Čestitke, dobili ste vnučke! Gre za izjemen dogodek, ki ste ga verjetno že težko pričakovali. Vendar pa vnučki poleg sreče in veselja včasih predstavljajo tudi izziv. Tukaj je 7 nasvetov, s pomočjo katerih se lahko izognete pogostim pastem in se s svojo novo vlogo spopadete z eleganco in stilom.

1. Poskrbite za dobre odnose

Veliko mladih staršev že od samega začetka čuti napetost ali pa se počutijo razpete med dvema (ali več) paroma starih staršev, ki vsiljujejo svoje želje. To je klasičen recept za stres, ki ga mladi starši nedvomno ne rabijo.

Poskusite biti prilagodljivi, pozitivni in se prepustite toku, če se le da. Osredotočite se na podpiranje pričakujočih staršev namesto izražanja lastnih želja – hvaležni vam bodo.

Kar se tiče obiskov, še posebej tistega prvega, zelo pomembnega, ko boste prvič videli novorojenčka – bodite razumevajoči. Morda ne boste bili zraven pri porodu in morda ne boste smeli priti na obisk v porodnišnico že takoj naslednji dan. Naj vas to ne užali – to je njihova odločitev. Enako velja za izbiranje imen; ne bodite užaljeni, če ne bodo upoštevali vaših predlogov.

Morda bo za vse lažje, če boste glede dogodkov kot je npr. babyshower komunicirali neposredno s starši vašega zeta ali snahe. Če jih še niste spoznali, povejte, da si jih želite.

Če ste ločeni, je zdaj pravi čas, da zakrpate slabe odnose. Tudi vaš bivši partner bo dobil vnučke in delila si bosta vse, kar počnejo stari starši. Ne naredite situacije bolj zapletene s slabimi odnosi med vama.

2. Poslušajte in sprejemajte

Ne glede na to, koliko otrok ste vzgojili vi, vaš odrasel otrok je s svojim partnerjem popolnoma odgovoren za vzgojo svojega otroka. Bodite pazljivi pri podajanju nasvetov in mnenj, razen če vas zanje prosijo. Pa tudi v tem primeru jih podajte nežno.

”Ključ je v spoštovanju meja,” pravi družinska terapevtka Christine Lawlor, ki je pomagala že ogromno družinam v zvezi s težavami s starimi starši. ”Vsak vzgaja drugače in zdaj so na vrsti vaši otroci, da vzgajajo na način, ki ugaja njim.”

Težko je biti tiho, ko vidite stvari, s katerimi se ne strinjate – vse od načina poroda do načina vzgoje, ki ga bodo izbrali. Vendar se morate zadržati.

Če se boste vmešavali z nasprotujočim mnenjem, se boste predstavili kot njihov nasprotnik. To bo čez čas slabo vplivalo na odnos med vami ter vnučki.

Pustite jima, da eksperimentirata – ne bosta se držala vseh svojih odločitev. In niso vse njune odločitve namenjene vam. Včasih le na glas razmišljata. Pustite jima, da zrasteta v svoji novi vlogi.

Če se bo izkazalo, da ste imeli prav in nekaj, s čimer se niste strinjali, ni uspelo, se vseeno ne naslajajte nad tem. Naj se sama naučita na svojih napakah.

3. Ne pretiravajte z nakupovanjem

Pričakovanje vnučka nas pogosto lahko zanese v pretirano nakupovanje. Vprašajte mlade starše, kaj potrebujejo in česa zares ne želijo imeti.

Nekateri mladi starši so veseli vseh daril, nekateri pa si želijo sami izbrati vse obleke, igrače in opremo. Omejujejo jih lahko tudi drugi dejavniki, npr. majhno stanovanje.

Ponavadi pa večina mladih staršev najbolj od vsega potrebuje finančno pomoč. Svetujemo vam, da vsi stari starši zberete skupaj finance, odprete tekoči račun za vnučka in naložite sredstva.


Preberi še: Shranjevanje matičnih celic je najlepše darilo za novorojenčka


4. Ne jemljite njihovih odločitev osebno

Ali so zagovorniki skupnega spanja? Želijo otroku dati nenavadno ime? To resnično ni vaša stvar. Morda vam bo malenkost nerodno, ko boste to ime delili s svojimi prijatelji, ampak saj ga niste vi izbrali, kajne? Samo dvignite obrvi in se nasmehnite, ko ga delite z ostalimi.

5. Pustite, da se odnos razvije naravno

Tako zelo ste se veselili vnučka – potem pa ta neprestano joka, ko je v vaših rokah. Ja, to pa je razočaranje. Ampak ne skrbite, ne bo tako za vedno.

Odnos med vami in vnučkom se ne bo zgodil sam od sebe. Potreben je čas in morda ne bo zmeraj tako, kot ste si predstavljajo.

Skušajte se izogibati specifičnim pričakovanjem – ta so lahko recept za razočaranje. Raje se osredotočajte na počasno spoznavanje svojega vnučka ali vnukinje in iščite načine, kako se lahko vključite v njegovo ali njeno življenje. Če bo jokal, ko ga boste prvič držali, vztrajajte. Verjetno le rabi čas, da se navadi še koga drugega poleg mamice in očka.

6. Držite se njihovih pravil

Čas je, svojemu otroku prepustite  vse vajeti. Morda vam bo to včasih težko, ker ste navajeni biti glavni, ampak po drugi strani bo ta nova izkušnja tudi osvežujoča za vas, saj avtoriteta pomeni tudi odgovornost, ta pa ne bo več le na vaših plečih. Zdaj je čas, da delate po njihovih pravilih – in ne skrbite o tem, ali so njihova pravila najboljša ali ne.

Če ima vaš vnuk rutino za popoldanski spanec in za obroke, se te rutine držite. Tudi če boste zaradi nje morali prej domov s sprehoda. Če bo vnuk po vsakem obisku pri babici in dedku utrujen in tečen, potem teh obiskov ne bo več veliko.

Če starši še ne dovolijo goste hrane, gledanja televizije in igranja na telefonu, potem te želje spoštujte. Enako velja tudi za njihova hišna pravila.

Če bodo svoja pravila kdaj uveljavljali na nekoliko grob način, jih skušajte razumeti. Ponavadi sta kriva pomanjkanje spanja in stres.

7. Ne bodite preveč strogi do mladih staršev

Veliko starih staršev se ne spomni več, kako zgleda življenje z dojenčkom in kakšen vpliv imajo lahko na počutje vsa ta nova doživetja in nove skrbi. Tukaj lahko vskočite vi in pomagate.

Ponudite varstvo vnučka ali vnukinje, da se bosta mlada mamica in očka lahko naspala ali uredila vse opravke. Vprašajte, če lahko kako pomagate pri hišnih opravilih.

Nekateri mladim staršem je nerodno prositi za pomoč, zato je včasih najbolje, da kar sami vskočite in pomagate tam, kjer lahko. Če pa imate občutek, da vaša pomoč ni dobrodošla, potem pa je najbolje, da se odmaknete.

Če boste prišli na obisk za več dni, bo morda mladi družini bolj ustrezalo, če boste nastanjeni v hotelu. To jih bo morda razbremenilo občutka odgovornosti, ki ga imajo gostitelji.

Razumite ju, če bosta mlada mamica in očka razdražljiva in včasih egocentrična – to je naravno. Na začetku verjetno ne bosta govorila o ničemer drugem kot o dojenčku.

Če se boste na vse to že vnaprej pripravili in bili potrpežljivi, potem vas bo manj stvari prizadelo. Sčasoma pa se bosta mlada mamica in očka privadila na novo življenje in bila spet takšna, kakršna ju poznate.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki