Celo mamice, ki so enkrat ali večkrat že rodile, ne vejo vedno kdaj se je porod začel. To je zato, ker so mnogi zgodni znaki blagi. Ali so ti krči že pravi popadki ali so posledica malo preveč obilnega kosila? Ali so kapljice na spodnjem perilu znak odtekanja vode ali je le uhajanje urina zaradi pritiska trebuha na tvoj mehur?

Da boš bolje vedela, kdaj se je dobro odpraviti v porodnišnico, smo zate pripravili nekaj pomoči:

1. ODTEČE TI VODA

Verjetno te skrbi, da bi ti voda nepričakovano odtekla na avtobusu ali v kinu, ampak v resnici voda odteče le majhnemu številu nosečnic – približno 8%. Večina najprej dobi redne popadke. Ko voda odteče, se porod začne. Večina nosečnic rodi v 12h urah po odteku vode.

2. REDNI IN MOČNI POPADKI

Čeprav je to najbolj pogost nasvet za odhod v porodnišnico, nosečnica mnogokrat ne ve, kdaj naj bi to bilo. Lahko zamenja lažne popadke za prave ali kasneje ne loči pravih od lažnih. Kako jih torej ločimo? Lažni popadki niso redni in se kmalu končajo. Lahko so posledica lakote ali dehidracije, zato jih lahko s pitjem ali hrano popolnoma ustavimo. Pravi popadki postajajo vedno močnejši in bolj pogosti. Ne ublažijo jih hrana in pijača in se stopnjujejo.

Preberi tudi tudi: Kako se občutijo Braxton-Hicksovi popadki?

Femibion® prehransko dopolnilo – od načrtovanja nosečnosti do dojenja. Femibion® 1 združuje skrbno izbrana nujno potrebna hranila v obdobju načrtovanja nosečnost in prvem trimesečju nosečnosti, Femibion® 2 predstavlja nepogrešljivo prehransko dopolnilo od 13. tedna dalje do konca nosečnosti, Femibion® 3 pa podpira mlado mamico in dojenčka s skrbno izbranimi hranili v času dojenja.

3. IZCEDEK IN ČEP

Maternični čep med nosečnostjo varuje dojenčka pred infekcijami, ko se bliža porod pa se ta čep začne luščiti, mehčati in izločati. Izloček je lahko velik kot čajna žlička in je lahko v obliki čepa ali razpuščen. Ko se čep lušči, se lahko poškoduje tudi tkivo in v izločku so lahko vidne krvne sledi. Ko opazite izcedek ali čep, pomeni, da se bo porod začel čez nekaj ur, dni ali celo tednov, je pa namig, da se nekaj dogaja.

Maternični čep lahko izgleda zelo različno:

4. MEHKO BLATO

V zgodnjih stopnjah poroda se sprostijo prostaglandini, skupina hormonom podobnih snovi, ki maternici pomagajo pri mehčanju materničnega vratu. Prostaglandini vplivajo tudi na črevesje in povzročajo mehko blato oz. drisko.

5. BOLEČINE V HRBTENICI

Verjetno si bolečine v hrbtu srečala že med nosečnostjo, vendar zelo močna bolečina v križu lahko pomeni, da se je porod začel. To se zgodi, ker je hrbtenica lahko med porodom izpostavljena trkom dojenčka obnjo ali zaradi delovanja mišic. V vsakem primeru je to močan znak, da se porod zares začenja.

PRIROČNIK 10 skrivnosti za lažji porod: V priročniku so razloženi praktični nasveti o tem, kako se pripraviš na temlepši porod. V njem najdete vse od prehrane, vadbe in priprav na porod, tehnik dihanja med porodom, priprave na porod s hipnozo, izbor babice in še veliko drugega. Priročnik je bil napisan s Polono Podnar, dr.med., specialistko ginekologije in porodništva ter drugimi strokovnjaki napodročju poroda. Priročnik lahko preneseš tukaj >


Več o porodu si preberi v Nosečkinih člankih:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Podobni članki