Dobrodošla v ta čarobni čas, ko tvoja mala kepica kar naenkrat postane mala oseba z obilico novih    kaj-pa-zdaj sposobnosti – npr. mobilnost (upam, da imaš dobre tekaške superge) in na novo nastala stališča in mnenja o vsem (upam, da imaš izkušnje s pogajanjem). Seveda si želiš, da se tvoj otrok uspešno razvija, ampak zakaj mora biti tako prekleto težko?

Malčki niso za šibke. Vseeno pa bo vzgoja tvojega malčka nekoliko enostavnejša, če boš sledila tem brezpogojnim pravilom:

1. Zmeraj imej sabo prigrizke. Zmeraj. In povsod.

Ja, tvoja torbica bo kmalu podobna špeceriji, ampak zelo zelo pomembno je, da imaš vedno in povsod s seboj prigrizke. Prav ti bodo prišli, ko boš morala svojega malčka zamotiti. Še posebej v primerih, ko mala usteca (zelo na glas) govorijo stvari kot: ”Mami, poglej, tisti stlic je tako debel kot Božiček!”

2. Zmeraj imej sabo čistilne robčke. Zmeraj. In povsod.

Malčki so skoraj brez izjeme lepljivi in/ali umazani. Tudi če v resnici niso v bližini ničesar lepljivega in umazanega. Če boš kadarkoli pozabila robčke, bo tvoj otrok izgledal nekako tako, kot da si ga ravnokar potegnila iz smetnjaka za restavracijo s hitro prehrano.

3. Pričakuj nerazumnost.

A si slišala tisto zgodbo o mamici, ki se je razumno pogovorila s svojim malčkom in prišla do razumne rešitve? Ne? Verjetno zato, ker taka zgodba ne obstaja. Že narobe narezana banana lahko tvojega malčka spravi v obup in svetobolje. In ni poti nazaj. Noben malček ne bo rekel: ”Aja, praviš, da banane ne moreš zlepiti nazaj in jo razrezati po mojih navodilih? Ok, nič hudega.” Pričakoval bo, da boš naredila vse v svoji moči in zavrtela čas nazaj in niti slučajno ne bo razumel tvoje mirne razlage, zakaj to ni mogoče.

4. Pripravi se na grde poglede neznancev.

Na neki točki – ne moreš se ji izogniti – se boš znašla v trgovini s histeričnim, smrkavim, glasnim in objokanim malčkom. Mogoče bo tak zaradi utrujenosti in lakote. Mogoče bo tak zato, ker nisi pustila, da bi stal v vozičku ali ker si šla prva skozi vrata (kako si drzneš??). Karkoli bo že razlog, znašla se boš na sredi polne trgovine v taki situaciji in čutila boš grde poglede z vseh strani od ljudi, ki trenutno niso skrbniki tečnega in čustveno neuravnovešenega malčka. Zapomni si to: kdorkoli, ki je že vzgajal otroka, ve, da tvoj otrok v taki situaciji ni razvajen pamž, ampak običajen malček. Vsi ostali pa pač ne razumejo.

5. Vse aktivnosti prilagajaj popoldanskemu spancu.

Za zmanjšanje potencialnih javnih izbruhov iz prejšnje točke, svoje življenje prilagajaj popoldanskemu spancu. Morata obiskati zdravnika? Naroči vaju ob uri, ko bo tvoj malček spočit kot ptička. Trgovina? To opravi zgodaj, preden se bo prikradla popoldanska utrujenost. Samo upaš lahko, da se ne bo v času popoldanskega spanca zgodilo nič nujnega. Ker tvoj malček tega ne bo razumel. Ker je mali tiran.

https://shop.nosecka.net/izdelek/kartice-abc-zivali/
https://shop.nosecka.net/izdelek/plakat-stejemo-do-20/

 

6. Naj te prehranjevalnenavade ne vržejo s tira.

Lahko se zgodi, da bo tvoj malček mesece in mesece z veseljem jedel sadje, jogurt, kolerabo in karkoli bo pač na krožniku. Potem pa bo nekaj časa jedel… zrak. In kakšne stare kosmiče izpod naslonjača. Ali pa bo dolgo časa jedel le živila bež barve. Ne skrbi – to je normalno. Čudno, zares, ampak normalno. Še naprej se bo normalno razvijal in rasel in se potem kar naenkrat pri večerji spremenil v vrečo brez dna.

7. Vzpostavi rutino in se je poskusi držati.

Si kdaj opazila, kako si malčki znova in znova želijo gledati isto epizodo svoje najljubše risanke ali želijo vsak sleherni večer slišati isto pravljico? To je zato, ker imajo radi predvidljivost. Ustaljena rutina = srečen malček (razen, seveda, če boš kdaj tako predrzna in želela, da si obleče nogavice, ali kaj tako norega). Za vse bo lažje, če se boste držali rutine. Dobra plat tega je, da to rutino lahko uporabiš kot izgovor za karkoli, česar se ne želiš udeležiti. Joj, z veseljem bi prišla na tedenski sestanek stanovanjske skupščine, ampak ravno takrat mora moj otrok spati, če ne se spremeni v pravo pošast. Kakšna škoda!

8. Privadi se družbe v kopalnici.

S težkim srcem ti povem, da v kopalnici nikoli več ne boš sama. No, vsaj naslednjih nekaj let. Ko malček postane dovolj spreten, da se nauči operirati s kljuko, bodo zanj vrata le majhna ovira. Tudi, če se boš zaklenila, bodo majhni prstki zdrseli pod vrata, trkali nanje in odgovarjati boš morala na vprašanja kot so: ”Maamiii, kaj delaš? A kakaš?” Ampak to je v resnici dobro. Ker bodo tako zaposleni s trkanjem in motenjem tvojega miru, ne bodo vmes imeli priložnosti uničiti ničesar v stanovanju. Tudi če bodo sredi dramatičnega izbruha, uničevanja tvoje najdražje maskare, spraševanja zelo invazivnih vprašanj medtem, ko boš ti na stranišču, si zapomni nekaj …

9. Ne bo trajalo večno.

Dnevi so dolgi, leta pa kratka. Res je. Ja, ta čas je naporen. Malček je nebogljen, pa vseeno želi biti samostojen. Je trmast in nerazumen in večino časa boš zbegana. Utrujena boš. Tako zelo utrujena. In zdeli se ti bo, da nikoli več ne boš pojedla toplega obroka, ker boš zaposlena z rezanjem hrane na majhne koščke, brisanjem ritke in z lovljenjem majhnega hudička. Vseeno pa kmalu, preden se boš zavedla, ne bo več potreboval tvoje pomoči. In potem se boš nekega dne znašla v kopalnici sama(!) in razmišljala o tem, kako zelo pogrešaš svojega malčka in vse, kar je ta čas prinesel.

No, razen brisanja umazane ritke. Brez tega boš preživela.


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki