V zadnjem času so nas prizadele neugodne vremenske razmere, ki so povzročile poplave. Zaradi tega so komunalna podjetja iz severnih in zahodnih delov Slovenije pozvala k prekuhavanju pitne vode. V tem članku ti želimo ponuditi nekaj koristnih informacij o tem, kako pravilno prekuhavati vodo in kako poskrbeti za zdravje svoje družine v teh težkih časih.

Prekuhavanje vode za dojenčke

Dojenčkova prebava in imunski sistem sta v prvih mesecih življenja še v razvoju, zato je njihova odpornost na morebitne patogene v vodi veliko manjša kot pri odraslih. Čeprav je dojenje najboljši način za hranjenje dojenčka, v nekaterih primerih to ni mogoče in starši se odločijo za uporabo nadomestnega mleka. Pri pripravi nadomestnega mleka je ključnega pomena uporaba čiste in varne vode. Tudi če je voda iz pipe običajno varna za pitje, je za dojenčke priporočljivo, da se vedno prekuha.

Prekuhavanje bo uničilo morebitne bakterije in druge mikroorganizme, ki bi lahko škodovali občutljivemu dojenčkovemu prebavnemu sistemu. Zato je vedno priporočljivo, da vodo za pripravo nadomestnega mleka ali kašic vedno prekuhate, da zagotovite največjo možno varnost za vašega malčka.

Zakaj je prekuhavanje vode pomembno?

Prekuhavanje vode je nujen ukrep, s katerim izboljšamo mikrobiološko kakovost pitne vode. S pravilnim prekuhavanjem uničimo mikroorganizme v vodi, ki lahko povzročijo nalezljive bolezni.

Kako pravilno prekuhavati vodo?

  • Vodo prekuhavaj v čisti kuhinjski posodi.
  • Ko voda zavre, naj vre vsaj tri minute.
  • Prekuhano vodo hranimo v hladilniku, v čisti in pokriti posodi, največ 48 ur.
  • Če je voda motna, jo pred prekuhavanjem filtriraj skozi čisto tkanino ali filter za kavo.

Kaj pa osebna higiena? Čeprav je voda morda primerna za tuširanje, bodi previdna, da je ne zaužiješ, še posebej pazljiva bodi pri otrocih.

Kako ravnati, ko prekuhavanje ni več potrebno? Preden začneš ponovno uporabljati vodovodno vodo, pusti, da voda iz pipe teče vsaj dve minuti.

Lahko hišni ljubljenčki pijejo oporečno vodo? Priporočljivo je, da tudi hišnim ljubljenčkom ponudiš ustekleničeno ali ohlajeno prekuhano vodo.

Draga mamica, v teh težkih časih je pomembno, da skrbimo za zdravje in varnost svoje družine. Upamo, da ti bodo te informacije pomagale in da boš lahko svoji družini zagotovila čisto in varno pitno vodo. Skupaj smo močnejši in z malo truda lahko poskrbimo za zdravje in dobro počutje svojih najdražjih.

Informacije povzete po NIJZ in STA.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki