Celo mamice, ki so enkrat ali večkrat že rodile, ne vejo vedno kdaj se je porod začel. To je zato, ker so mnogi zgodni znaki blagi. Ali so ti krči že pravi popadki ali so posledica malo preveč obilnega kosila? Ali so kapljice na spodnjem perilu znak odtekanja vode ali je le uhajanje urina zaradi pritiska trebuha na tvoj mehur?

Da boš bolje vedela, kdaj se je dobro odpraviti v porodnišnico, smo zate pripravili nekaj pomoči:

1. ODTEČE TI VODA

Verjetno te skrbi, da bi ti voda nepričakovano odtekla na avtobusu ali v kinu, ampak v resnici voda odteče le majhnemu številu nosečnic – približno 8%. Večina najprej dobi redne popadke. Ko voda odteče, se porod začne. Večina nosečnic rodi v 12h urah po odteku vode.

2. REDNI IN MOČNI POPADKI

Čeprav je to najbolj pogost nasvet za odhod v porodnišnico, nosečnica mnogokrat ne ve, kdaj naj bi to bilo. Lahko zamenja lažne popadke za prave ali kasneje ne loči pravih od lažnih. Kako jih torej ločimo? Lažni popadki niso redni in se kmalu končajo. Lahko so posledica lakote ali dehidracije, zato jih lahko s pitjem ali hrano popolnoma ustavimo. Pravi popadki postajajo vedno močnejši in bolj pogosti. Ne ublažijo jih hrana in pijača in se stopnjujejo.

Preberi tudi tudi: Kako se občutijo Braxton-Hicksovi popadki?

3. IZCEDEK IN ČEP

Maternični čep med nosečnostjo varuje dojenčka pred infekcijami, ko se bliža porod pa se ta čep začne luščiti, mehčati in izločati. Izloček je lahko velik kot čajna žlička in je lahko v obliki čepa ali razpuščen. Ko se čep lušči, se lahko poškoduje tudi tkivo in v izločku so lahko vidne krvne sledi. Ko opazite izcedek ali čep, pomeni, da se bo porod začel čez nekaj ur, dni ali celo tednov, je pa namig, da se nekaj dogaja.

Maternični čep lahko izgleda zelo različno:

4. MEHKO BLATO

V zgodnjih stopnjah poroda se sprostijo prostaglandini, skupina hormonom podobnih snovi, ki maternici pomagajo pri mehčanju materničnega vratu. Prostaglandini vplivajo tudi na črevesje in povzročajo mehko blato oz. drisko.

5. BOLEČINE V HRBTENICI

Verjetno si bolečine v hrbtu srečala že med nosečnostjo, vendar zelo močna bolečina v križu lahko pomeni, da se je porod začel. To se zgodi, ker je hrbtenica lahko med porodom izpostavljena trkom dojenčka obnjo ali zaradi delovanja mišic. V vsakem primeru je to močan znak, da se porod zares začenja.

Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 

Dianatal® gel za lažji porod

Če želite ob porodu uporabiti Dianatal® porodni gel, to povejte svojemu porodničarju, ki vam bo gel vstavil ob začetku poroda. Gel prinesete s seboj v porodnišnico. Na voljo je v lekarnah in specializiranih prodajalnah. Strošek porodnega gela ni krit s strani zdravstvenega zavarovanja.

Uporabi kodo NOSECKA10 in si pridobi 10% popusta na nakup Dianatal gela. 


Več o porodu si preberi v Nosečkinih člankih:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki