Po testiranju nosečniškega pasu Nexcare, s katerim sem bila dokaj zadovoljna, sem komaj čakala, da preizkusim še Nexcare pas za trebuh, ki se uporablja po porodu. K nestrpnosti je kakopak pripomoglo tudi dejstvo, da sem se zadnje tedne nosečnosti počutila (in izgledala) kot malo manjša (in malo manj stabilna (in malo bolj vsega sita)) letalonosilka na dveh nogah, a štiri dni po predvidenem datumu so se stvari naposled začele odvijati malce živahneje. Tako sem noč čarovnic preživela v porodni sobi in proti jutru sem bila s hčerkico že v sobi na oddelku.

Poporodni pas sem imela s seboj, a se nekaj časa kar nisem mogla spraviti k temu, da bi si ga nadela. V primerjavi z okrevanjem po prvem porodu me je tokrat namreč trebuh znatno bolj bolel in stresla sem se že ob misli na to, da bi si nanj še karkoli nameščala. Po nekaj dneh sem se le opogumila in si prvič namestila pas. Uporaba je povsem enostavna: pas se pritrdi z ježki in zahvaljujoč raztegljivosti materiala si lahko uporabnica obseg in pritisk na trebuh prilagaja povsem po svoje. Material je mehak in prijeten na otip, a dovolj zračen, da uporabnici ob običajni vsakodnevni aktivnosti (saj veste … maratonsko nošenje dojenčka kljub temu, da ste si za sveto obljubile, da drugega otroka pa nikakor ne boste navadile na nekaj tako nezaslišanega) v njem ni vroče.

Ker je pritisk enakomerno razporejen po celotni površini pasu, mi nošenje ni povzročalo dodatnih bolečin, kot sem se sprva bala. Pas sem po prihodu iz porodnišnice začela redno nositi. Nudil mi je zanesljivo in dobrodošlo podporo, zlasti v prvih dneh, ko imaš še vedno občutek, da ti nenadoma prazen trebuh neugledno visi čez rob tistih čudovitih mrežastih spodnjic. Bolečine v trebuhu so k sreči hitro ponehale, a pas sem nosila še naprej, saj se na občutek podpore (in na pozitiven vizualni učinek, ki ga nudi pas, če smo povsem iskreni) človek hitro navadi.

Pod obleko je pas dovolj neopazen, da se ga lahko nosi pod večino oblačil – nase nekoliko opozarja le zunanji rob, pritrjen z ježki. Za mojo popolno srečo bi moral biti pas nekoliko širši, da bi pokrival tudi celoten zgornji del trebuha. Zgornji rob lahko namreč pri daljšem nošenju postane nekoliko moteč, zlasti v sedečem položaju.

Na dan, ko to pišem, od mojega poroda počasi mineva en mesec, kar pomeni, da okrevanje mojih trebušnih mišic še ni zaključeno. Pas še vedno nosim in se počasi lotevam celo vaj za utrditev mišic (med katere, takole kot zanimivost, spada tudi ritmično in sunkovito izgovarjanje glasu ššš, ki zna biti še posebej v večernih urah koristno za pomirjanje razpištoljenega dojenčka), a o končnih rezultatih še ne morem poročati. Zaenkrat lahko rečem, da mi je poporodni pas Nexcare v prvih tednih po porodu zagotovil podporo in udobje, ki sem ga pri prvem porodu pogrešala. Z veseljem ga bom nosila še naprej.


Mnenje ginekologa:

“Med nosečnostjo se žensko telo spreminja. Najbolj opazna sprememba, ko plod raste, je povačanje trebuha. Vedno večji in vedno težji plod povzroči spremembno težišča telesa. Težišče se premakne naprej. Sprememba težišča najbolj vpliva na mišice in medvretenčne diske. Mišice morajo delati veliko več, da uravnotežijo pritisk, ki ga povzroča sprememba težišča. Tudi diski morajo prenašati večji pritisk (na primer ob sklanjanju), pritisk je lahko tudi do 20-krat večji kot običajno. Od 6. meseca nosečnosti dalje se veliko nosečnic sooča z bolečinami v hrbtu ali v predelu medeničnega dna, saj je trebuh že občutno večji, težišče pa je prestavljeno naprej.

Uporaba opore za trebuh lajša tovrstne bolečine. Opora dvigne nosečniški trebuh in tako sprosti težo otroka oz. omogoči, da se teža trebuha lepše porazdeli po večjem delu hrbta. Nudi nežno, a stabilno oporo, kar sprošča nelagodje v predelu hrbta in trebuha. Stabilizira hrbtenico in trebuh ter izboljšuje telesno držo.

Da bi preprečili težave, se svetuje, da je nosečnica že od začetka primerno aktivna, usmerjeno telovadi za mišice hrbta in trebuha ter ima primerno držo.”

Peter Stražar,
dr. med., spec. ginekologije in porodništva


https://www.nosecka.net/2019/09/11/je-nosecniski-pas-res-vreden-nosenja/


Avtor: Špela Božić, Novopečena mama.

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki