Takoj po rojstvu se novorojenčku dodeli prva ocena, ki je znana kot Apgarjeva lestvica. Ta lestvica je bila razvita leta 1952 s strani dr. Virginie Apgar, anesteziologinje in pediatrinje, z namenom hitre in natančne ocene stanja novorojenčka takoj po rojstvu. Ta ocena se običajno izvede v prvi in peti minuti po rojstvu, včasih pa tudi kasneje, če so prve ocene nizke.

Apgarjeva lestvica je sestavljena iz petih parametrov: barva kože, delovanje srca, jok in dihanje, mišični tonus in odziv na stimulacijo. Vsak parameter se oceni na lestvici od 0 do 2, kar pomeni, da je najvišja možna ocena 10, najnižja pa 0. Vendar pa skoraj noben dojenček ne dobi ocene 10 v prvi minuti, saj so njegove roke in noge običajno še vedno modre zaradi poroda.

Ocene 8-10 veljajo za odlične, medtem ko dojenčki, ki v prvi minuti dobijo oceno Apgar manj kot 7, običajno potrebujejo dodatno zdravniško oskrbo. Če se stanje novorojenčka ne izboljša tudi po petih minutah, lahko to pomeni, da potrebuje dodatno zdravniško pomoč.

Nizka ocena po Apgarju je pričakovana pri dojenčkih, ki so se rodili predčasno, pri porodih, kjer so bile uporabljene tehnike anestezije, pri dolgotrajnih in težkih porodih ter pri novorojenčkih iz rizičnih nosečnosti. Psihomotorični razvoj dojenčkov, ki so ob rojstvu dobili zelo nizko oceno Apgar (pod 5), je treba spremljati dlje časa.

Dihanje: Če dojenček ne diha, je ocena 0. Če so dihanja počasna ali neredna, dojenček dobi oceno 1. Če dojenček dobro joče, je ocena 2.

Srčni utrip: Ta se oceni s stetoskopom. Če srce ne bije, je ocena 0. Če je srčni utrip manjši od 100 utripov na minuto, je ocena 1. Če je srčni utrip večji od 100 utripov na minuto, je ocena 2.

Mišični tonus: Če so mišice sproščene in ohlapne, je ocena 0. Če je nekaj mišičnega tonusa, je ocena 1. Če je aktivno gibanje, je ocena 2.

Refleksi: Ta kategorija opisuje odziv na stimulacijo, kot je rahlo ščipanje. Če ni reakcije, je ocena 0. Če je grimasa, je ocena 1. Če je grimasa in kašelj, kihanje ali močan jok, je ocena 2.

Barva kože: Če je koža bledo modra, je ocena 0. Če je telo rožnato in so okončine modre, je ocena 1. Če je celotno telo rožnato, je ocena 2.

Apgarjeva lestvica je ključno orodje, ki zdravstvenim delavcem omogoča hitro oceno stanja novorojenčka in odločanje o potrebnih ukrepih za njegovo oskrbo. Kljub temu pa je le en del celovite ocene zdravja novorojenčka in ne more nadomestiti podrobnejšega zdravniškega pregleda in opazovanja.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki