Plusi:

✓ Matične celice lahko rešijo življenje. Darovana popkovnična krvi je bila v standardni klinični praksi uporabljena že več kot 35 000 –krat za zdravljenje različnih vrst krvnega raka, limfomov, levkemij, anemij, bolezni kostnega mozga ipd –torej pri vseh boleznih kjer poteka zdravljenje s presaditvijo krvotvornih matičnih celic. Darovalca kostnega mozga ali popkovnične krvi se išče po registrih javnih bank širom sveta. V vseh teh primerih, bi lahko prišla v poštev lastna shranjena popkovnična kri, saj lastne matične celice izključujejo možnost zavrnitvene reakcije ter prihranijo mnogo časa, saj je iskanje primernega darovalca mnogokrat dolgotrajno.

Matične celice iz tkiva popkovnice imajo še širše možnosti uporabe v zdravljenju različnih bolezni in poškodb. Te celice se že namnožujejo do želenega števila, tako da je število celic v tkivu popkovnice vedno dovolj.

Matične celice kmalu standard zdravljenja multiple skleroze:

✓ Predragocene, da bi jih zavrgli. Obstaja več virov matičnih celic, kot so kostni mozeg, maščoba, mlečni ali stalni zob, a odvzem iz popkovnične krvi je v nasprotju z ostalimi invazivnimi postopki enostaven, neboleč in varen za mamico in otročka. Matične celice se v nasprotnem primeru zavržejo.

✓ Zdravljenje z matičnimi celicami je zdravljenje prihodnosti. Mlade matične celice iz tkiva popkovnice obljubljajo zdravljenja, ki do sedaj niso bila mogoča. So temelj trenutno najbolj razvijajočih vej znanosti, to sta regenerativna medicina in tkivno inženirstvo. V svetu trenutno poteka več kot 6400 kliničnih raziskav z uporabo matičnih celic v medicini, kar kaže na velik interes znanosti v tej smeri. V tem trenutku na primer poteka več raziskav za zdravljenje bolezni kot so diabetes tipa 1, Crohnova bolezen, avtizem, multipla skleroza, cerebralna paraliza in druge.

Primer uspešnega zdravljenja slepote:

 Slovenija v Evropskem vrhu. Od leta 2013 je v Sloveniji največje število zdravljenj z matičnimi celicami glede na število prebivalcev. Shranjene matične celice v Sloveniji so tako najbližje in najhitreje dostopne za zdravljenje.

✓ Lastne celice so najbolj varna opcija. Prednost shranjenih lastnih matičnih celic je predvsem v varnosti uporabe, saj zagotavljajo popolno tkivno skladnost in izključujejo  možnost zavrnitvene reakcije.

✓ Shranjene celice lahko pomagajo tudi ostalim članom družine. Največja verjetnost ujemanja je med sorojenci, saj je genetska sorodnost med njimi največja. Takoj za njimi so ostali biološki sorodniki, to so seveda starši in pa ožje sorodstvo, potem pa tudi ostali. Če je ujemanje ustrezno, se matične celice lahko ob dovoljenju otroka (oz. starša) uporabi za zdravljenje tudi druge osebe.


Minusi:

✓ Cena. Shranitev matičnih celic za mlade družine navadno ni poceni. Družinske banke ponujajo različne pakete in cene osnovnega paketa za shranitev se gibljejo med 1500-2500 € za obdobje prvih 20-25 let. Včasih tudi navidez dostopnejša ponudba pomeni znatno višji strošek. Po preteku začetnega obdobja, pa bi bilo potrebno plačevati še letno hranjenje v vrednosti 50-120 € na leto oz primerljiv strošek glede na ponujeni paket.

Trenutno najbolj prijazno obliko obročnega plačila (brez obresti) nudi edino slovensko podjetje za shranitev celic iz popkovnične krvi in tkiva popkovnice – Biobanka.

✓ Morda jih vaš otrok ne bo nikoli potreboval. Danes obstaja možnost 1 od 217, da boste za zdravljenje tekom življenja potrebovali darovane matične celice. Napredek v medicini pa zelo hitro prinaša razcvet terapij z matičnimi celicami, tako da se ocenjuje, da bo vsaj že vsaka tretja oseba v starosti potrebovala lastne matične celice. Seveda pa se lahko vsak odloči, da v primeru ne uporabe matičnih celic zase ali za svojo družino, te daruje nekomu, ki jih potrebuje.

✓ Z matičnimi celicami ne moremo pozdraviti vsega. V kolikor se vaš otrok že rodi z genetsko napako, nosijo ta zapis tudi njegove matične celice, zato se te celice ne morejo uporabiti za zdravljene dotične bolezni, so pa primerne za zdravljenje ostalih bolezni.

✓ Nekatera zdravljenja so še v kliničnih raziskavah. Zdravljenja nekaterih bolj kompleksnih bolezni so v kliničnih raziskavah, le te navadno trajajo 10-15 let, predno pridejo v sprejeto klinično prakso, saj je potrebno vsako novo metodo zdravljenja preveriti na varnost in učinkovitost. Pozitivno je to, da bo v odraslih letih vašega otroka veliko raziskav že zaključenih in v redni praksi zdravljenja! Stanja kliničnih raziskav lahko spremljate tu: https://clinicaltrials.gov/ct2/results?cond=&term=stem+cell&cntry1=&state1=&Search=Search


Nosečkin nasvet:
Odločitev je popolnoma v vaših rokah. Pomembno je, da vse vidike močno pretehtate, kajti tako elegantno in nebolečo možnost shranjevanja imate samo enkrat. V Sloveniji so vam na voljo v laboratoriju Biobanke >

Preberi še mnenja staršev,  ki so shranili matične celice >


Članek napisan v sodelovanju z dr. Marko Strbadom, univ. dipl. mikrobiol.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki