Šesta otroška bolezen, znana tudi kot eksantem subitum ali roseola, je pogosta virusna bolezen, ki prizadene predvsem otroke, stare od šest mesecev do dveh let. Povzročitelj je humani herpesvirus 6 (HHV-6) ali včasih humani herpesvirus 7 (HHV-7).

Šesta otroška bolezen se prenaša s stikom z izločki dihal okužene osebe. To se lahko zgodi, ko okužena oseba kašlja, kihne ali deli jedilni pribor ali kozarce z otrokom.

Simptomi šeste otroške bolezni

Zgodnji simptomi šeste otroške bolezni vključujejo visoko vročino, ki lahko traja od nekaj dni do enega tedna, in blago vnetje grla. Otrok se lahko počuti razdražljivo ali utrujeno.

Po koncu vročinskega obdobja se običajno pojavi značilen izpuščaj. Izpuščaj je običajno rožnate barve, sestavljen iz majhnih madežev, ki se lahko združijo. Izpuščaj se običajno začne na trupu in se lahko razširi na roke in noge.

Diagnoza in zdravljenje šeste otroške bolezni

Diagnoza šeste otroške bolezni se običajno postavi na podlagi klinične slike, ki vključuje visoko vročino, sledi izpuščaj. V nekaterih primerih lahko zdravnik odredi krvni test za potrditev diagnoze.

Zdravljenje šeste otroške bolezni je običajno simptomatsko. To pomeni, da je osredotočeno na lajšanje simptomov, kot so vročina in nelagodje. To lahko vključuje uporabo zdravil za zniževanje vročine, kot je paracetamol, in zagotavljanje, da je otrok dobro hidriran.

Preprečevanje šeste otroške bolezni

Ena izmed najboljših metod za preprečevanje šeste otroške bolezni je dobra higiena. To vključuje redno umivanje rok, čiščenje površin, ki jih otrok pogosto dotika, in izogibanje deljenju jedilnega pribora ali kozarcev. Če je mogoče, se izogibajte stiku z osebami, za katere veste, da so okužene z virusom, ki povzroča šesto otroško bolezen.

Šesta otroška bolezen je pogosta virusna bolezen, ki prizadene predvsem mlajše otroke. Čeprav je običajno blaga in se sama od sebe razreši, je pomembno, da starši poznajo simptome in vedo, kako ravnati, če se njihov otrok okuži.

Pogosta vprašanja

  1. Ali je šesta otroška bolezen nevarna? Šesta otroška bolezen je običajno blaga in se sama od sebe razreši. Vendar pa lahko visoka vročina, ki jo povzroča, v redkih primerih povzroči zaplete, kot so napadi. Če se vaš otrok zdi zelo bolan ali če ste zaskrbljeni, se posvetujte z zdravnikom.
  2. Ali se lahko moj otrok okuži z šesto otroško boleznijo več kot enkrat? Večina ljudi razvije imunost na šesto otroško bolezen po prvem okužbi. To pomeni, da se večina otrok okuži samo enkrat.
  3. Ali obstaja cepivo proti šesti otroški bolezni? Trenutno ni cepiva proti šesti otroški bolezni. Najboljši način za preprečevanje šeste otroške bolezni je dobra higiena.
  4. Kako dolgo traja šesta otroška bolezen? Šesta otroška bolezen običajno traja od enega do dveh tednov. Vročina traja nekaj dni, sledi pa ji izpuščaj, ki lahko traja nekaj dni.
  5. Ali je šesta otroška bolezen nalezljiva? Da, šesta otroška bolezen je nalezljiva. Virus se prenaša s stikom z izločki dihal okužene osebe.

Povzeto po dokumentu na NIJZ.


Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino. Ob koncu pa obema podelimo tudi potrdilo o opravljenem tečaju.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki