Velika noč, eden najbolj priljubljenih praznikov v Sloveniji, je čas, ki ga praznujejo tako verni kot neverniki. Ta praznik prinaša obilo veselja, druženja z družino in prijatelji ter predstavlja čas obnovitve in obuditve življenja. Za večino Slovencev je Velika noč čas, ko se srečajo s svojimi najdražjimi, ki živijo daleč stran, in ko se ponovno povežejo s svojimi družinami. Ljudje se veselijo skupnih obredov, med katerimi so najbolj priljubljene tradicije okraševanja jajc, izmenjave Velikonočnih voščilnic in priprava tradicionalne hrane.

Ena izmed najbolj priljubljenih tradicij Velike noči je okraševanje jajc. Otroci in odrasli si vzamejo čas za okraševanje jajc z različnimi barvami in vzorci, nato pa jih skupaj iščejo na Velikonočno jutro. Ta običaj navdihuje družine, da skupaj preživijo čas in se imajo zabavno, medtem ko ustvarjajo prave umetnine.

Še ena tradicija je izmenjava Velikonočnih voščilnic, ki so običajno okrašene z motivi Velikonočnih zajčkov, jajc in pomladnih rož. Z voščilnicami izkazujemo svojo naklonjenost bližnjim in prijateljem in si želimo, da se ta praznični čas preživi v sreči in blaginji.

Za mnoge pa je praznik tudi čas kuhanja in peke tradicionalne hrane, kot so potica, pirhi, šunka in hren. Med najbolj priljubljenimi sladicami za Veliko noč je zagotovo potica. Gre za tradicionalno slovensko sladico, ki jo pripravljamo iz vzhajanega testa in nadeva, ki je lahko sladek ali pikanten. Recept za potico se prenaša iz roda v rod in predstavlja pomemben del družinske tradicije.

V Lidlu Slovenija so se odločili, da bodo svojim strankam v času Velikonočnih praznikov ponudili posebno akcijsko ponudbo. V LIDL trgovinah boste lahko našli široko ponudbo svežega sadja in zelenjave, ki je idealna za pripravo tradicionalne Velikonočne jedi. Na voljo bodo tudi mesni izdelki, kot so pečenka, šunka in drugi izdelki za popestritev praznične mize.


Recept za makovo potico

Sestavine:

 • 500 g moke
 • 20 g kvasa
 • 2 dl mleka
 • 100 g masla
 • 1 jajce
 • 1 rumenjak
 • 1 dl sladke smetane
 • 150 g sladkorja
 • 250 g mletega maka
 • 1 limona
 • ščepec soli
 • rum (po okusu)
 • cimet (po okusu)

Postopek:

 1. V skledo presejemo moko in ji dodamo na koščke narezano maslo, rumenjake, mleko, kvas in ščepec soli.
 2. Vse sestavine zamesimo v testo in ga pustimo vzhajati približno 1 uro.
 3. V drugi skledi zmešamo sladkor, mak, vanilijev sladkor, naribano limonino lupinico in sladko smetano.
 4. Vzhajano testo razvaljamo na pomokani delovni površini in nanj nanesemo smetanovo mešanico.
 5. Testo zvijemo v potico in ga položimo v namaščen pekač.
 6. Potico premažemo s stepenim jajcem in jo pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 °C približno 1 uro.


V Lidlovi ponudbi Navdihujoči velikonočni prazniki boste poleg potice našli tudi druge slastne praznične dobrote, ki bodo popestrile vašo praznično mizo. Ne pozabite pa tudi na tradicionalne velikonočne jedi, kot so hren, šunka, pirhi in velikonočni kruh, ki so prav tako pomembni del slovenskega velikonočnega običaja.

Poleg sladkih okusov v ponudbi najdemo tudi različne slane prigrizke, ki bodo prišli prav za piknik ali druženje s prijatelji. Ponudba je zares pestra in kakovostna ter omogoča, da lahko za praznike pripravimo okusne in zdrave jedi, brez da bi obremenjevali svoj proračun.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki