V današnjem hitrem svetu se vse več ljudi zaveda pomena uravnotežene prehrane, še posebej, ko gre za najmlajše člane družine. Nosečnice, doječe matere in otroci so ranljiva skupina, za katero je še bolj pomembno, da uživajo varno in kakovostno hrano. Zato je izbira hrane, ki je pridelana lokalno in na trajnosten način, ključnega pomena.

Lokalno pridelana hrana prinaša številne prednosti, ki so še posebej pomembne za zgoraj omenjene skupine.

1. Svežina in hranilna vrednost. Lokalno pridelana živila ne potrebujejo dolgih transportnih poti, kar pomeni, da je običajno bolj sveža kot uvožena. Sveža hrana ohranja več hranil, kar je ključnega pomena za razvoj ploda in rastočega dojenčka.

2. Manjše tveganje za kontaminacijo. Ker tovrstna živila prepotujejo krajše razdalje in je manj izpostavljena različnim okoljskim dejavnikom, je tveganje za kontaminacijo z bakterijami ali drugimi patogeni manjše.

3. Boljši okus. Sveža hrana je pogosto bolj okusna, kar je pomembno pri uvajanju goste hrane, ko dojenčki razvijajo svoje okusne brbončice. Bolj okusna hrana lahko pripomore k temu, da bo dojenček bolj odprt za različne okuse in teksture.

4. Manjše količine pesticidov. Lokalni kmetje pogosto uporabljajo manj pesticidov ali pa se odločajo za naravne metode nadzora škodljivcev. To pomeni, da so lokalno pridelana živila pogosto bolj čista in imajo manj ostankov pesticidov, kar je zlasti pomembno za nosečnice in dojenčke.

5. Podpora lokalnemu gospodarstvu. Z nakupom lokalno pridelane hrane podpiramo kmete in skupnost. To pomeni, da denar ostane v lokalni skupnosti in pomaga pri razvoju trajnostnega kmetijstva.

6. Sledljivost. Tovrstna hrana omogoča boljšo sledljivost. To pomeni, da lažje in hitreje dobimo informacijo, od kod prihaja naša hrana in kako je bila pridelana.

Lojtr’ca domačih: Povezava z lokalnimi pridelovalci

Lidl Slovenija je s projektom Lojtr’ca domačih povezal potrošnike z lokalnimi pridelovalci. Gre za projekt, ki poudarja pomen lokalno pridelane hrane, ki je zrasla prav pri nas. S tem ne podpiramo le lokalnih kmetov in pridelovalcev, ampak tudi zagotavljamo svežino in kakovost izdelkov. V preteklih sezonah se je na policah predstavilo skoraj 300 vrhunskih slovenskih butičnih izdelkov, kar dokazuje, da je takšna povezava med potrošniki in lokalnimi pridelovalci ključna.

GlobalG.A.P.: Znak kakovosti in varnosti

Vsi Lidlovi dobavitelji sadja in zelenjave morajo imeti certifikat svetovno priznanega standarda GlobalG.A.P. Ta  zagotavlja, da so izdelki pridelani na varen in trajnosten način. Med drugim zajema sledljivost, varovanje okolja, varno delovno okolje delavcev, dobro počutje živali ter celostno zatiranje škodljivcev.

Nosečnice in doječe matere morajo biti še posebej previdne pri izbiri hrane, saj lahko morebitni ostanki fitofarmacevtskih učinkovin vplivajo na ustrezen razvoj otroka. Zato je izbira hrane, ki ima certifikat GlobalG.A.P., še toliko bolj pomembna. Poleg tega pa je lokalno pridelana hrana tudi okolju prijazna in podpira lokalno gospodarstvo.

Izbira lokalno pridelane hrane ni le trend, ampak odločitev za vitalnost naše družine. Z nakupom takšne hrane podpiramo lokalne pridelovalce, hkrati pa zagotavljamo, da je hrana, ki jo uživamo, varna in kakovostna.

Projekt Lojtr’ca domačih je odličen primer, kako lahko skupaj podpiramo lokalno in trajnostno kmetijstvo ter hkrati poskrbimo za kakovosten življenjski slog naših najdražjih. 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki