Ste se kot odgovorni starši kdaj vprašali, kako varen je vaš malček med vožnjo z avtomobilom? Ste izbrali varen model sedeža zanj, glede na njegovo starost in velikost? Je sedež v avto nameščen povsem pravilno? Je tudi otrok v sedežu pripet, tako kot je treba?

Ste vedeli, da statistika pravi, da je več kot 60% vseh otroških avtosedežev v avtomobilih ali pa otrok v sedežih nameščenih oz. pripetih neprimerno ali pa celo napačno?

Ko se odločate za nakup otroškega avtosedeža naj vas ne zavede barvni vzorec. Najprej izberite varen in udoben model sedeža in šele nato barvni vzorec, ki ga imate na voljo.

Kakšen pa je varen oziroma primeren sedež, glede na velikost otroka?

Ko boste otroka posedli v sedež, naj vam bodo osnovno merilo zgornja izhodišča varnostnih pasov, kajti če so ramena višje, kot poteka vpetje varnostnih pasov, je velika možnost poškodb otrokovih ramen in ključnice. Svetujemo vam, da se za nakup avtosedeža odločite tam, kjer vam bodo ponudili nasvet in po možnosti pomagali pri pravilni namestitvi otroškega avtosedeža v vaš avtomobil.

Pravilna namestitev avtosedeža v avto

Kako pa vemo, kdaj smo otroški avtosedež pravilno namestili v avto?

V grobem obstajata dva načina pritrditve avtosedeža v avto: klasično, z uporabo avtomobilskega tritočkovnega pasu. Pri temu načinu sledimo navodilom pravilne namestitve našega modela sedeža in varnostni pas speljemo čez za to namenjena vodila ali sponke, ter varnostni pas zatisnemo kar se da močno. Otroški avtosedež mora na avtomobilskem sedežu stati povsem čvrsto.

Drugi način namestitve sedeža skupine 0+ ali I je z Isofix sistemom, kjer pritrdilne točke Isofix na otroškem avtosedežu ali podstavku na ”klik” vpnemo v isofix sidrišča v avtomobilu. Ta sistem namestitev sedeža precej olajša, hkrati pa zmanjša možnost napak na manj kot 5%.

Namestitev Isofix podstavka v avto

Lupinica RECARO Guardia skupaj z Isofix podstavkom

Kako pa pravilno pripnemo otroka v otroški avtosedež?

Ko otroka posedemo v otroški avtosedež, je pomembno, da mu varnostni pasovi potekajo lepo čez sredino ramen- pas ne sme biti previsoko, nikakor pa tudi ne prenizko pod njegovimi rameni. Celoten sistem varnostnih pasov mora potekati tik ob otrokovem telesu- pasove zatisnemo tako tesno, da je med otrokovim telesom (njegovim mednožjem) in sponko varnostnega pasu za maksimalno en prst prostora. Le tako bo pas dovolj ob otrokovem telesu tudi v primeru morebitnega sunka, ko bi v slučaju preohlapno zapetih pasov otrokovo telo zanihalo preveč naprej, s tem pa bi bile tudi njegove poškodbe toliko večje.

Pravilno pripenjanje otroka v sedež

Kaj pa pravilno pripenjanje otroka v sedež pozimi, v času bund in pajacev?

Praviloma je potrebno tudi v hladnejših mesecih pred zapenjanjem varnostnih pasov sleci vrhnjo plast oblačil- tako nam, odraslim, kot tudi otrokom! Zakaj? Če imamo oblečeno debelo puhasto bundo in ko zapnemo varnostni pas, nam material bunde preprečuje, da pas zatisnemo tako močno, kot je potrebno. 

Otrok, oblečen v bundo, je v otroškem avtosedežu še toliko manj varen, saj se še kako lahko zgodi, da mu zaradi preohlapno zapetih pasov le ti zlezejo z ramen navzdol in je tako pripet le preko mednožja, kar pa seveda drastično zmanjša njegovo varnost.

Primer nepravilno pripetega otroka, oblečenega v bundo v otroškem avtosedežu skupine II+III

Zato svetujemo, da tudi v hladnejših mesecih otroka vseeno slečete iz debelih bund ali pajacev, ter se poslužite sledečega:

1. V primeru uporabe lupinice: otroka namestite v zimsko vrečo, ki je namenjena tudi uporabi v lupinici (ima luknje za varnostne pasove). Ta omogoča, da pasove zapnemo in zatisnemo ob njegovem telesu, hkrati pa vrečo lahko med vožnjo odpnemo in tako omogočimo otroku prijetno klimo tudi potem, ko se avto med vožnjo segreje (otrok se tako ne pregreva kot bi se, če ga oblečemo v debel pajac, ki ga med vožnjo zagotovo ne moremo sleci).

Lupinica RECARO Guardia z zimsko vrečo

2. V primeru uporabe sedežev nadaljnjih skupin: otroka slecite iz debelejše bunde, ga pravilno pripnite v otroški avtosedež ter mu nato bundico oblecite ”kontra”, ali pa ga zavijte v odejico. Oboje lahko med vožnjo zelo enostavno odstranimo, ko se avto segreje.

Otrok, pravilno pripet v otroškem avtosedežu RECARO Zero.1 i-Size

Otroka, pravilno pripeta v  avtosedežih RECARO od 15 do 36 kg  

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki