Rabljeno še ne pomeni, staro, raztrgano ali umazano, vendar tako, žal misli večina, ko omenimo trgovino z oblačili iz druge roke, ali pa misel povezujejo z ljudmi, ki si težje privoščijo nakup novih oblačil.

Kdorkoli tako razmišlja, živi v zmoti, saj je nakupovanje v second hand shop-ih v tujini nekaj čisto vsakdanjega in za kogarkoli, zato jih lahko najdemo v vsakem mestu, medtem, ko je pri nas to še vedno tabu tema in takšne trgovine tukaj lahko preštejemo na le nekaj prstov.

V življenju odvržemo na tone oblačil, ki jih več ne potrebujemo/uporabljamo in ta pristanejo na smetišču, se ne razgradijo, kar je za okolje velik minus. Vsekakor sem za to, da se oblačila, če le imamo komu, ki to potrebuje podarimo, ali pač odnesemo v kakšno humanitarno organizacijo, obstajajo pa tudi drugi načini, kako se jih ”znebiti”:

  • Prodaja preko spleta (fb prodaja – nosečka bolšjak)
  • Prav tako nam v nekaterih second hand-ih pri nas ponujajo možnost odkupa naših oblačil, ter po določenem času in predhodnem dogovoru, dobimo izplačan znesek prodanih artiklov.
  • Odnesemo vrečo starih oblačil v trgovino H&M kjer za vsako vrečko prejmemo kupon za -20% pri naslednjem nakupu.

Na spletnih portalih, je zadnje čase opaziti veliko prodaje rabljenih oblačil, na kar še vseeno večina gleda drugače, kot na fizičen obisk trgovine s takšno robo, vendar gre za popolnoma enak način nakupa in prodaje. Naj povem, da tukaj ni nič sramotnega in gre le za ”varčevalen” in ”ekološko naravnan” način življenja. Ko omenim varčevalen, v tem primeru mislim na nakup rabljenega kosa oblačila ali modnega dodatka priznane ali dražje blagovne znamke, ki je sicer zelo lepo ohranjen, kot nov, vendar veliko ugodnejši kot v sami trgovini priznane znamke.

Prednosti second hand trgovin

Razlogi zakaj kupovati v second hand shop-u:

  • prihranim denar
  • skrbim za okolje
  • kupim kvalitetno ( kljub nošenju so stvari še vedno lepe)
  • dnevna ponudba ”novih” oblačil (v prodajo dnevno dodajajo druga oblačila, v kolikor danes niste našli zase nič, poskusite jutri

Tudi sama tu in tam kupim kakšno rabljeno stvar preko spleta, ali v tovrstni trgovini in moram priznati, da do sedaj še nikoli nisem bila razočarana nad nakupom. Oblačila ali stvari (v enem mojem primeru, preko nosečka boljšjak kupljene otroške pena puzzle za na tla) samo dobro očistim in pripravljeno je za uporabo.

Spletne trgovine z rabljenimi oblačili

Preveri naslednje spletne strani in zagotovo boš našla kaj zase:

www.mojatvojaomara.si
mojbutik.si
mini-raj.si
www.malaomara.si

Definitivno priporočam obisk trgovine v vaši bližini in se tudi sami prepričate, da niso noben ”bav bav”. Želim si, da bi v Sloveniji imeli več takšnih trgovin in manj ozkih pogledov na to temo.


Avtor: Azra Sivac, facebook.com/mamitablogging

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki