Zdrava prehrana in zadostna količina vseh potrebnih vitaminov ter mineralov je skozi celotno nosečnost temelj zdravja nosečnice in otročka, ki ga nosi. Potrebe po določenih hranilih so v obdobju nosečnosti in tudi po porodu zelo visoke, zato jih je najlažje doseči prav s prehranskimi dopolnili, ki so namenjena jemanju v tem obdobju. PreMama Duo je tako prehransko dopolnilo in je sestavljeno iz tablet ter kapsul. Tablete vsebujejo 11 vitaminov in 9 mineralov ter so brez dodanega joda. Kapsule pa vsebujejo omega-3 maščobne kisline. Tablete PreMama Duo med drugim vsebujejo tudi vitamin D, železo, kalcij, vitamin B12, vitamin C, cink in selen. Poleg tega pa vsebujejo tudi za nosečnice zelo pomembno folno kislino, ki je še posebej potrebna za pokrivanje potreb ženskega telesa v rodnem obdobju: pred zanositvijo, med celotno nosečnostjo in tudi kasneje po porodu – v času dojenja. Nizek nivo folata pri nosečnici je namreč dejavnik tveganja za okvare nevralne cevi pri razvijajočem se plodu.

Kapsule PreMama Duo pa vsebujejo omega-3 maščobne kisline DHK in EPK. Vnos dokozaheksaenojske kisline (DHK) prek matere pomaga pri normalnem razvoju oči in možganov pri plodu in dojenčku dojenim z materinim mlekom. Pomanjkanje omega-3 maščobnih kislin v organizmu v času nosečnosti je lahko škodljivo tako za nosečnico kot za bodočega dojenčka. Plod koristi omega-3 maščobne kisline preko posteljice iz prehrane, ki jo nosečnica vnese v telo. Če te zadostne količine ne dobi, jo začne koristiti iz rezerv, ki jih ima nosečnica v telesu. Zaradi pomanjkanja pa pri nosečnosti lahko pride do različnih težav, med drugim je posledično lahko tudi povečana možnost poporodne depresije.

PreMama Duo sem začela jemati pred zanositvijo

Priporočen dnevni odmerek prehranskega nadomestila PreMama Duo sta ena tableta in ena kapsula na dan po obroku. Sama sem prehransko dopolnilo jemala že nekaj mesecev pred zanositvijo in v začetku nosečnosti, vmes sem imela manjši premor, potem pa sem ga spet začela jemati v zadnjih mesecih nosečnosti. Trenutno sem zgolj dva tedna pred predvidenim datumom poroda. Moj cilj pa je jemanje omenjenega prehranskega dopolnila tudi po porodu oz. v času dojenja mojega bodočega dojenčka. Jemanje prehranskega dopolnila PreMama Duo sem vmestila v mojo vsakodnevno rutino tako, da sem dopolnilo vzela vsak dan po zajtrku in moram reči, da ni bilo dneva, ko tablete in kapsule ne bi vzela. Imam redne zajtrke, zato sem redno jemala tudi prehransko dopolnilo. Sama rutina jemanja tablet in kapsul se mi zdi zelo enostavna: zgolj enkrat na dan po eno tableto in eno kapsulo skupaj s kozarcem vode. To pa je zelo priročno za pogosto pozabljive nosečnice, kakršna sem tudi sama.

Boljše počutje in več energije

Moje počutje se je v času jemanja prehranskega dopolnila zelo izboljšalo, saj sem imela več energije kot prej, poleg tega pa nisem niti enkrat zbolela. Zelo sem namreč nagnjena k temu, da velikokrat zbolim, sploh v jesenskem in zimskem času, zato sem zelo vesela, da do sedaj nisem niti enkrat. To pa zagotovo pripisujem prav rednemu jemanju prehranskega dopolnila, ki je bogat z vsemi vitamini in minerali, ki jih omenjam zgoraj. Prepričana sem, da sem med drugim tudi s tem poskrbela za boljši imunski sistem.

Vsebnost vitamina D

Zelo sem zadovoljna tudi s tem, da prehransko dopolnilo PreMama Duo vsebuje vitamin D, za katerega se prav v zadnjem času (zaradi epidemije COVID-19) zelo poudarja njegova pomembnost. Vitaminu D rečemo tudi sončni vitamin, saj se s pomočjo sončnih žarkov sintetizira v naši koži. Najpomembnejša vloga vitamina D je namreč uravnavanje presnove kalcija, s čimer prispeva k zdravju kosti, k ohranjanju zdravih zob, delovanju mišič ter delovanju imunskega sistema. Glede na različne raziskave pa naj bi bilo pomanjkanje vitamina D pri ljudeh in tudi nosečnicah celo globalni problem.  

Zato je tudi za nosečnice pomembno, da pravočasno poskrbimo za zadosten odmerek tega vitamina, še posebej jeseni in pozimi, ko je manj priložnosti, da pridobimo zadostno količino sončnih žarkov. Pomanjkanje vitamina D naj bi se namreč pri nosečnicah lahko odrazilo tudi v višji pojavnosti nosečnostne sladkorne bolezni, preeklampsije, zastoja plodovne rasti in prezgodnjega poroda. Med 13. in 16. tednom nosečnosti se namreč pričnejo oblikovati kosti plodu, v zadnjem trimesečju pa se potreba po kalciju še poveča, saj plod hitreje raste.

Železo proti slabokrvnosti

Še ena izmed sestavin prehranskega dopolnila PreMama Duo, ki se mi zdi zelo pomembna je tudi železo. Železo ima namreč vlogo pri kognitivnih funkcijah, pri nastajanju rdečih krvničk in hemoglobina ter pri prenosu kisika v telesu. Prispeva k sproščanju energije pri presnovi in k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Če ima nosečnica premalo železa, je slabokrvna in se na splošno bolj slabo počuti. Pri slabokrvnosti v nosečnosti se tako lahko pojavijo utrujenost, slabost, bleda koža, nepravilen srčni utrip, zasoplost, omotice, bolečina v prsnem košu, hladne dlani in stopala ter pogosti glavoboli. V primeru krvavitve po porodu pa to lahko pomeni tudi povečano tveganje za zdravje, večjo verjetnost za transfuzijo in daljše okrevanje po porodu.

Zadostna količina železa pa je konec koncev pomembna tudi za plod nosečnice, saj tudi plod potrebuje železo za izgradnjo hemoglobina v eritrocitih. Že več let se spopadam s pomanjkanjem železa, zato mi je zelo pomembno, da imajo tablete PreMama Duo dodano železo. Na zadnjem testiranju krvi sem imela zadostno količino železa v krvi, kar mislim da je tudi posledica rednega jemanja tablet in kapsul PreMama Duo.

Zdi se mi, da je velikokrat težko samo s pravilno prehrano poskrbeti za zadostno količino vseh potrebnih hranil za zdravo telo in dober imunski sistem. Zato nam lahko prehranska dopolnila zelo pomagajo in poskrbijo za primeren dodatek vseh potrebnih hranil. V nosečnosti, ko ženska nosi v sebi še eno bitje, pa je zagotavljanje potrebnih hranil še toliko bolj pomembno. Sama sem bila z jemanjem prehranskega dopolnila PreMama Duo zelo zadovoljna, saj ob jemanju nisem imela nobenih slabih stranskih učinkov. Poleg tega pa mi je jemanje dalo rezultate, ki sem jih tudi pričakovala: na splošno boljše počutje, več energije, dober imunski sistem in zadostno količino železa.

Na najpomembnejši rezultat tega obdobja oziroma nosečnosti pa seveda še čakam in upam da ga/jo kmalu spoznam. Na koncu mi bo najbolj pomembno, da bova jaz in moj bodoči dojenček zdrava. Najino dobro zdravje pa zagotovo pripisujem tudi temu, da sem tekom nosečnosti poskrbela za vsa potrebna hranila, vitamine, minerale, omega-3 kisline…ki so v času nosečnosti zagotovo zelo pomembna prav za oba – za nosečnico in tudi njenega bodočega dojenčka.

Ajda Bežan


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki