V času trajnostnega razvoja in prizadevanj za manjšo obremenitev okolja tudi proizvajalci otroških igrač postajajo okoljsko ozaveščeni. V to so prisiljeni zaradi vse bolj izobraženih potrošnikov, ki v obdobju starševstva ne želijo prispevati h kopičenju odslužene plastike. Resda nekateri proizvajalci uporabljajo reciklirano plastiko, a je pri tem treba dokazovati izvor vhodne surovine, kar pogosto ni preprosto.

Razvoj finomotoričnih sposobnosti

Na srečo je rešitev na dlani – igrače iz lesa in ostalih naravnih materialov, ki so bolj podobne tistim iz časa naših babic in dedkov kot pa igračam našega otroštva. Lesene igrače ne razvijajo le kognitivnih sposobnosti otrok, ampak s svojo naravno teksturo lesa skrbijo za razvoj občutkov dotika.

Otroci se radi igrajo z igračami različnih oblik, tež in tekstur. Plastične igrače pri tem ne nudijo tako širokega spektra občutkov, čeprav so na videz manj nerodne oblike kot lesene, a v nasprotju z lesenimi ne spodbujajo razvoja finomotoričnih sposobnosti otrok.

Lesene igrače  so se izkazale tudi za bolj trpežne in zato dolgoročno cenejše, in čeprav so nekoliko dražje od plastičnih, se ne kvarijo ali lomijo, zato jih ni treba nadomeščati. Ker so praviloma lesene igrače večje, z manj sestavnimi deli, tudi ne končajo tako pogosto v ustih malčkov. 

Lesene igrače so tišje

Številni starši, ki so plastične igrače povsem zamenjali z lesenimi, dodajajo še eno zanimivo ugotovitev. Sobe so med otroško igro postale bolj tihe. Mnogi prisegajo, da so tudi otroci bolj mirni. Razlog naj bi bil v odsotnosti plastičnega rožljanja, do katerega pride med razigrano igro, ki se pogosto konča s plastičnimi delčki igrač po vsem prostoru. Zaradi tega so otroci med igro bolj zbrani, kar povečuje njihovo kreativnost. 

Predvsem so za razvoj otrok koristne lesene igrače kot npr. hiše za lutke, kuhinjski seti ali igralne kuhinje, saj spodbujajo igranje različnih vlog in druženje z vrstniki. Na drugi strani plastične igrače s pomočjo baterij pogosto ustvarjajo različne interaktivne zvoke, zato je naravni odziv otroka, da se z njimi igra sam.  

Navkljub temu da so lesene igrače bolj varne, na dolgi rok cenejše in boljše za razvoj otrok kot plastične, pa se njihova prava vrednost skriva drugje. Lesene igrače s svojim tradicionalnim prizvenom prenašanja med generacijami najmlajše ne učijo minljivosti potrošniške družbe, ki slavi posameznika. Lesene igrače učijo otroke učijo povezovanja, čustvene navezanosti in spoštovanja drugih, tudi narave. To pa so vrednote bodočih mladih ljudi, zaradi katerih bo svet v prihodnje lepši. 

Širok nabor lesenih igrač najdete v Lidlovih trgovinah po vsej Sloveniji.

LIDL

LIDLPomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki