Prehlad je lahko posledica različnih tipov virusov in žal zdravila zanj ni. Pri otrocih se pogosto zgodi, da se borijo s prehladom, ki kar traja in traja, v resnici pa gre lahko za eno virusno okužbo, ki ji že sledi naslednja. Ker so malčki (še) bolj dovzetni za prehladna obolenja, hkrati pa pri njih pogosteje pride do zapletov, si poglejmo kako si lahko pri prehladu pomagamo z aromaterapijo.

Ključnega pomena je, da se težave lotimo čim prej in ukrepamo takoj, ko se pojavijo prvi znaki prehlada. Eterična olja, ki so varna in primerna za uporabo pri otrocih: cedra, limona, čajevec, timijan (kemotip linalol), sandalovina, …

Več načinov uporabe eteričnih olj

Z eteričnimi olji si lahko pomagate na različne načine:

Vaporizacija

En najbolj uporabljanih načinov pomoči pri prehladnih obolenjih. Eterična olja lahko nakapljate v izparilnik ali difuzor, vendar pa morate paziti, da koncentracija ni previsoka, saj lahko eterična olja dražijo sluznico. Svetujem uporabo 5 kapljic primernih eteričnih olj, ki jih lahko po potrebi s časoma (ko izparijo) dodajate. Izvajajte eno uro in nato za vsaj eno uro prekinite.

Kopeli

Ena bolj prijetnih načinov uporabe eteričnih olj so aromatične kopeli. Na žlico grobo mlete soli, sladke smetane ali olja kapnite do 5 kapljic eteričnih olj in dodajte že napolnjeni kadi. Kopel naj traja vsaj 20 minut, da pričnejo eterična olja delovati.

Terapevtsko olje

Najbolj enostaven način izdelave ima terapevtsko olje, ki je mešanica eteričnih olj in rastlinskega olja po izbiri. Koncentracija eteričnih olj mora biti primerna in varna, terapevtsko olje pa se namaže na primerna mesta glede na namen. Pri prehladu mažemo predvsem prsni koš in tilnik.


RECEPT: Protiprehladno olje

  • 20 ml macerata ognjiča*
  • 30 ml macerata prave kamilice*
  • 3 kapljice eteričnega olja timijana kt. linalol (Thymus vulgaris ct linalool)
  • 3 kapljice eteričnega olja čajevca (Melaleuca alternifolia)
  • 3 kapljice eteričnega olja limone (Citrus limon)

*Macerat je oljni izvleček. Pripravite jih lahko sami ali pa jih kupite. Če macerata nimate, ga lahko nadomestite z drugim rastlinskim oljem (mandljevo, jojobino, sončnično ipd).

Izdelava: V 50 ml temno stekleničko nakapljajte eterična olja in stekleničko pomanite med rokami. Dotočite rastlinska olja oz. macerate in dobro zaprite. Shranite na hladno in temno mesto.

Uporaba: Nekaj kapljic protiprehladnega olja otroku vtrite na prsni koš in tilnik. Ponovite nekajkrat dnevno.


Preberi še:


Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki