Smo noseče in vsekakor se nam je ali se nam še bo trebušček raztegnil. Nikar si ne očitajmo in si ne delajmo “visokega pritiska” s tem, da nas bo že vnaprej skrbelo za naše trebušne mišice in kaj bo z njimi po porodu. Rada bi vam samo razložila, da diastaza rektusov in razmik trebušnih mišic ni eno in isto, kakor ste marsikje na internetu zasledile.

Kaj je diastaza rektusov in kaj je razmik trebušnih mišic?

Trebušne mišice se bodo med nosečnostjo vsekakor razmaknile in čim prej se sprijaznimo s tem dejstvom, tem bolj bomo uživale dane nosečkaste trenutke. Naš trebuh raste in naša prema trebušna mišica, ki je znana, kakor “6 pack”, se bo razmaknila ne glede na to, kako nosimo otroka in ali je naš trebušček majhen/velik. Torej vsaka nosečnica se bo srečala vsaj z blago obliko razmika preme trebušne mišice.

Naj omenim, da se razteguje tkivo med mišicami (rectus abdominis), ki mu pravimo linea alba, ne pa sama prema trebušna mišica. Linea alba se lahko raztegne na več načinov. Lahko se raztegne v zgornjem delu trebuha ali spodnjem.

Sama nisem ravno za to, da se preverja razmik trebušnih mišic med nosečnostjo, saj te moramo napeti kakor trebušnjak, da bi to preverili. Pa ne samo zaradi stiskanja trebušnih mišic v ležečem položaju, ampak tudi za to, da si ne delamo stresa, če morda potem zaznamo razmik, ki je neubežen (vsaj blag). Sem pa za to, da ukrepamo preventivno s preprostimi ukrepi, ki sem jih spodaj opisala.

Če gre pri razmiku trebušnih mišic za raztezanje linea albe v “dolžino”, potem naj omenim, da pri diastaza rektusov ne gre samo za raztezanja v dolžino, ampak tudi globino trupa. Ko govorim o globini, mislim na dejansko globino, kjer se za preverjanje te vtikajo prsti. Ta se lahko preveri samo po nosečnosti in ne med njo. Ne gre samo za razteg linea albe, ampak njeno krhkost/nenapetost, zaradi oslabljene preme trebušne mišice.

Zato je zelo pomembno, kako se gibljemo med nosečnostjo in zelo, zelo pomembno kako se bomo gibali po nosečnosti. Včasih je boljše, da se pozanimamo o vajah, ki se jim moramo izogniti, da ne bi problem še poslabšali. Je pa dobro, da ukrepamo, saj diastaza rektusov ni samo lepotni problem, ampak zaradi nje pride do bolečin v križu.

Preventiva diastaze rektusov je boljša kakor kurativa

Samo 3 preproste stvari upoštevajmo med samo nosečnostjo in nam bo dosti slajše po rojstvu našega otroka.

  • Upoštevajmo nasvet za lepo držo, “ki so nam ga svetovale že naše babice.”
  • Izognimo se vajam, kjer ležimo na hrbtu in ne napenjajmo svoj trebušnih mišic s statičnimi vajami. Torej izognimo se vajam kot so: trebušnjaki, miza (plank), vaje v leži na hrbtu z dvigovanjem nog.
  • Opazujmo svoja vsakodnevna opravila: kako vstajamo iz postelje (ali morda naredimo trebušnjak), kako dvigujemo predmete in kako se prepogibamo. Vsekakor se teh vsakodnevnih gibov ne bomo izognile, ampak lahko si pa pomagamo s tem, da stisnemo svoje trebušne mišice z diafragmatičnim izdihom. O tem dihanju, če se še niste spoznali, vam bom napisala naslednjič.

Torej razmik trebušnih mišic in diastaza rektusov ni eno in isto. Treba se je pa zavedati, da bo prišlo do vsaj blagega razmika med nosečnostjo, ki se potem s pravilno vadbo lahko reši brez problema. Dajmo si nekaj časa po porodu za celjenje in nato začnimo počasi z nežnim raztegovanjem, dihanjem in pravilno vadbo.


Avtor: Živa Trajbarič, Kineziologinja, osebna trenerka in športna psihologinja

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki