Dojenje je eden najpomembnejših korakov v prvih dneh in mesecih po rojstvu otroka. Je čas, ko se novorojenček prvič sreča z okusom materinega mleka, prvi korak k izgradnji močne povezave med materjo in otrokom, in ključno orodje za zaščito otrokovega zdravja.

Materino mleko je idealna hrana za dojenčke. Je popolnoma naravno, vedno na voljo in pravilne temperature. Prilagojeno je posebnim potrebam dojenčka, saj se sestava in količina mleka spreminjata glede na potrebe otroka. Vsebuje vse hranilne snovi, ki jih dojenček potrebuje v prvih šestih mesecih življenja, in zagotavlja zaščito pred številnimi boleznimi.

Dojenje ni samo hranjenje. To je čas za povezovanje, priložnost za mater, da se sprosti in se poveže z dojenčkom. Med dojenjem se sproščajo hormoni, ki spodbujajo materinske občutke, pomirjajo in spodbujajo proizvodnjo mleka.

V Sloveniji je dojenje visoko na seznamu priporočil za novorojenčke. Zdravstveni delavci v porodnišnicah in zdravstvenih centrih po vsej državi nudijo podporo in nasvete novim materam o pravilni tehniki dojenja, položajih za dojenje in reševanju težav, kot so razpokane bradavičke, zamašeni mlečni kanali ali premalo mleka.

Ne glede na to, ali se odločite za dojenje ali hranjenje na stekleničko, je pomembno, da se zavedate, da je vsaka mama edinstvena in da je najboljša odločitev tista, ki je prava za vas in vašega dojenčka. Na koncu dneva je najpomembnejše, da je vaš dojenček hranjen, zdrav in srečen. In ne glede na to, kako se odločite hraniti svojega dojenčka, vedno se spomnite, da ste čudovita mama, ki dela vse, kar je v njeni moči, da bi zagotovila najboljše za svojega otroka.

Poleg tega je za uspešno dojenje pomembno tudi ustrezno prehranjevanje in hidracija matere. Priporočljivo je uravnoteženo prehranjevanje z veliko zelenjave, beljakovin in kompleksnih ogljikovih hidratov, prav tako pa je ključna tudi zadostna hidracija.

Dojenje je pomembno tudi za zdravje matere. Dokazano je, da dojenje zmanjšuje tveganje za nekatere vrste raka, kot so rak na dojki in jajčnikih, pa tudi za osteoporozo. Prav tako pomaga mati, da po porodu hitreje izgubi odvečno težo.

Pogoste težave pri dojenju

Včasih se lahko pojavijo težave, kot so boleče bradavice, zastoj mleka, vnetje prsi (mastitis) ali težave pri pravilnem prijemanju dojke. V takih primerih je ključno, da si mamice poiščejo ustrezno pomoč in podporo. V Sloveniji imamo srečo, da imamo dobro razvito mrežo svetovalcev za dojenje in dobro poučeno zdravstveno osebje, ki zna nuditi pravo pomoč.

Težave s pristavljanjem: Dojenček se mora pri dojenju pravilno prisesati na dojko, kar pomeni, da ima v ustih tako bradavico kot del obroča okoli bradavice. Nepravilno prijemanje lahko povzroči boleče bradavice in neučinkovito dojenje.

Zastoj mleka: To se zgodi, ko mleko ne izteka iz prsi pravilno ali hitro. Zastoj mleka lahko povzroči boleče in otekle prsi. Pravilno praznjenje prsi, masaža in topli obkladki lahko pomagajo.

Mastitis (vnetje prsi): Mastitis je vnetje dojke, ki ga pogosto spremlja zvišana telesna temperatura in slabo počutje. Če sumite na mastitis, se posvetujte z zdravnikom, saj je lahko potrebno zdravljenje z antibiotiki.

Nizka ali previsoka proizvodnja mleka: Nekatere matere lahko proizvajajo premalo ali preveč mleka. Obe situaciji sta stresni, vendar obstajajo tehnike in pristopi, ki lahko pomagajo uravnavati proizvodnjo mleka.

Težave z zavrnitvijo dojke: Dojenček lahko v določenih primerih zavrača dojko. To je lahko posledica nepravilnega prijemanja, pretiranega vnosa mleka ali če se dojenček navadi na stekleničko.

Neprijetno črpanje mleka: Črpanje mleka je lahko neprijetno, če črpalka ni pravilno nastavljena ali če se mati ne počuti sproščeno. Pomembno je, da črpalka dobro ustreza in da je mati v udobnem položaju.

Težave s spanjem in utrujenostjo: Dojenje je lahko izčrpavajoče, še posebej, če dojenček pogosto potrebuje hranjenje ponoči. Pomembno je, da mati poskrbi za dovolj počitka, kar lahko pomeni spanje, ko dojenček spi ali izmenjava nočnih hranjenj s partnerjem, če je to možno.

Razpoke na bradavicah: Če so bradavice razpokane ali krvave, to lahko povzroči bolečino med dojenjem. Če imate težave, je pomembno, da se posvetujete s strokovnjakom za dojenje, ki vam lahko svetuje o pravilnem prijemanju in skrbi za bradavice.

Dvig ali padec teže pri dojenčku: Če dojenček ne pridobiva teže kot je pričakovano ali če izgublja težo, je to lahko znak, da ni dovolj hranjen. Če imate tovrstne skrbi, se posvetujte s pediatrom ali strokovnjakom za dojenje.

Motnje pri izločanju mleka: Nekatere matere lahko doživijo težave s tem, ko se mleko ne izloča enakomerno ali pa je izločanje mleka prepočasno. To lahko povzroči frustracije pri dojenčku in stres pri materi.

Sesalna zmeda: To je stanje, pri katerem dojenček ne more pravilno sesati ali se zmede med dojenjem in hranjenjem z stekleničko. Dojenčki, ki se hranijo na obe načini, se lahko navadijo na manjši napor, ki je potreben pri steklenički, in zato zavračajo prsni bradavici. To lahko povzroči stres in frustracije pri materi in dojenčku. Če se srečujete s to težavo, je priporočljivo, da se posvetujete s strokovnjakom za dojenje, ki vam lahko svetuje, kako najbolje obravnavati to težavo.

Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


5 ključnih napotkov za uspešno dojenje

Udobje in sproščenost: Predvsem je pomembno, da se mama ob dojenju počuti udobno in sproščeno. Izberite udoben stol ali posteljo, uporabite blazine za podporo hrbtu in rokam ter se prepričajte, da ste dovolj sproščeni. Stres in nelagodje lahko negativno vplivata na proces dojenja in proizvodnjo mleka.

Položaj dojenčka: Dojenček mora biti pravilno usmerjen proti mami, s trebuščkom obrnjenim proti njenemu trupu. Ta položaj pomaga pri pravilnem prijemanju in preprečuje boleče bradavičke.

Poravnava glave in telesa: Dojenčkova glava in telo naj bosta poravnana v isti liniji. To pripomore k lažjemu požiranju in preprečuje naprezanje vratu.

Pravilno pristavljanje: Dojenček mora zajeti ne samo bradavičko, ampak tudi večji del obroča temnejše kože okoli nje, to imenujemo kolobar. To pomaga pri bolj učinkovitem izsesavanju mleka in preprečuje boleče bradavičke. Preberi si kako izgleda pravilno pristavljanje >

Bodite potrpežljivi: Dojenje je proces, ki se ga morata tako mati kot dojenček naučiti. Včasih bo šlo lažje, včasih težje. Pomembno je, da ostanete potrpežljivi, se ne obremenjujete z vsako malenkostjo in si dovolite čas, da se oba prilagodita na ta nov način prehranjevanja.


Predavanje: Vse o dojenju

Bogata video učilnica, kjer boš izvedela vse o dojenju – pravilno pristavljanje, težave, mastitis, črpanje, hranjenje po steklenički in še več. Dodali pa smo tudi del za očete, da bodo lahko v najboljšo podporo mladi mamici. Vse samo za 27,00 EUR!

Kaj se boš naučila?

✅ Priprava na dojenje pred porodom
✅ Dojenje v porodni sobi?
✅ Pravilno pristavljanje 
✅ Najpogostejše napake
✅ Najpogostejše težave
✅ Sesalna zmeda
✅ Položaji dojenja
✅ Kaj storiti, če otrok ne pridobiva na teži dovolj?
✅ Kombiniranje nadomestnega mleka in črpanje
✅ Kako shranjujem načrpano mleko?
✅ Kako si pomagamo pri ranjenih bradavicah?
✅ Do kdaj se priporoča dojenje?
✅ Kako ukinemo dojenje po korakih 
✅ Kako poskrbimo, da ne pride do mastitisa?
✅ Kako uspavamo otroka brez podoja?
✅ Nasveti za očka – kako lahko pomaga mamici.

Kot zadnji nasvet pa bi vsem bodočim in novopečenim mamam svetovala, da se izobrazijo o dojenju že med nosečnostjo. To je lahko preko tečajev, literaturo ali preko spletnih učilnic. Tako boste bolj pripravljene na to pomembno poglavje v življenju vsake matere. Znanje je moč, in bolj ko boste pripravljene, bolj samozavestne boste v vlogi doječe mame.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki