Shranitev popkovnične krvi ima ogromno potencialnih zdravstvenih prednosti, ki jih pogosti miti krivično podcenjujejo. Tukaj so 3 razbiti miti o shranjevanju matičnih celic:

1. Mit: Popkovnična kri je zgolj odpadek”

Popkovnične krvi ne gre smatrati za odpadek. Bogata je z dragocenimi matičnimi celicami in uporabi se lahko na izjemne načine tudi dolgo po rojstvu otroka. Od leta 1988 je bilo izvedenih več kot 35.000 transplantacij, ki pričajo o dragocenosti popkovnične krvi.

Fantka Noaha Swansona je pestilo kronično vnetje ušes in njegovi starši so bili zaskrbljeni. Takrat je bil še dojenček, simptomi so se hitro razvijali in njegovo stanje je bilo iz dneva v dan hujše. Po vrsti raziskav in testov je bil diagnosticiran z mielodisplastični sindromi (MDS). MDS se pogost smatra kot “odpoved kostnega mozga” in Noah je bil v slabem stanju. Potreboval je presaditev matičnih celic. Zdravniki na žalost niso našli primernega darovalca kostnega mozga in se za rešitev fantkovega življenja obrnili k popkovnični krvi. Zdaj je Noah živahen sedemletnik in zahvala gre družini, ki je darovala popkovnično kri v javno banko.

2. Mit: “Darovana popkovnična kri je dostopna takoj”

Darovanje popkovnične krvi mora biti načrtovano že dolgo vnaprej. Ko se mlade mamice s svojimi zdravniki pogovarjajo o porodnem načrtu, se redko omeni tudi možnost shranitve popkovnične krvi, čeprav so javne donacije zelo omejene in na voljo le ponekod. Poleg tega je potrebno izpolniti še vrsto kriterijev in darovanje krvi mora biti odobreno mesece vnaprej. Priporočljivejše je privatno shranjevanje popkovnične krvi, do katere ima družina dostop.

Tako javno kot zasebno shranjevanje popkovničnih celic imata svoje prednosti. Ne glede na vašo izbiro, pa je shranitev popkovničnih celic ob rojstvu otroka dobra izbira. S shranitvijo v javni banki, lahko pomagate otrokom kot je Noah, s shranitvijo v zasebni banki pa svoji družini.

3. Mit: “Popkovnična kri se uporablja le v raziskovalne namene”

Ni res. Trenutno se popkovnično krvi uporablja za zdravljenje skoraj 100 različnih bolezni, med drugim tudi število krvnih rakavih obolenj. Zdravniki popkovnično kri med drugim že uporabljajo pri zdravljenju levkemije, MDS, limfoma in srpastocelične anemije. Med tem pa se izvajajo obetajoče raziskave v regenerativni medicini, ki dajejo upanje bolnikom sladkorne bolezni, ljudem s poškodbami hrbtenice, cerebralno paralizo, avtizmom …


Shranite matične celice v Sloveniji

Preverite ponudbo shranjevanja matičnih celic pri največjem Slovenskem ponudniku Biobanka.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki