Branje igra ključno vlogo v razvoju otroka, od zgodnjega otroštva pa vse do šolskih let. Razvoj bralne kulture pri otrocih je proces, ki zahteva aktivno vlogo staršev in skrbnikov, ter je bistvenega pomena za celostni razvoj otroka.

Razvoj branja od 5. do 6. leta starosti

V tem obdobju otroci začnejo razumeti dogajanje v zgodbi, prepoznajo odnose med junaki ter vzroke in posledice dogodkov. To je čas, ko otrokova domišljija dobi prosto pot in ko lahko zgodbe oblikuje po svoje. Otroci se začnejo zanimati za črke in številke ter so sposobni napisati svoje ime. Zato je pomembno, da jih ne silimo v branje, ampak jim ponudimo raznoliko bralno gradivo, ki bo utrdilo izkušnjo, da je branje prijetno in koristno.

Spodbujanje branja od 6. do 7. leta starosti

V tem obdobju otroci v svoje pripovedi vključujejo različne osebe, teme in dogajanja. Zavedajo se pomena branja za učenje, razvedrilo in vsakdanje funkcioniranje. Otroci začnejo pravilno izgovarjati vse besede in uporabljati sestavljene povedi. V tem času je ključno, da otrokom beremo in jim s tem omogočimo, da uživajo v prebranem, hkrati pa čutijo, da smo z njimi.

Ko otroci osvojijo bralno tehniko, je pomembno, da nadaljujemo z branjem in spodbujanjem branja. Otrokom beremo “za lahko noč” in jim prisluhnemo, ko sami berejo. Prav tako jih spodbujamo pri začetnem branju in jim pomagamo pri izpopolnjevanju bralne tehnike.

Vloga staršev in okolja pri spodbujanju branja

Starši igrajo ključno vlogo pri vzgoji otrokove bralne kulture. Otrokom kupujemo in si izposojamo knjige v knjižnici, ne prepuščamo jih pretirani uporabi zaslonov, kot so tablice in pametni telefoni, in skupaj z njimi iščemo informacije in dokumente. Starši bi morali biti otrokom zgled v branju in jih spodbujati k raziskovanju knjižnic.

Pri izbiri knjig je pomembno, da upoštevamo otrokove želje in interese. Ni natančno določeno, katere knjige so primerne za otroka v določenem starostnem obdobju, zato je ključnega pomena, da otroku dovolimo, da sam izbira knjige.

Spodbujanje branja pri otrocih je bistvenega pomena za njihov razvoj. Branje razvija domišljijo, spodbuja kritično mišljenje in krepi jezikovne sposobnosti. Kot starši in skrbniki imamo odgovornost, da otroke vodimo skozi svet literature in jim s tem pomagamo pri razvoju njihovega intelektualnega in čustvenega potenciala.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki