščena si. Čeprav je mamljivo, da bi začela porod šteti od prvega popadka, ki ga začutiš (in zato včasih kdo reče, da je rojeval 3 dni), je zgodnja faza začetka nepredvidljiva. Vrat maternice se skrajša in odpre do 4 cm – tega dela še ne štejemo med porod. Aktivni del poroda se začne, ko si odprta več kot 4 cm in traja vse do faze potiskanja. To je povprečno nekje 8 ur, vendar je lahko dosti krajše ali pa tudi dosti daljše obdobje. Za prvorodke faza potiskanja traja nekje med eno in dvema urama. 

11. KAKO POGOSTI JE URGENTNI CARSKI REZ?

V Združenem kraljestvu je izmed vseh porodov približno 15 % urgentnih carskih rezov. Le-te naredijo kot zadnji izhod v sili, ko res ni več druge možnosti.  

12. SO DOLOČENE JEDI, KI JIH MED NOSEČNOSTJO MORAŠ ALI NE SMEŠ JESTI?

Ja, ta seznam je kar precej dolg. Priporočljivo je, da se pozanimaš pri babici, saj se seznam spreminja in posodablja. Tukaj je nekaj osnovnih živil, ki se jim je treba izogibati:

 • mehki sir s skorjo (tudi kozji sir),
 • modri sir,
 • pašteta,
 • sirovo ali premalo pečeno meso,
 • jetra in jedi, ki vsebujejo jetra,
 • morski pes/mečarica,
 • tuna – največ 4 pločevinke ali 2 zrezka na teden,
 • mastne ribe, kot je na primer losos – največ 2 porciji na teden,
 • surove školjke,
 • nujno umij vso sadje in zelenjavo,
 • bodi previdna pri svežih sladoledih (zaradi čistosti aparatov, s katerimi so narejeni),
 • omeji vnos kofeina ali se odloči za brezkofeinske napitke.

13. KAKO POGOST JE NARAVNI POROD

Bolj pogost, kot si mogoče predstavljaš. Veliko žensk se odloči za naravni porod, pa naj bo to v vodi ali na suhem, z minimalnim lajšanjem bolečin. Vendar se o teh izkušnjah zelo malo govori. Velikokrat ni tako, kot je prikazano na televiziji. Obljubim vam, da ženske ne kričijo, medtem ko babice tekajo po hodniku. Res ni tako!

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki