Ustvarjanje ne pomeni le vrhunske umetnosti, ki si jo ogledujete v galerijah, ampak označuje kreativno dejavnost, ki vam prinese užitek. Kreativno izražanje vam omogoča, da se sprostite a hkrati ne pozabite razmišljati.

Kreativno ustvarjanje znižuje stres

Ustvarjanje kot kreativno izražanje pa sedaj, v času karantene in splošne omejitve gibanja, prinaša koristi, ki daleč presegajo funkcijo umetnosti. Kreativno ustvarjanje v teh stresnih in nepredvidljivih časih lahko bistveno zniža možnosti za nastanek duševnih motenj. Raziskava (Kaimal, Ray & Muniz, 2016) izpred nekaj let je dokazala, da kreativno ustvarjanje že po 45 minutah bistveno zniža raven stresnega hormona kortizola. Ali ni torej v tem težkem obdobju, ko veliko časa preživimo doma, pravi trenutek za kreativno ustvarjanje? Naj vas ne skrbi, vaših del ne bomo razstavili. Gre za vas same.

Ko smo ustvarjalni, se sproti odločamo, kaj nam je všeč. Izberemo barvo, narišemo poljubno obliko. Ustvarjanje pomeni udejanjanje lastnih izbir. Da bi lahko izbrali, moramo oceniti, kaj nam je všeč. Na ta način se povežemo s samim sabo in izražamo svoje notranje stanje tistega trenutka. Se sliši terapevtsko? Saj tudi je. Ravno to je dokazala zgoraj omenjena študija.

Svoja »umetniška dela« lahko pokažete prijateljem tudi prek video povezave

Samoizražanje je torej v času družabne izolacije, ko mnogi doživljajo visoke ravni stresa, zelo pomembno. Povezovanje skozi kreativno ustvarjalnost, četudi svoje »umetnine« pokažete prijateljem le prek video povezave, vam bo prineslo več notranjega miru. Ko namreč prijateljem pokažete, kaj ste ustvarili, z njimi delite del sebe.

To seveda velja tudi za otroke. In ravno od otrok se lahko naučimo pomembno lekcijo. Če najmlajšim damo v roke voščenke in risalni list, bodo izziv sprejeli z velikim veseljem. Zelo redko bi otrok odvrnil, da »ni umetnik« ali da »nima občutka«. Otroci kreativno ustvarjanje dojemajo kot igro. Tudi odrasle lahko ustvarjanje vrne v vlogo malega otroka, ki ne dvomi vase in ne sodi. Zakaj se ne bi preprosto zabavali?

S tem, ko pomagate sebi, pomagate tudi drugim

Zato primite v roke flomaster, voščenke ali pa odprite aplikacijo na telefonu. Tudi ustvarjanje fotografij z mobilnim telefonom je oblika samoizražanja. Predvsem pa, karkoli boste že ustvarili, delite to z drugimi. Bolje se boste počutili, morda pa s tem izzovete ljudi okrog vas, da bodo tudi sami poprijeli za čopič in platno ali pa z vami delili fotografijo sončnega zahoda. Dobra volja torej je nalezljiva, zato jo pomagajte širiti. Sploh v časih, ko so mnogi v stiski. Gotovo se vam bo dobro večkratno povrnilo.

Če želite biti kreativni a za to nimate primernih pripomočkov, naj vas nič ne skrbi. Od 16. 11. dalje v Lidlu Slovenija najdete vse za kreativno ustvarjalnost.

 

LIDL


 

LIDL

LIDL

LIDL

LID


Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki